Ahojte, chcem poprosit o radu a zaroven sa utvrdit v tom, co si myslim. Bola som SZCO, este aj pocas poberania materskej, predtym som bola PN, na matersku som mala narok, bola som DNPO, uz od zaciatku 2/2009, tj. este pred narodenim dietatka som sa prihlasila na DPvN, najprv z min.mzdy - 5,9Eur, platila som aj pocas materskej /to som vraj ani nemusela 😒 /, no a od 11/2009 som dala zmenu VZ na cca 1000Eur, to by som chcela platit do 3 rokov veku dietatka, aby mi vznikol narok na podporu, zivnost neobnovim. Ak budu zakony, zakonmi, pre mna ten pribeh o Danke a Janke by nemal nic narusit, budu pri vyske zohladnovat posledne 4 roky z 3 vo vyske 50% vsak?
cigaretka5,tak na toto si ako teda prisla? Ved doteraz platilo,ze sa zohladnuju pri naroku na podporu v nezamestnanosti 4 roky - a treba to mat zaplatene min.3 roky, tj. 1095 dni. A co sa tyka VZ tak tie sa za tie roky vsetky scitaju,vydelia poctom dni a spriemeruju, na zaklade toho vyjde suma podpory. To o com teraz pisu mnohe baby,ktorym skoncila materska a staci si to na par dni platit, ja teda fakt neviem,ci by sa to tykalo aj mna a ci to este bude o 2 roky vôbec platit,mozno to dovtedy zrusia a toto je vacsia istota,aj ked na tom ten 1a pol mesiaca ,,preplatim,, ale 4,5 mesiaca bude plus. Nie?
@anib vymeriavacim základom bude posledné poistné, ak
by si si teraz platila z minima potom čo i len na deň prerušila a potom
sa znovu prihlásila na maximum hoci len na deň. Bude to
posledné poistenie pre teba to z ktorého sa bude rátať podpora, takze
je blbosť teraz platiť z maxima.......
cigaretka5, 😖
pri poistení v nezamestnanosti, to čo píšeš ty NEPLATí !!!!!!!!!!!!!!
Je ROZDIEL medzi nemocenským poistením a poistením v nezaMestnanosti. Každé z nich sa riadi inými paragrafmi a rozhodujúce obdobie podla § 54 Zákona o soc.postení sa na poistenie v nezamestnanosti nevzťahuje. Neviem, kde si to čo píšeš počula. 😨
Pre výpočet podpory sa berú vymeriavacie základy v posledný dvoch alebo troch rokoch pred zaragistovaním a nie z posledného poistenia.
Keby sme tak ale vedeli, aký zákon bude platiť v čase nášho možného zaregistrovania na UP.
No sakris mas recht takto by sa to dalo riešiť ak by si bola na rodičovskej dovolenke ale mala platnú zmluvu. Počas rodičovskej dovolenky by si nemala vlastne vymeriavací základ a tak by si ho vyrobila
maximom ktoré by ti zarucilo maximálnu podporu. Zákon ale
nerieši postavenie szco , poistenie v nezamestnanosti je pre szco dobrovoľne poistenie, neviem teda v akomarodik rezime je szco na rodicovskej, ci ta stat vnima ako poistenu tak ako zamestnankynu alebo nie...... Ak by szco bolo postavene na uroven zamestnanca v pp tak je uplne zbytocne si poistenie v nezamrstnanosti platiti.
veru,veru to by aj mna zaujimalo - ako ma bude brať štát??? živnosť mam pozastavenú z dôvodu poberania rodič.prispevku.
😀 😀 😀
Totiz SZČO som bola presne 4roky / od 9/2005-9/2009 / vtedy som poistenie v nezamestnanosti neplatila cele obdobie,
/ani som nevedela,ze sa to da /,
potom som otehotnela, a teda pocas trvania SZČO som sa na PvN prihlásila len v 2/2009, malá sa narodila 4/2009 no a živnosť som pozastavila až 9/2009, to znamená,že PvN som počas živnosti bola, potom som ju pozastavila, ale poistenie v nezamestnanosti si platím stále a chcem až do konca rodič.dovolenky,teda do 3 rokov dieťatka, tak neviem, uvidíme, čo bude.... 😕
ja by som poziadala o vyjadrenie stat, asi to je v gescii uradu prace, tak napis dotaz aby si zbytocne neplatila
tak podla mna určite SP neberie szčo povinne poistenú v SP počas poberania RP a nevykonávania práce szčo za osobu poistenú v nezamestnanosti. V zákone o SP sa hovorí len o období čerpania rodič.dovolenky. A rodičovskú dovolenku čerpe len osoba v pracovnom pomere. Aspon čo som našla ja, tak okrem Zákonníka práce sa nikde inde nedefinuje pojem rodičovská dovolenka.
A za dalšie, ako cigaretka píšeš, szčo povinne poistené neplatia poistenie v nezam., t.j. z hlasiska soc.poistovne nie je dôvod, aby im počas prerušenia tohto poistenia sa takéto poistenie rátalo.
Ta
ešte doplním (lebo príspevok vyššie mi odoslala malý), že o tom píše Zákon o soc.poistení v §104a, kde spomína len zamestnanca a odkaz na Zákonník práce § tuším 166-169 (odkaz je presnejsí v §)
Inak, ked máš anib prerušenú živnosť (predpokladám na živnostenskom), tak by som bola zvedavá, či sa ti to ráta do toho nemocenského, ak by si znovu otehotenela. Ako si to nahlásila na SP? Odhláškou? Alebo len prerušením z dôvodu poberania RP?
Gapa Ja viem ale szco je v tomto smere podla mna dost neriesena preto by som
poziadala o vyjadrenie aj ked si myslim ze odpoved bude jasna
cigaretka,
súhlasím, szčo je dosť neriešená vôbec pri prerušeniach z dôvodu RD (existuje dosť rôznych kombinácii). A je dobré mať vyjadrenia z viacero nezávislých strán, aj ked tiež si myslím, že odpoved bude jasná.
ahojte, myslim,ze to bude tak,ako pisete, cize dobre, ze si to v kazdom pripade platim
gapulienka, no na živnostenskom som požiadala o pozastavenie živnosti z dôvodu čerpania rodič.prispevku a čo sa týka sociálnej poisťovni, tam som na RLFO zaznačila X Prerušenie, X SZČO, a v bode 10 - tj. obdobie poistenia : Dátum zániku poistenia k 24.9.2009, ale dôvod som tam neoznačila, pani na socke mi nič nevravela, iba dala pečiatku prevzatia, neviem, či bolo treba uviesť č.7 -SZČO má nárok na rodič.príspevok, hadam stačí??? 😕
anib,
lebo som dumala, ako to je, ked niekto preruší živnosť na živnost. úrade. Či sa v SP prerušuje alebo odhlasuje szčo. Nemám stým skúsenosť.
Som pozerala povinnosti szčo voči soc.poistovni v § 228 Zákona o soc.poistovni, napr: povinnosť:
- ods. 4 oznámiť napr. prerušenie podla § 26 ods.4 (t.j. napr. nevykonávanie činn. počas poberania RP),
- ods. 3 odhlásiť sa po zániku poistení
Kedy zaniká povinnosť poistenia je uvedené pre väčšinu szčov § 21 ods.4 písm b (predpokladám väčšina szčo podniká na základe živnost. zákona, t.j. je szčo podla § 5 písm. b)) a povinné poistenie zaniká dnom zániku oprávnení.
Ak prerušíš živnosť na živns.úrade, ostáva ti živn. list? t.j. nedochádza k zániku oprávnení podnikať?
Pozastavenie živn.oprávnnia sa spomína v § 58 ods.2 písm. c) Živn. zákona, no nehovorí sa o zániku oprávnenia.
No priznám sa, neviem sa v tom akosi vysomáriť, lebo sú aj prípady, že živnosť nadalej trvá, len samotná szčo osoba ju neprevádzkuje, lebo má napr. zamestnancov. Tak ako by robili prerušenie platenia v SP oni??? aj ked príjmy by im nadalej plynuly, tj. z toho dôvodu by nárok na rodič.príspevok nemali, ale či by mohli mať prerušené poistenie v SP.
No toto je komplikovaná pre mna téma, kedže nie som szčo (aj ked som jednu velkú szčo viac rokov účtovala)
takže ked by nepoberali RP, tak by nemohli mať z takého dôvodu prerušené poistenia. (som si sama odpovedala). Tie zákony o RP sa teraz 2x menili, tak je v tom ozaj chaos. To čo som sa pýtala, vlastne platí pre mamičky, čo začali poberať RP pred 1.1.2009 asi.
Gapa, živnosť nemám ukončenú, iba pozastavenú, tj. živnostenský lisť mi ostal, len som na živnostenskom úrade vyplnila tlačivo Oznámenie o prerušení/pozastavení prevádzkovania živnosti" - na tlačive bol dátum dokedy, pani sa ma spytala-dokedy asi, tak som tam uviedla cca 3,5 roka, ale povedala,že to je vlastne jedno,kedy ju pridem obnovit. No a čo sa týka tej druhej veci,že niektoré mamičky písali link na otazku,či ako Szčo môžu po materskej dovolenke nadalej mať živnosť, a súcasne poberať rodič.príspevok,to je pre mna jedna velká záhada. Totiž písali,že priamo oni nevykonávajú žiadnu prácu na pracovisku,ale maju napr.osobu na dohodu /to som mala aj ja/, ale neviem,či sa to fakt môže, alebo nie. Ja si myslím,že ked zákon hovori o nevykonávanie žiadnej činnosti,tak žiadnej, ani na pracovisku,ani doma.Nie?
veru neviem, lebo v zákone o rodičovskom príspevku sa hovorí o vykonávaní činnosti, ktorá zakladá nárok na príjem z podnikania. A neviem, či sa považuje začinnosť len trvanie živnosti alebo faktické vykonávanie tejto činnosti osobne szčo osobou. To je podstatné. A práve preto som písala, že jednoznačne sa to týka mamičiek, čo začali poberať RP do 31.1.2008, tie ostatné si netrúfam povedať.
Som myslela to ukončenie, či sa aj prerušenie nepovažuje v zmysle niektorého zákona za ukončenie (tak ako napr. v zákone o soc.poistení tuším § 26 ods.5.
by som bola zvedavá ako by na sP radili, čo oznámiť, ked prerušíš živnosť bez uvedenia dôvodu a napr. z tých dôvodov ako ty. Aký je v tom rozdiel.
ak chcete poberat rodicovsky prispevok, zivnost mozete mat ale nesmiete na nu vykonavat ziadnu zarobkovu cinnost. nesmiete robit ani na dohodu, ani nijako inak,nevztahuje sa na matersku.
aktualne zistovane, kedze som to riesila aj aj.
neviem aky pribeh o danke a janek ale ak sa nezmenia zakony uvazujes spravne i ked je uplne zbytocne teraz platit z maxima, staci ti platiti z minima potom zrusit druhy den sa opat prihlasit uz z maxima a ten bude pre teba rozhodujuci ................
takze 35 mesiacov budes platit z minima potom sa odhlasis druhy den prihlasis z maxima a tvoja podpora bude macximalna