Mam otazku...pracovala som na ekonomickom a po mne nastupila kolegyna bez praxe...nastupujem na matersku a ani ja som sa s tym este nestretla....ak mate niekto skusenost...poradit ako prihlasujem matersku do socialnej a zdravotnej a ako sa vedie zamestnankyna v mzdach pocas trvania materskej?zistila som ze na socialnu prihlasujem cez reg.list ako prerusenie a dovod materska dovolenka...a na zdravotnu s kodom 1O...je to spravne?a na tlacive materskej je potrebne uviest datum kedy som naposledy pracovala....tlacivo od dr.mam ale na matersku nastupujem az 18.12.teraz cerpem dovolenku takze tam uviest 17.12.?
@sjuz13
ten dátum áno, je jedno, či si fakticky pracovala alebo čerpala riadnu dovolenku.
SOC.POISTOVNA- nahlasuješ zmenu- začiatok md
- až ked bude končiť md a nastupuje na rd tak nahlásiš:
- zmenu - ukončenie md
- zmenu - začiatok RD (možno sa dajú tieto dve na 1tlačivo, nie som si istá)
- prerušenie - prerušenie z dôvodu čerpania RD (ona si najneskôr prvý den RD musí dať sama prihlášku na soc.poistovnu, aby bola dôch.oistená štátom ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov, nedá sa to vybaviť spätne, ale radšej popredu)
pozri napr. na stránkach www.porada.sk, tam je to viackrát prebraté a aj aktuálne tam môžeš zistiť, či sa uvádzajú v počte prafovníkov v mesačnom výkaze ...
predpokladám nástup na md má 6týž. pred termínom (ak je termín napr. piatok, tak nástup tiež najneskôr v piatok 6týž. pred, no najskôr 8týž. pred