Ahojte, zvažujeme že na materskú by nastúpil manzel, ja by som však chcela zostať doma, je mi jasné že budem bez prijmu a že si zdravotné poistenie musím platiť sama. Zaujímalo by ma však, či som povinná oznámiť zamestnávateľovi túto zmenu a teda dohodnúť s ním neplatené voľno alebo "hrať mŕtveho chrobáka" a nenahlasovat to.
@martinkatinka asi sa chce tváriť že je naďalej na materskej ...
Si povinná mesiac vopred oznámiť návrat po rodičovskej alebo v rámci rodičovskej. Ty sa nevraciaš, takže neoznamuješ nič. Ostávaš na rodičovskej, ale bez rodičovského príspevku. Požiadaš o odňatie. Si však povinná platiť si odvody do ZP počas tej doby.
@martinkatinka akú neprítomnosť? Ona je na rodičovskom a ostáva na ňom aj v čase, keď bude muž na materskej. Len si požiada o odňatie rodičovského príspevku a bude si sama platiť ZP. Ale voči zamestnávateľovi sa nič nemení.
@melanta ale oznamit to musi, nie?
@martinkatinka nie, prečo by mala? Akože čo má oznámiť? Je na rodičovskej dovolenke a má na to nárok do 3 rokov dieťaťa. Oznámiť je povinná návrat. Nie to, že bude na rodičovskej dovolenke bez rodičovského príspevku.
@melanta aha, ok...
@martinkatinka iná situácia by bola, ak by dieťa dovŕšilo 3 roky a chce s ním ostať doma ešte. Vtedy to musí oznámiť a dohodnúť sa a potrebuje súhlas zamestnávateľa.
@melanta ja som myslela, ze oznamuje, ze konci materska a ide na rodicovsku, hoci aj bez RP.
@martinkatinka podľa profilu má autorka asi 2,5 ročné dieťa. Takže určite jej nekončí materská. Ale áno, je pravda, že z toho, ako to napísala, možno myslieť aj na iné závery, preto som pozrela do profilu.
Kocky ďakujem za odpovede. Aby som to upresnila... Malý ma 2.5 a chceli by sme využiť toho posledného pol roka aby išiel na materskú manzel a ja by som zostala doma (máme na to svoje dôvody) takže ako ste si správne vydefukovali chcela som vedieť či som povinná nahlásiť zamestnávateľovi túto skutočnosť alebo či som stále oficiálne na rodičovskej dovolenke aj keď nepoberám príspevok.
Ak to nenahlasis, ako ospravedlnis nepritomnost v praci?