Povinnosť oznámenia zmeny zamestnávateľovi

zuzu1304
2. okt 2024

Ahojte, zvažujeme že na materskú by nastúpil manzel, ja by som však chcela zostať doma, je mi jasné že budem bez prijmu a že si zdravotné poistenie musím platiť sama. Zaujímalo by ma však, či som povinná oznámiť zamestnávateľovi túto zmenu a teda dohodnúť s ním neplatené voľno alebo "hrať mŕtveho chrobáka" a nenahlasovat to.

martinkatinka
2. okt 2024

Ak to nenahlasis, ako ospravedlnis nepritomnost v praci?

biba_18
2. okt 2024

@martinkatinka asi sa chce tváriť že je naďalej na materskej ...

melanta
2. okt 2024

Si povinná mesiac vopred oznámiť návrat po rodičovskej alebo v rámci rodičovskej. Ty sa nevraciaš, takže neoznamuješ nič. Ostávaš na rodičovskej, ale bez rodičovského príspevku. Požiadaš o odňatie. Si však povinná platiť si odvody do ZP počas tej doby.

melanta
2. okt 2024

@martinkatinka akú neprítomnosť? Ona je na rodičovskom a ostáva na ňom aj v čase, keď bude muž na materskej. Len si požiada o odňatie rodičovského príspevku a bude si sama platiť ZP. Ale voči zamestnávateľovi sa nič nemení.

martinkatinka
2. okt 2024

@melanta ale oznamit to musi, nie?

melanta
2. okt 2024

@martinkatinka nie, prečo by mala? Akože čo má oznámiť? Je na rodičovskej dovolenke a má na to nárok do 3 rokov dieťaťa. Oznámiť je povinná návrat. Nie to, že bude na rodičovskej dovolenke bez rodičovského príspevku.

martinkatinka
2. okt 2024

@melanta aha, ok...

biba_18
2. okt 2024

@melanta ale ja som nečítala, že ona je už na rodičovskej dovolenke, iba o materskej píše ... aj keď u otca by to bola asi rodičovská ...

melanta
2. okt 2024

@martinkatinka iná situácia by bola, ak by dieťa dovŕšilo 3 roky a chce s ním ostať doma ešte. Vtedy to musí oznámiť a dohodnúť sa a potrebuje súhlas zamestnávateľa.

melanta
2. okt 2024

@biba_18 ona nikde nepíše o svojej materskej. Ona píše, že muž pôjde na materskú. A nie, u otca je to normálne materská, presne taká ako má žena. Už nejakú dobu môžu čerpať materské aj muži.

martinkatinka
2. okt 2024

@melanta ja som myslela, ze oznamuje, ze konci materska a ide na rodicovsku, hoci aj bez RP.

melanta
2. okt 2024

@martinkatinka podľa profilu má autorka asi 2,5 ročné dieťa. Takže určite jej nekončí materská. Ale áno, je pravda, že z toho, ako to napísala, možno myslieť aj na iné závery, preto som pozrela do profilu.

biba_18
2. okt 2024

@melanta no. ona píše o materskej, ja som jej do profilu nepozerala... a mám za to že takéto diskusie pomôžu aj iným ako autorka 🙂

melanta
2. okt 2024

@biba_18 ona píše o materskej muža. Nie o svojej.

biba_18
2. okt 2024

@melanta ak zvažujú že by muž ostal doma - pre mňa preložené znamená že ona už doma je a vymenili by sa ... ale nemyslím že je to už potrebné rozpitvávať...

melanta
2. okt 2024

@biba_18 ona je na rodičáku a na ňom môže ostať, aj keď muž ostane doma na materskej. Akurát nebude poberať rodičovský príspevok. Ale tým, že ostane doma aj on, sa nemení nič na tom, že môže ostať doma aj ona a nemusí nikomu nič oznamovať.

biba_18
2. okt 2024

@melanta pochopila som to na prvý raz keď si to napísala, áno... my sme sa bavili o tom ako to napísala autorka

zuzu1304
autor
2. okt 2024

Kocky ďakujem za odpovede. Aby som to upresnila... Malý ma 2.5 a chceli by sme využiť toho posledného pol roka aby išiel na materskú manzel a ja by som zostala doma (máme na to svoje dôvody) takže ako ste si správne vydefukovali chcela som vedieť či som povinná nahlásiť zamestnávateľovi túto skutočnosť alebo či som stále oficiálne na rodičovskej dovolenke aj keď nepoberám príspevok.