Dobrý deň. Potrebovala by som poradiť ohľadom nároku na materskú.🙏🙏🙏
- so synom som bola na materskej a rodičovskej cca od apríla 2018 do 26.5.2021, potom som čerpala dovolenku 2 dni do 28.5.2021(čiže stále som bola nemocensky poistená)Výpoveď u zamestnávateľa som dala l 28.5.2021 keďže som nemala kde dať drobčeka.
- teraz 16.9.2021 som si našla nové zamestnanie len som zistila, že som tehotná 😍( ešte pred nástupom do zamestnania)
Môj predpokladaný termín pôrodu je 29.4.2022
Moje otázky sú:
1. Budem mať nárok na materskú ?
2. ak áno z čoho sa mi bude počítať?
4. Je nejaký spôsob ako si ju zvýšiť?
5. Ak by ma v skúšobnej lehote prepustil nový zamestnávateľ stále mám nárok na materskú a budem v ochrannej lehote?
Ďakujem krásne za vaše rady 🙏🙏🙏😍
@srnka333 pokiaľ sa ukončí PP tak nie - NP aktívne nebude. Ak budete PN tak tiež nebude aktívne pokiaľ počas prebiehajúcej PN nebudete zároveň v PP. PN po ukončení PP = neaktívne NP. Ale v tom prípade si viete doplácať NP ako samoplatiteľ. Neviem akú prácu idete vykonávať a či musíte oznamovať tehotenstvo - pokiaľ nepotrebujete "výhody tehotnej" v práci - počkala by som s oznámením tehotenstva do skončenia skúšobnej doby. Po oznámení tehotenstva síce nemôžete dostať výpoveď - ale počas skúšobnej doby sa výpoveď ani nedáva - skrátka sa ukončí PP (akurát nesmie byť ako dôvod uvedené tehotenstvo - čo zrejme nebude problém nahradiť to iným dôvodom, bežne sa dôvod pre ukončenie PP v sk. dobe ani neuvádza).
@srnka333 už sa nedá platiť si samostatne len NP - treba si platiť celý balík - výška závisí od toho aký VZ si zvolíte. v r. 2020 bol min. základ 506,50€ čo je poistné vo výške 167,89€/mesiac, ktoré by ste museli platiť. Vám by zrejme stačilo platiť si potom to poistné len pár dní - a ísť PN - vtedy sa poistné neplatí, no potom sa bude počítať materské z minima.
@srnka333 My takto po 3 rokoch, uz sme sa chystali na IUI, cakala som len nech pride menstruacia a bum - neprisla. Poznam to teda dobre a drzim velmi palce 🙂 ja som ale mala stalu pracu, tak tieto starosti mi odpadli.
V kazdom pripade to stale vies zachranit prihlasenim na dobrovolne poistenie - a tu s azas dostavame k tomu, ze zeny sa na neho hlasia uz tehotne, ukoncia ho a su v ochrannej lehote, cize stojim si za tym ze aj ak by ta prepustili v tejto novej praci, tak budes stale v OL a narok teda mat budes ;)
Aj tak zdravie babatka a tvoje je prvorade, aspon ja som to tak brala, ze aj keby ziadna materska nie je, tak hlavne ze sa podarilo babo a ze je vsetko ok. Uzivaj si to a budte zdravi 🙂
@ivkazba
@alenah31
Základná premisa je, že pre tehotné v čase ukončenia PP je OL 8 mesiacov. Ono sa ľudovo hovorí, že je potrebné otehotnieť počas trvania PP, a to preto, že len vtedy, ak bola žena tehotná v čase trvania PP, stihne nastúpiť na MD v OL. To je prakticky xx% prípadov, keď vzniká nárok na materské. Zadávateľka je istou výnimkou, ale to nemení nič na fakte, že OL sa vzťahuje aj na ňu.
§ 32
Ochranná lehota
(2) Ochranná lehota
b) poistenkyne, ktorej nemocenské poistenie zaniklo v období tehotenstva, je osem mesiacov.
1. nárok na materskú vznikne - treba mať 270 dní NP za posledné 2 roky a toto poistenie musí byť aktívne), máte nárok aj na tehotenské.
2. pokiaľ u nového zamestnávateľa odpracujete min. 90 dní bez PN a OČR - materské sa bude počítať z tohto PP.
3. Pokiaľ si materské chcete navýšiť tak máte ideálnu príležitosť - nový zamestnávateľ Vám musí platiť vysoké odvody (musí Vám dať vysokú mzdu) nakoľko dobrovoľné pripoistenie v súbehu so zamestnaním už nie je možné.
4. v ochrannej lehote by ste boli ak by ste otehotneli počas PP - podľa všetkého ste otehotneli pred tým.