Postup - nástup na materskú s 2. dieťaťom + nástup otca na materskú s 1. dieťaťom

saskatorok
26. máj 2021

Ahojte baby, prosim poradte mi spravny postup, lebo z dostupnych info mam uz chaos.

6.6. by som mala nastupit na matersku s druhym dietatom, 2.6. mi da gynekologicka na poradni Ziadost o materske.

Viem, ze potrebujem podat Ziadost o zrusenie rodicovskeho prispevku. Prosim ku akemu dnu to mam uviest? Ku 5.6. teda den pred nastupom na MD?

Manzel by chcel v tom istom case nastupit na matersku so starsim dietatom. Ziadost dostanene na SP, ale potrebuje predlozit okrem Ziadosti, Dohody o prevzati dietata do starostlivosti, kopie RL dietata, aj potvrdenie z uradu prace, ze matka nepobera rodicak.

Kedy mi ho vydaju, ked si ziadost podam az ked budem mat podanu novu ziadost o materske?

Nechcela by som presvihnut nejake lehoty, preto ma opravte ak mam v niecom chybu. Budem vam velmi vdacna

mirustek1990
26. máj 2021

@saskatorok Ahoj, mame rovnaku situaciu, len uz na pol vybavenu.
O odnatie RP ziadas UP, v tvojom pripade ku dnu 6.6., teda aspon podla pani na nasom urade. Odnatie som stiahla z ich webovej stranky, vhadzovala do ich podatelne a rozhodnutie o priznani materskej dodatocne doposlala mailom konkretnej pracovnicke.
Moju ziadost o matersku mi doplnala mzdarka a posielala do SP.
Manzel nastupuje neskor, sam si zvolil den 21.6., mzdarka mu kazala prist tyzden pred. Volala som s veducou nemocenskeho zo SP, ta mi povedala, ze dohodu uz netreba, ze len datum nech tam napise, v nasom pripade toho 21. RL netreba, vraj to maju v systeme, kedze ja som bola s dcerkou na MD. Len potvrdenie o tom, ze nepoberam RP, nakolko subeh nie je mozny. Ale to potvrdenie mi daju az po rozhodnuti o odnati rodicaku.
Tolko ti viem povedat, ale zrejme rozne urady funguju rozne, teda aspon podla for.
Keby cosi, kludne pis

lilinka88
27. máj 2021

Dohodu o prevzatí dieťaťa do starostlivosti od 1.5. netreba. Manžel si musí podať žiadosť, ktorú mu dajú na SP a potvrdí zamestnávateľ. K žiadosti treba priložiť buď rozhodnutie o odňatí rodičaku alebo aspoň úradom orazenu prevzatu žiadosť o odňatie RP. Je fajn priložiť aj kópiu rodného listu dieťaťa, na ktoré chce poberať materskú.