ahojte som asi tehu v utorok chceme ist doktorovi to potvrdit manzel by mal o dva tyzdne natupit do prace ale v cz chce aby sme sa tam nastahovali nasli si nejaky byt a ostali tam snim mam na vas taku otazku ked som slovenka je to mozne ze by som si nasla v cz nejekeho gynekologa a porodila v cz a ako by to bolo z rodicovskym prispevkom uznali by nam ho v cz ???? alebo ako by to bolo mal uz niekto podobny pripat porodili ste v nejakom inom state
chapem takze vam dakujem skusim sa informovat v zdravotnej poistovny dufm ze mi nejeko poradia
Rodicovsky prispevok je viazany na trvaly pobyt + zdravotne poistenie nejaky cas pred porodom (na SK 1 rok) v danej krajine (teda vo vacsine krajinach EU).
Zdravotne poistena si v krajine ktorej pracujes/vykonavas zivnostensku cinnost/si samoplatca ak si nezamestnana. U studentov neviem presne ako to je. Ale poistena mozes byt len v jednej krajine naraz, tam mas narok na plnu zdravotnu starostlivost, vratane gynekologa (prevent. prehliadky v tehotenstve atd.) a planovanych zakrokov (napr. porod planovanou sekciou). V ostatnych krajinach plati EU karta poistenca na zaklade ktorej mas narok na urgentnu zdravotnu starostlivost pri akutnych stavoch (tak myslim ze ak ta chytia porodne bolesti a mas to x hodin cesty na SK urcite ta neposlu prec z porodnice ani v zahranici ale nadseni z toho mozno nebudu).
Este mas jednu moznost, to je poistenie cez formular E106, je to pre ludi ktori v jednej krajine byvaju a v druhej pracuju (v ramci EU), aby mohli vyuzit plnu zdravotnu starostlivost v oboch krajinach. Pokial ty v CZ pracovat nebudes, mozu ta napisat na tlacivo k manzelovi ako nezaopatreneho rodinneho prislusnika, ale mozno si to mylim a to ti v CZ nebude platit iba na SK neviem. Treba sa informovat v zdravotnej positovni.