ahojte, bude mat zena narok na matersku z DNP ak zaplatila 3 dni a potom bola PN - cize neplatila poistne - az do porodu kvoli rizikovemu tehotenstvu? dakujem
@alana1 staci zaplatit jeden den a na druhy den ist na PN 😉
ALe este je vlastne druha podmienka - musis mat positenie 270 dni za posledne 2 roky, cize toto plati, v pripade ze si za posledne roky platila dnp, je jedno z akeho vymeriavacieho zakladu, staci aj z minima a do toho casu sa zaratava aj cas, ked si bola pripadne PN.
Ked si v minulosti neplatila, tak nestihnes splnit podmienku 270 dni za posl. dva roky.
A marodku budes dostavat z minima - aj to len v pripade, ze si v minulosti platila.
Totiz ked si predtym dnp nemala, tak ti PN nezaplatia vobec, lebo aj na PN mozes ist az po nejakej dobe poistenia.
No, dufam ze mi je rozumiet.
@alana1 Poistné na nemocenské poistenie sa nemusí platiť nepretržite 270 dní. Do 270 dní poistenia sa počíta každý deň poistenia v priebehu posledných 2 rokov pred pôrodom. Ak nemáte v posledných 2 rokoch pred pôrodom iné ukončené nemocenské poistenie, ktoré by sa mohlo pripočítať k 270 dňom poistenia pre nárok na materské je potrebné sa poistiť ešte pred tým ako otehotniete a to v časovom predstihu aby nárok nas materské vznikol.
@alana1 Čo sa týka maximálneho materského je v prvom rade nemocenské poistenie musí byť aspoň 270 dní v posledných 2 rokoch pred pôrodom. DNP pred pôrodom musí trvať nepretržite 26 týždňov pred vznikom materského t.j. že 26 týždňov poistenia musí byť v kuse, poistenie sa nesmie prerušiť. Ak by to bolo menej ako 26 týždňov poistenia, tak výška materského by sa určila iba z pravdepodobného vymeriavacieho základu t.j. z minima.
no pozor,ja som bola presne tak na marodke a potom dva tyzdne som si zaplatila a isla na PN.lenze Pn sa vypocitava z predchadzajuceho ukonceneho mesiaca,pred mesiacom na ktory nastupujes na marodku.ja som od 1.dna do 15.dna zaplatla dnp a od 16 sla na pn,lenze pn sa mi vypocitala z minima,kedze predchadzajuci mesiac som bola na marodke a nemala ani den zaplatene,materska sa mi uz pocitala z maxima,takze najlepsie si tie dni zaplatit koncom mesiaca a az na dalsi nastupit na novu pn
@alana1 ano, v pripade ze budes mat splnenu podmienku nepretrziteho poistenia pocas 26 tyzdnov. Cize ak sa prihlasis do 8. tyzdna tehotenstva, 8+26=34, v 34.tt pojdes na matersku.
Inak nie.