Poraďte ohľadom nároku na materskú

alana1
5. júl 2013

ahojte, bude mat zena narok na matersku z DNP ak zaplatila 3 dni a potom bola PN - cize neplatila poistne - az do porodu kvoli rizikovemu tehotenstvu? dakujem

zitaje
5. júl 2013

@alana1 ano, v pripade ze budes mat splnenu podmienku nepretrziteho poistenia pocas 26 tyzdnov. Cize ak sa prihlasis do 8. tyzdna tehotenstva, 8+26=34, v 34.tt pojdes na matersku.
Inak nie.

alana1
autor
5. júl 2013

@zitaje takze skutocne staci zaplatit 3 dni poistenia? ked zena zisti ze je tehu je v 4tom tyzdni, takze ma 3 tyzdne na uzavretie poistenia, potom zaplati 3 dni a bude marodovat, tak dostane aj marodku z maxima a nasledne aj matersku z maxima???

zitaje
5. júl 2013

@alana1 staci zaplatit jeden den a na druhy den ist na PN 😉
ALe este je vlastne druha podmienka - musis mat positenie 270 dni za posledne 2 roky, cize toto plati, v pripade ze si za posledne roky platila dnp, je jedno z akeho vymeriavacieho zakladu, staci aj z minima a do toho casu sa zaratava aj cas, ked si bola pripadne PN.
Ked si v minulosti neplatila, tak nestihnes splnit podmienku 270 dni za posl. dva roky.
A marodku budes dostavat z minima - aj to len v pripade, ze si v minulosti platila.
Totiz ked si predtym dnp nemala, tak ti PN nezaplatia vobec, lebo aj na PN mozes ist az po nejakej dobe poistenia.
No, dufam ze mi je rozumiet.

siska07
5. júl 2013

@alana1 skutocne nestaci zaplatit 3dni a potom ist na PN. a z coho by ti ho vyplatili? musis byt poistena a platit minimalne 270 dni, potom mozes ist na PN a aj materske budes mat vyssie

dena1973
5. júl 2013

@alana1 Poistné na nemocenské poistenie sa nemusí platiť nepretržite 270 dní. Do 270 dní poistenia sa počíta každý deň poistenia v priebehu posledných 2 rokov pred pôrodom. Ak nemáte v posledných 2 rokoch pred pôrodom iné ukončené nemocenské poistenie, ktoré by sa mohlo pripočítať k 270 dňom poistenia pre nárok na materské je potrebné sa poistiť ešte pred tým ako otehotniete a to v časovom predstihu aby nárok nas materské vznikol.

alana1
autor
5. júl 2013

@dena1973 ine nemocenske poistenie musi byt iba dnp? ci moze byt aj povinne?

dena1973
5. júl 2013

@alana1 Čo sa týka maximálneho materského je v prvom rade nemocenské poistenie musí byť aspoň 270 dní v posledných 2 rokoch pred pôrodom. DNP pred pôrodom musí trvať nepretržite 26 týždňov pred vznikom materského t.j. že 26 týždňov poistenia musí byť v kuse, poistenie sa nesmie prerušiť. Ak by to bolo menej ako 26 týždňov poistenia, tak výška materského by sa určila iba z pravdepodobného vymeriavacieho základu t.j. z minima.

dena1973
5. júl 2013

@alana1 Iné poistenie - sú všetky poistenia, ktoré boli pred nástupom na materské ukončené (ukončený PP, ukončené DNP). Ale musí to byť v posledných dvoch.

moon1979
5. júl 2013

@alana1 zvlášť sa počíta DNP, zvlášť PNP ...

ssuekk
14. aug 2013

no pozor,ja som bola presne tak na marodke a potom dva tyzdne som si zaplatila a isla na PN.lenze Pn sa vypocitava z predchadzajuceho ukonceneho mesiaca,pred mesiacom na ktory nastupujes na marodku.ja som od 1.dna do 15.dna zaplatla dnp a od 16 sla na pn,lenze pn sa mi vypocitala z minima,kedze predchadzajuci mesiac som bola na marodke a nemala ani den zaplatene,materska sa mi uz pocitala z maxima,takze najlepsie si tie dni zaplatit koncom mesiaca a az na dalsi nastupit na novu pn