dobrý večer mamičky...prosím Vas kto by mi mohol poradiť a pomôcť ohľadom materskej a rodinych príspevkov...Malinka má 3mesiace.máme tu prechodný pobyt.Malinka je tu narodená.máme tu vsetko a aj zdravotnú poistovnu....priateľ pracuje.ja som tu nikdy nepracovala!!mohol by mi niekto poradiť prosím,nemám vo Viedni nikoh,len priatela ale aj ten stale pracuje....ďakujem Vám moc :0)
áno poznám :0) ...potrebovala by som vedieť či mám nárok na nieco z Viedne.na materskú alebo aspoň rodinné??a čo k tomu potrebujem vsetko.. vazne mi tu nemá kto pomôcť ohľadom toho,nikoho tu nepoznám :0( za každé info budem vďačná:0)
@anet13 predpokladam ze si rodila vo wiedni priatel pracuje na papiere ???
moja sestra je vo wiedne poviem ty dost dlho trvalo kym dostala peniaze a teraz po 2 rokoch az dostala ☹
matersku dostanes chod do tvojej poistovne prekopiruju si vsetky doklady teda pass dietata kde mas peciatky ze si pravidelne chodila na kontrolu a dieta
áno on tu normálne pracuje s papiermi... a sestra je vydatá tu alebo ??ja som tu už 1rok aj pol zameldovana.celé tehotenstvo som bola tu.na vsetky prehladky a vsetko som chodila tu.aj rodila som tu...tak uvidím čo vybavim...priučiť je to tu tazke ked neviem až tak dobre ponemecky a nikoho tu nepoznam :0(
@anet13 ved to si si mala este ked si bola tehotna vybavit..pokial si nikdy nepracovala tak si nikdy nebola evidovana ani na AMS takze by si nemala asi narok na wochengeld ale na matersku mas narok ked sa mala narodila v rakusku...mozes si vybrat ako dlho chces byt na materskej a podla toho budes dostavat peniazky...plus familienbeihilfe niakych 200 eur mesacne alebo kazdy druhy mesiac...ja babo este nemam ale dost som o tom citala kedze chceme mat babo ale ja som tu uz 5,5 roka....ak si absolvovala od zaciatku tehu vsetky vysetrenia v rakusku a mas Mutter-Kind-Pass tak by si mala normalne dostavat matersku a pridavky v rakusku.....
Variante 30 plus 6 dostavas 14,53 Euro pro Tag (ca. 436 Euro pro Monat)
Variante 20 plus 4 dostavas 20,80 Euro pro Tag (ca. 624 Euro pro Monat)
Variante 15 plus 3 dostavas 26,60 Euro pro Tag (ca. 800 Euro pro Monat)
Variante 12 plus 2 dostavas 33 Euro pro Tag (ca. 1.000 Euro pro Monat)
co viem tak jedna "znama" zistila ze je tehu nikdy v rakusku nebola len sa tam k niekomu prihlasila chodila na prehliadky a dostava mesacne 1000 eur matersku plus 200 eur familienbeihilfe takze ked to islo u nej pojde to aj u teba....a keby ti v rakusku dali nieco menej mas narok to pytat od slovenska a naopak...keby ti slovensko dalo menej rakusko ti to musi doplatit...takze tak to je kludne sa mi ozvi...mas vybaveny slovensky rodny list alebo ma tvoja mala automaticky rakuske obcianstvo???
no viem...to bola všetko moja chyba že som si to nevybavila ked som bola tehu :0( malinka má automaticky rakúsky rodný list ale stym že je slovenka :0) horšie je že neviem moc dobre po nemecky a vôbec netuším kam to mám ísť všetko vybavovat :0( ....ak sa dá a mozes mi este poradiť tak tí budem moc vďačná :0)
@anet13 Ak si poistena v Rakusku (co asi si), chod do tvojej poistovne aj s Mutter-Kind Pass a tam ti urcite povedia, co vsetko potrebujes priniest, aby si dostavala aspon nejake peniazky. Kolko by si mala dostat neviem, ale myslim si, ze nieco urcite dostanes ( ani Turkyne v zivote v Rakusku nerobili, rodia deti ako na pase a peniaze dostanu 😉 ) A ked im tam nebudes dobre rozumiet, nech ti na papier napisu, co vsetko musis priniest.
ok ok :0) v pondelok tam pôjdem a uvdim ako dopadnem ..... snáď sa mi už pošťastí aspon hento ;0) no a stymi Turkinami to tak je...hahaha :0) ďakujem tí za info :0) aspoň nejakú nádej mám....lebo bohužiaľ priatelovy kamaráti všetci povedali že nemám šancu ..... tak ďakujem tí moc :0)
dakujem :0) a inak ako vidím máš(máte) 20 dni do pôrodu tak aj ja držím palceee :0)
🙂 🙂 🙂
Ahojte baby. Prosim poradte aj mne. S priatelom, teraz uz manzelom zijeme v rakuskom pohranici blizko Bratislavy, mame tu od zaciatku trvaly pobyt. Prave som zistila ze som tehu a preto som sa zamyslela, na ake pridavky by som mohla mat narok z Rakuska, kedze tu mam trvaly pobyt. Ale - zdravotne poistenie mame stale na SVK, pocula som ze sa da nejako prihlasit na poistenie aj do AT(?) alebo? Rodit budem zrejme na SVK, lebo porod v AT je pre nas drahy (obaja stale pracujeme pre SVK firmy)... Co by ste mi poradili? Ako vybavim aspon rodicovsky prispevok? DAKUJEM 🙂
ahoj mati ja tiez byvam v nesiedl a mam tu istu situlaciu ako ty tiez tu byvame s riatelom a mame tu trvaly obyt a cakame babo ak sa mozem kde byvas v neusiedl? mozme sa aj stretnut ak chces nnemam tu tiez nikoho a dost casto sa nudim. riatel je cele dni v raci v ba.
pre miki12 a mata.g Ahojte dievcata, pridam sa k Vam na vybavovacky.. ak mozem.. Som v 25tt, trvaly pobyt v Hainburgu prave vybavujem.. Porod planujem v Hainburgu. Pracu aj poistenie mam len na SVK, rovnako priatel. Rada by som vedela na co mam narok, co treba preto urobit.. dakujem za radu alebo odporucenie.. Ak to ma niekto v palci a vybavoval, pozyvam na kafe 🙂 a necham si poradit.. VDAKA!!!!
@anet13 ahoj som blizko wiedne bruck leitha poznas ??? co by si potrebovala vediet ???