Ahojte, chcem sa spýtať na výpočet materského v mojej situácii 😏
Môj pracovný pomer od roku 2014 konci 31.12.2022 následne sa budem evidovat na Upsvar.
Tehotná ešte nie som.
Ak by sa mi podarilo otehotnieť 11/2022 alebo 12/2022 tak sa mi bude rátať materská z tohto ukončeneho pracovného pomeru aj keď od 01/2023 budem na úrade prace?
Ak by som však za 11/2022 a 12/2022 neotehotnela a budem od 01/2023 na úrade tak by mi bolo asi najlepšie platiť si dobrovoľne poistenie aspoň 6 mesiacov z ktorého by mi potom rátali materskú v prípade kebyže otehotniem?
Prosím o radu lebo nejako sa v tom nevyznám 😏
@andrea_82 ak otehotnie do pol roka od skoncenia PP je v ol takže bude mať narok na materske
@klarissa25 aha, ok, myslela som, že tá ochranná lehota je kratšia, že už by musela byť tehotná, nielen to plánovať.
@andrea_82 od 1.6 je zmena
@klarissa25 tak v tom je pes zakopaný, tú som nezaregistrovala. 😀
No tak dúfam že to bude takto lebo ja som tiež vedela že pri ukončení PP by som už musela byt zhruba v 6.týždni aby som bola v ochrannej lehote
@stela_87 ako píše @klarissa25 od 1.6.2022 sa OL zmenila - ak otehotnieš do 180 dní od ukončenia PP a podmienku na materské si mala vtedy splnenú - máš nárok aj na tehotenské a aj na materské.
@alenah31 ďakujem vždy pri tejto otazke som trochu na važkach, aj ked viem že už je to tak, je to celkom dosť veľká zmena oproti tomu čo bývalo....
Ešte otázka ak môžem:
Ak by som otehotnela v 01/2023 A ak by som si začala platiť dobrovoľne odvody na sociálku od 01/2023 do 6/2023 materská by sa mi rátala už z toho však?