Ahojte
Od 8/2015 do 1.7.2020 som bola zamestnana a hned 2.7.2020 som nastupila do druheho zamestnania, kde som vsak v 3mesacnej skusobnej lehote.Zistila som ze som tehotna 4tt
Po prvom trimestry som planovala ukoncit pracovny pomer a ist na urad prace a poberat podporu.
Budem mat narok na materske? Vztahuje sa na mna ochranna lehota?
Je to vlastne dobry napad? Moze to takto fungovat?
Dakujem
@nituss na PN môžeš byť až do nástupu na materskú. Tebe síce počas PN skončí PP, ale na výplatu nemocenského resp. na dátum ukončenia PN to vplyv nemá žiadny. RP môže poberať aj manžel živnostník, pokiaľ spĺňa podmienky môže dokonca poberať aj materské a ako živnostník môže ďalej pracovať.
@julka1990
""podporu si vieš vybrať aj po skončení materskej, kedže po nej ti vznikne nárok na nižší rodičovský príspevok ""
Preco by mala poberat nizsi RP?
@veronikaszabova lebo jej skončí pracovný pomer počas materskej dovolenky.. na RP bude mať narok na nižší tým padom aj ked bola pred materskou zamestnana..
@julka1990 keď bude poberať materské, má nárok na vyšší RP...s PP to nič nemá
@julka1990 čo má výška RP spoločné s koncom PP? Výška sa určuje podľa toho či jej bolo priznané materské - aj keď jej počas MD končí PP ona bude máť RP vo výška 370€. Kľudne môže ísť do nástupu na MD na PN, potom vybrať materské a po materskej prehodiť rodičák na manžela - on ho bude mať nižší keďže nepoberal materské (alebo si zažiada o materské pokiaľ splnil podmienku nem. poistenia) - ona si vyčerpá podporu a potom znovu pôjde na RD a ZNOVU bude poberať 370€ hoci RD prerušila.
@julka1990 blbost. Bude mat vyssi RP
@alenah31
@veronikaszabova
@julka1990
@tesari
Velmi pekne vam dakujem za informacie a pomoc😊🙏🙏
ano vzťahuje sa ochraná lehota ta je u tehotných žien 8 mesiacov takže áno vznika na tvojom mieste by som však šla najskôr na pn až potom na podporu resp. podporu si vieš vybrať aj po skončení materskej, kedže po nej ti vznikne nárok na nižší rodičovský príspevok tým padom ho vieš presunúť na muža, ktorý je predpokladam zamestnaný popri rodičovskom môže kludne pracovať a ty budeš poberať podporu