Podpora a materská

al1001
6. jún 2024

Mamičky, momentálne som na podpore od 1.5.2024.
Som tehotná a dátum pôrodu mám 15.9.2024.
Môžem nastúpiť na materskú 1.8.2024?
Ak by mi prišlo náhodou rozhodnutie, že nemám nárok na materskú, môžem pokračovať v čerpaní podpory? A po skončení čerpať RD?
Ďakujem.

vyrovnanaosoba
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
al1001
autor
6. jún 2024

@vyrovnanaosoba a namiesto RD keby pokračujem v podpore?

alenah31
6. jún 2024

@vyrovnanaosoba ale bude. Na MD a materské sa čerpá ešte pred narodením dieťaťa. RP môže žiadať až po narodení dieťaťa. @l1001 áno môžeš. A z ÚP sa odhlasovať nemusíš. Pokiaľ ti bolo priznané tehotenské budeš mať nárok aj na materské. Pokiaľ si tehotenské priznané nemala no na materské by si eventuálne nárok mať mala - podaj žiadosť na materské a na ÚP ich informuj. odo dňa priznania materskej by si akurát musela vrátiť časť vyplatenej podpory resp. si to v SP vzájomne započítajú. No po skončení MD a nástupom na RD si dočerpaj podporu a až následne žiadaj o RP - inak ti podpora prepadne - čerpať ju treba do 2 rokov od skončenia PP.

al1001
autor
6. jún 2024

@alenah31 presne mám takýto plán. Tehotenské mám, čerpám podporu, potom MD,.. po skončení MD dočerpať zvyšok podpory a potom pokračovať v RD.
Nástup na MD je 6 až 8 týždňov pred pôrodom. Môžem nastúpiť v ktorýkoľvek deň v tom rozmedzí 6 a 8 týždňa?. Ide o to že nejlepšie by mi bolo júl dostať podoru za celý mesiac a takisto materskú za celý mesiac. aby sa to neprekrývalo. Tým pádom by som nastupovala na materskú 1.8. 🤔

alenah31
6. jún 2024

@al1001 áno môžeš - dohodni sa s Dr. a urobiť tak ako píšeš. Počas toho ako budeš poberať zasa podporu môže o RP požiadať otec dieťaťa. A pokiaľ by si uplatnil to 2-týždňové otcovské a až následne žiadal o RP - bude dostávať ten vyšší RP a nie nižší nakoľko už čerpal otcovské. A potom po skončení podpory on požiada o odňatie RP a ty oň následne požiadaš. Budú ti vyplácať vyšší RP. Síce trochu viac papierovačiek - ale čo už🙂

al1001
autor
6. jún 2024

@alenah31 áno, papierovačky, ale treba využiť možnosti na ktoré má človek nárok. Ak muž požiada o RP, v práci sa nemení nič, však? Má normálnu prácu a potom ešte jednu na dohodu 🤔

alenah31
6. jún 2024

@al1001 pokiaľ bude len poberať RP a nebude žiadať otcovské či materské on - nič sa nemení, naďalej pracuje ako predtým. Len keby čerpal otcovské - materské - veci by sa menili (nesmie vykonávať činnosť v zamestnaní, z ktorého by sa dávka čerpala a v inom len v obmedzenom časovom fonde) No keďže materské je prednostná dávka a čerpať ju nebude - bude mu priznaný nižší RP.

al1001
autor
6. jún 2024

@alenah31 aha jasné chápem. To asi bude potom v jeho prípade výhodnejšie žiadať len o RP. Síce nižší, ale zas lepšie ako nič. A ešte posledné, čo ma napadlo.. že keby normálne teraz čerpám podporu 6.mesiacov a až potom žiadam materské? To sa asi nedá však? To by mi vyšlo od novembra nástup na materskú. Že by som o ňu žiadala oneskorene a zatiaľ si plynulo vyčerpala podporu?🤔

alenah31
6. jún 2024

@al1001 Ak nenastúpiš najneskôr 6 týždňov pred TP - MD sa ti bude krátiť. Ak napr. nastúpiš na MD v deň pôrodu a už si mala byť 6 týždňov vlastne doma na MD - tvoja MD už nebude trvať 34 týždňov, ale len 28 týždňov.

al1001
autor
6. jún 2024

@alenah31 áno to mi je jasné že by bola kratšia. Podporu mi schválili najvyššiu, tak rozmýšľam, že by som to aj takto urobila že podporu vyčerpam celú a na MD nastúpila neskôr.🤔

alenah31
6. jún 2024

@al1001 tak to už je na tebe čo urobíš. Ja by som vyčerpala aj celú MD a následne celú podporu hoci čerpanie podpory by som musela rozdeliť kvôli MD. Ale ja mám eID čiže všetko vyriešim z domu elektronicky - kvôli behačkám osobne chápem, že sa niekomu do toho nechce.

al1001
autor
6. jún 2024

@alenah31 popremýšľam ešte ako to urobím.
Každopádne veľmi pekne ďakujem za všetky rady, veľmi si mi pomohla, som vďačná 😊

al1001
autor
11. júl 2024

@alenah31 tak nakoniec mi dr dala dnes nástup materskú 4.8.2024. chcela som nech dá od 1.8. ale že to sa nedá keďže už v žiadosti o tehotenske som mala napísaný dátum pôrodu a ona to nemôže len tak zmeniť. Nevadí..
Ešte sa chcem spýtať, či mám tlačivo zaniesť bývalému zamestnávateľovi aby to potvrdil (keďže som otehotnela v ochrannej lehote)..alebo to tam zašle sociálna? Ďakujem.

lilinka88
11. júl 2024

Ak ideš z ochrannej lehoty, nikomu sa nič neposiela, bývalý zamestnávateľ nič nepotvrdzuje, iba uvedies na žiadosti,že žiadaš z toho zamestnania.
Ak 4.8. je 6 týždňov pred termínom, kľudne môžeš ísť aj od 1.8. mimochodom, tento dátum tam nepíše dr, ale ty

al1001
autor
11. júl 2024

@lilinka88 áno to som si už zistila dnes že ten dátum si tam môžem napísať sama. Chcela som že za jeden mesiac dostanem podporu, od ďalšieho materskú. Aby to nebolo zbytočne komplikované, že v jeden mesiac za tri dni podpora a potom ďalšie dni materská. Zajtra budem volať na sociálnu a spýtam sa, či si to mám prepísať 😁