Počet dní dovolenky pred nástupom na materskú

kvetinka245
13. jún 2016

Ahojte, chcem sa Vás opýtať koľko dní mi ostáva dovolenky ak sa chystám na materskú 23.júla 16, mám nárok na 20 dní dovolenky, alebo sa dovolenka kráti? Čítala som, že by som mala mať nárok na 20 dní (teda za celý rok 2016) - ak to teda je pravda. Môžem si všetkých 20 dní vyčerpať pred nástupom na materskú, alebo iba počet dni ktoré mi vychádzajú do termínu nástupu na materskú a potom sa ostatné dni prenášajú ? Vie niekto ako to je? Ďakujem.

draik
13. jún 2016

@kvetinka245
Za obdobie MD dovolenka náleží, jej čerpanie je možné so súhlasom zamestnávateľa.

barborenka333
13. jún 2016

20 dní, ak Ti to šéf/ka podpíše...

tobnuf
13. jún 2016

Ja som si dovolenku vycerpala pred nastupom na MD

siska53
13. jún 2016

@kvetinka245 mozes,ak umozni zamestnavatel.
Mne nakoniec,kedze som mala retazovu matersku a dovcu s si nestihla vycerpat a nakoiec ma prepustili z org.dovodov,tak mi preplatili dovolenku za jednu i druhu matersku.
Inak daktore cerpaju dovolenku aj medzi prechodom z MD na RD.
Vsetko je to o dohode. Ja som.nakoniec bola rada,ze mi ju preplatili. A kebyze sa vraciam.spat tak by mi bolo prijemnejsie si ju cerpat po skonceni RD vzhladom na mesiac narodenia deti..

gapa
14. jún 2016

@kvetinka245 po odpracovaní 60dní máš nárok na celoročnú dovolenku, ak trvá pp od začiatku roku. Schváliť čerpanie dovolenky však musí schváliť zamestnávatel. Doba MD, ako tu už píšu kočky, sa berie ako výkon práce, takže ti aj za rok 2016 ostane celý nárok (niekedy, napr. ak by trvala pn 100dní alebo viac v jednom kalend.roku, soboty a nedele sa do toho nezarátavajú, by sa dovolenka mohla krátiť). Ak ti začína md koncom júla, tak aj za rok 2017 ti nejaký nárok na dovolenku vznikne.
Ale ako je tu písané, aj mne sa hodilo čerpanie dovolenky po ukočnení RD, ked sa deti adaptovali v škôlke a boli očr. Ale to treba aj podla práce a dátumu pôrodu. Ak sa dieťa narodí koncom augusta, zač. sept, tak ti asi začne chodiť do škôlky hned od septembra, tj. nejaký čas na adaptáciu by sa ti zišiel. Ale to je vždy individuálne, napr. aj podla toho, či je riziko nevyplatenia, ak by firma ukončila činnost ...