Počas rodičovskej sa sťahujeme do iného štátu

8. feb 2023

Ahojte, buduci rok ma syn 3 roky, ale tento rok sa stahujeme do ineho statu v ramci EU. Ideme iba docasne na 3 roky, syn bude mat teda 5 rokov, ked sa vratime.
Ja v mojej praci podam urcite vypoved buduci rok, ked sa mi skonci RD, ale v zdravotnej poistovni poziadam a o neplatenu RD do 6 rokov.

Treba este okrem toho nieco robit? Mam este tento rok niekde nahlasit, ze odchadzame? Ako to je so zdravotnou starostlivostou v inych statoch? Osetria nas, ked budeme chori? A kto mi bude do tych 3 r. platit rodicovsky p.?

Na poradne a ockovania sa vratime na SK k nasej pediatricke.

Dakujem!

bluemoon24
8. feb 2023

Kdyz jdete do jineho statu - bude tam nekdo z vas pracovat? Bude pracovat pro zahranicni firmu nebo pro slovensku firmu v zahranici? Podle toho se pak postupuje.
Pokud jsi vdana a muz bude pracovat v zahranicni firme, tak ti RP na Slovensku odeberou a budes dostavat ekvivalent tam, pokud dany stat nevyplaci RP, tak ti to Slovensko bude kompenzovat. Pokud manzel bude pojisteny v jinem state, tak ty nejspis i s ditetem budes muset taky prejit pod jeho pojisteni v zahranici, jakozto pod ekonomicky cinnou osobu. Pak by jste meli na preventivni prohlidky chodit do zahranicniho statu. Informuj se v pojistovne.
Akutni pece v zahranici je hrazena pojistovnou, ale pokud v danem state maji uhrady navic, tak ty budete muset platit jao mistni.

autor
8. feb 2023

@bluemoon24 Dakujem, manzel bude diplomat, takze bude pracovat pre Slovensko. Aj vyplatu mu bude vyplacat Slovensko.

bluemoon24
8. feb 2023

Aha, takze v tomto pripade ti Slovensko dale bude vyplacet RP + pridavky. Zustane vam slovenska pojistovna, muzete chodit ke slovenskym lekarum + bych vam doporucila, aby si manzel vybavil formular s1 (popripade jiny ekvivalent, v pojistovne ti poradi), aby jste meli plne hrazenou veskerou peci i v druhem state - kdyby nahodou jste chteli jit na preventivku nekam tam. Akutni pece vam bude hrazena i bez toho 🙂

autor
8. feb 2023

@bluemoon24 Dakujem krasne! Z toho sudim, ze nikde nemam zatial nahlasit, ze nebudeme na SK.

Ked syn dovrsi 3 roky, staci iba podat ziadost do ZP, ze ostavam na neplatenej dovolenke? Netreba im nahlasit aj to, ze budeme mimo SK?

Uprimne Vam dakujem za pomoc! ❤️

bluemoon24
8. feb 2023

V podstate nemas co hlasit. Ale fakt, vybavte si tu S1 - to at si vybavi manzel a ty protoze jsi na rodicovske a syn jako nezaopatrena osoba pujdete pod jeho S1, to tam jenom dopise do zadosti. Dostanete i karticky pojistovny daneho statu, ktere budete pouzivat tam a slovenske v kazdem jinem state.
Tu osobu starajici se o dite do 6r popravde netusim, ale asi by to melo byt uplne stejne, jako kdyby jsi zustala na Slovensku. To jsem neresila, tak si nechci vymyslet 🙂

autor
8. feb 2023

@bluemoon24 Dakujem! ❤️