Prosím vás je tu nejaká mamička v podobnej situácii ako ja? S manželom a teda otcom mojich 2 detí som už dlho v rozvodovom konaní a spolu nežijeme. Má isté duševné problémy a tak je komunikácia s ním veľmi ťažká. On pracuje v zahraničí a keďže som na RD s ročným synčekom mala by som poberať prídavky zo zahraničia. Problém je v tom, že ak mi tu zastavia rodičovský príspevok a rodinné prídavky ostaneme len s 200€ výživným na deti. Veľmi sa bojím toho čo s nami bude, kým nám začnú vyplácať peniaze zo zahraničia. Môže mi sociálka zobrať deti? Ako ste riešili takúto situáciu? Ďakujem vám za pomoc
@oladuna asi som to zle napisala. na socialke mi povedali ze vzhladom k tomu ze otec deti pracuje v zahranici musim poberat pridavky odtial a tu mi ich zastavia. kedze nam ostane tym padom len 200€ vyzivne bojim sa ci nepridem o deti vdaka socialke kym zacnu posielat zo zahranicia detom peniaze alebo ako to mam riesit
@patricia2120 toto sa moze vliect aj jeden rok.ak si podas ziadost na poberanie pridavkov v zahranici, oni napisu slovenskej strane ze chcu vediet ci uz to iste nahpdou nepoberas v SR. Podla toho kde mas trvale bydlisko si musis zajst na urad prace a spytat sa kolko trva kym odpovedia uradu v zahranici.je na to aj urcity formular ktorym oni elektonicky musia odpovedat. Mne osobne trvalo 6 mesiacov vybavit pridavky v UK. A to som z BA kde je taky naval ziadosti ze to normalne trva aj jeden rok kym to nabehne.znama na ministerstve mi to obvolala a potlacili to hned na vrch ziadosti....ale musela som prist do BA a vypisat prehlasenie a nejake dalsie papiere na urade prace.
@oladuna a nezoberie mi socialka deti? mozem ziadat od ex kym mi zacnu vyplacat pridavky nejake vyzivne?
@patricia2120 moj muž rčobí v Nemecku,pokial som bola na Rd rodinné mi nezastavili,zastavili mi ich až ked som prestala poberať podporu,
@patricia2120 moj muž robí v Nemecku,pokial som bola na Rd rodinné mi nezastavili,zastavili mi ich až ked som prestala poberať podporu,
rodinné prídavky môžeš poberať aj na slovensku aj v zahraničí súčasne, s tým, že v zahraničí ti odrátajú to čo dostávaš na slovensku a dostaneš ten zvyšok v zahraničí. Je tam ale podmienka ze ti aj pocas rodicovskej dovolenky musí trvať pracovný pomer na svk. pokial nemas pracovný pomer tak si poziadas v zahraničí s tým ze ked ich budes mat schválené tak az potom pojdes na urad prace na svk a oznamis to a az vtedy ti zastavia pridavky. aspon tak to bolo u nas, a kde pracuje ex? v akom state?
@lennkka17 lenka vidim, že máš skúsenosti s RP a RD, môžem ťa poprosiť o radu... ked muž pracuje v DE, ja som v SR na RD, pričom pracovný pomer mi trvá, môžem poberať rodinné prídavky z DE - teda ten rozdiel medzi slovenskými a z DE, a súčasnemôžem poberať aj rodičovský príspevok tých cca 200 eur na slovensku ? dík
no ja mam priatela v Irsku a poberam na slovensku rodinne pridavky aj rodicovský príspevok a zároven mi vyplácajú rod. prídavky v Írsku, teda ten rozdiel medzi irskymi a slovenskymi. a malo by to byt takto vsade v EU. to ti inak vsetko povedia na urade prace, a tam ti daju aj nejaký medzin. formulár (neviem presne aké má označenie) čo vlastne dokladás ku ziadosti o RP v Nemecku. len neviem ako to funguje v Nemecku, ze ake tlaciva vypisovať a tak. bolo by zohnat si tlacivo na RP v nemecku a skusit vyplnit a poslat ze to ti nato odpisu, len neviem tam budes potrebovat asi aj muzove údaje, ze kde robí a podobne tak neviem ci to mas k dispozicii, ale to uz zavisi od toho ake maju tlacivo v nemecku. ak zozenies tlacivo niekde na nete tak ti skusim pomoct s tym, len sa bude treba asi pohrabat na internete
@anavik29 Áno, môžeš.
@patricia2120
Záleží od toho, či zahraničie je členom EÚ. Keďže Ty si so synom na Slovensku, poberáš RP a prídavky na Slovensku. Dôležité je, či Ti trvá pracovný pomer tu na Slovensku. Ak áno, nárok na rodičák aj prídavky zo Slovenska máš stále, zahraničie Ti bude doplácať rozdiel, presne tak, ako píše @lennkka17 . Na UPSVAR si dáš potvrdiť formulár E411 a E401, budú chcieť po Tebe vyhlásenie o bydlisku a aktuálne potvrdenie od zamestnávateľa, že si v TPP, t. č. na RD. Ďalej si musíš zistiť, resp manžel, do akej poisťovne sociálneho zabezpečenia idú jeho odvody. Na ich stránke si stiahneš žiadosť o prídavky (väčšinou tam sú aj uvedené podmienky, čo všetko treba priložiť). Nezabudni tiež na rodný list dieťaťa so súdnym prekladom a apostilou.
@liebling98 mne nebolo treba potvrdenie od zamestnavatela, vyhlasenie o bydlisku ani rodný list so súdnym prekladom. Ja som dávala ku žiadosti jedine tie formuláre E411 a E401, rodný list (nebol preložený), a ako potvrdenie o bydlisku stacila nejaká faktúra alebo nejaké inkaso zo slovenska kde bola moja adresa a moje meno, aby mali dokaz ze tam bývam 🙂
@patricia2120 ak sa o deti vzorne staras a maju co jest tak nevidim dovod preco by ti ich socialka mala zobrat.
@lennkka17 požiadavky závisia od krajiny aj od samotnej inštitúcie. Vyhlásenie o bydlisku potrebuje slovenské UPSVAR. Odo mňa ho chcú zakaždým, keď pýtam potvrdiť E411. Už ich tam majú peknú zbierku. Aj potvrdení od zamestnávateľa. Ale to je kvôli rodičáku, nie kvôli prídavkom.
@liebling98 dakujem, potvrdenie od zamestnávatela a to vyhlásenie tiež so súdnym prekladom? Ja budem vlastne behať medzi DE a SR, ale to asi nevadí - muž je totiž vyslaný na dlhodobé školenie do DE cca 1,5 roka, a podľa informácií má byť poistený v ich sociálnom systéme, odchádza 2.3. tal uvidíme
@anavik29 nie, to potvrdenie od zamestnávateľa a vyhlásenie o bydlisku budeš potrebovať pre slovenský UPSVAR. Ale najprv treba zistiť, či budete mať vôbec nárok. Vyslanie sa posudzuje inak. Tam ide aj o to, či jeho zamestnávateľ ostáva slovenský, kto mu bude vyplácať výplatu, kam pôjdu jeho odvody a dane, kde bude mať základné zdravotné poistenie. Môj muž bol pred časom tiež len vyslaný, brané to bolo ako služobná cesta, takže nárok zo zahraničia žiadny.
ak otec je cudzinec a ty budes zit na SVK, tak ty zo zahranicia nemozes poberat nic, ak tu budes alebo si nahlasena...Ak tvoje deti zili v zahranici a chcela by si tam kvoli nim ostat a byt tam evidovana, tak asi by si tam dostavala normalne vsetko zo socialku, ci uradu prace, ale takto nechapem otazku. Zo zahranicia by ti chodilo len to, co ex bude platit podla mna...
@patricia2120 nepochopili ta zle? ak si od neho odstahovana a nahlasena tu, tak co by ti malo chodit zo zahranicia ked tu zijes? Asi to mysleli tak, ze ma vyzivovaciu povinnost voci tebe, kedze urady vas beru este ako pár....inak by bolo vhodnejsie v tvojom pripade ostat v zahranici (aj ked zvlast od neho) pokial nedostanes rozvodove papiere
@kimina7 ak otec detí v zahraničí pracuje (jedno, či je Slovák alebo cudzinec), odvádza tam dane a odvody a ona je s dieťaťom na Slovensku, má nárok na prídavky na dieťa. Slovensko je v tomto prípade primárna krajina na výplatu prídavkov. Ak sú však v krajine zamestnania otca vyššie prídavky, táto krajina ako sekundárna vypláca prídavky tiež, znížené o sumu vyplatenú na Slovensku. Vlastná skúsenosť.
@kimina7 a nezáleží, či sú manželia, partneri alebo rozvedení. Ide o prídavky na dieťa a o to, že sa jedná o otca toho dieťaťa.
@liebling98 ano aj ja mam presne tu skusenost, ze ti plati na deti slovensko a cudzina doplati, ale viem tak v tom pripade ak ziju spolu. Lenze spominala rodicovsky prispevok a ak v krajine nezijes, tak ziadne socialne istoty ti nezaplati ta krajina...
@kimina7 ja som písala len o pridavkoch na dieťa. Rodičák je niečo iné. Ja som jej úvodný príspevok pochopila tak, že sa bojí, ak požiada o prídavky v zahraničí, že príde o rodičák na Slovensku. Niektoré krajiny niečo ako náš rodičák ani nemajú. Či by mala nárok na nejaký doplatok aj k rodičáku by záležalo od legislatívy danej krajiny. Ale zrejme by nárok na rodičák z cudziny nemala, súhlasím s Tebou.
Podla mna mozes muza poziadat aj o vyzivne, a urcite sa oplati pohovoritaj s pravnikom. Neviem kde sa fozvadzas, ja dom sa rozvadzsla len z partnerstva a na radu tych co to uz prezili som ostala v tej krajine, pokial som nemala od muza podpisane papiere od pravnika (popr.sud) na com sme sa dohodli ohladom majetku a platieb. Lebo som tm msla prvnka zdarma a rozvadzat sa do cudziny zo slovenska by ma stali nemalo aj preklady a takto ho bli za par tyzdnov 😉
@patricia2120 to, čo napísala @kimina7 je tiež dôležitý bod, ktorý treba zvážiť a síce, že kde sa idete rozvádzať, či na SK alebo v zahraničí.
Ahojte prosim vas je tu niekto kto by mi poradil ohladne ziadania pridavkov zo zahranicia? Pripadne firmu ktora mi ich vybavi? Dakujem
@patricia2120 teda neviem ci som to z toho tvojho prispevku dobre pochopila ale vyzera to ze chces poberat prispevky zo zahranicia a aj zo SR.ak zahranicie je pre teba Europska Unia tak potom si musis vybrat ci chces poberat pridavky v SR alebo z ineho statu EU. Urcite nemozes poberat prispevky z oboch statov naraz, aj napriek tomu ze otec tvojich deti pracuje v zahranici.