Ahojte baby, 4.11 mi konci rodicak v rakusku a mňa zaujíma co potom keďže dieta nemá 3roky ako to je? Mam si do 3rokov žiadať tu ? Alebo ostanem bez príjmu ako to teda je ? Dakujem
Ak si pracovala, tak mas narok na elternteilzeit, o kzory musis poziadat najneskor 3 mesiace pred dovrsenim 2 rokov dietata... v den druhych narodenin si uz naspat v praci...
Ak si nepracovala, tak si hladas robotu, deti su od 2,5 roka vo skolke (NO ma uz od 2rokov) a si na urade prace... alebo sa pripoistis k muzovi a si doma bez prijmu...
Na slovensky rodicak nemas narok.
@tramtada31 frewilige karenz do konca poberania rodicaku... lenze uz nie chranena pred vypovedou a zamestnavatel ju moze vydrbat kedykolvek
@tramtada31 ja som nikdy v at nepracovala, pracuje tam môj muž
@tramtada31 nebudu chciet nic vratit, iba jej nic dalej nedaju. Nakolko ona sa poisti na partnera a tym to konci. Kym nema 20 hod tyzdenne ofiko starostlivost o dieta ( skolka, Babysitting), tak AMS ju nemoze vziat do evidencie a nemoze si hladat job cez nich. Ale to je cele
Potom tam nemas narok na nic, ak si tam nepracovala. Co si poberala v AT? Familienbeihilfe? Ta zostava. Poistenie budes mat na muza. Inak pre Teba nic nespravia
Tak budes doma bez prijmu a na poistovni sa treba prihlasit na muza... odporucam hladat pracu, lebo ti nebezi penzijne poistenie
@guiseppinka a vlastne na co sluzi ten gering? tam je vlastne hradene len urazove ze? nic ine?
a ked ma na SR TPP a v Rakusku AT - vlastne ake nalezitosti mi prisluchaju? Fering sa zdanuje ci nie?
v Rakusku Gering, som chcela napisat :D vidno ze je na mna skoro rano
@bublinka1426 gering mas len kvazi brigadu. Je tam hranica 518,44e, ktoru nesmies prekrocit. Je to vyslovene napr len soboty v obchode, atd. S poistenim je tam len urazove.
Ak mas tpp na svk a muz robi tu, tak max familienbeihilfe diferenzzahlung ti tu prislucha a cez svoju poistovnu si vies vybavit ecard cez formular, ale neviem uz ktory. A to je vsetko, na co mas v at narok.. si zamestnancom slovenska
Update, az teraz som nasla, ze si sa pytala este na zdanovanie geringu. Googlim, tak at stranka udava, ze brutto gering je hned nettom.
Ahoj mám to podobne ako ty 😊 od 2,5 sa poberá slovensky rodičak
@lilienkah mas spravu
@lilienkah ani ty ani autorka nemate narok na poberanie rodicaku na svk. V at si si ho vycerpala... je to nezakonne a ak ti na to pridu, tak vracias peniaze... dokonca som nasla staru debatu z roku 2016 a uz vtedy to bolo zakazane...
Jedna z mala
https://www.modrykonik.sk/forum/rodicovska-dovolenka/zrusenie-rodicovskeho-prispevku-v-rakusku-2/
@guiseppinka neviem co je pravsy na tom ale zena ktorá mi to vybavovala, mi povedala ze to nie je žiadne nezakonne ani nič..
@guiseppinka a vy s tým robíte že sa tak vyznáte? Každý to tak ma
Ja som napríklad chcela poberať zo svk a hneď ma odbili že ja na to nemám nárok nech mi vypláca materskú a rodičovský AT 🙂 a poslali ma domov 🤷🏼♀️
@guiseppinka dakujem , si poklad. takze sa to ani neuznava ako cezhranicny prijem dakujeeem
Nechceš vyniesť rodicaky aj v iných štátoch? Či len tam odkiaľ sa platí,potom šup do druhého štátu,lebo čo? Z akého titulu si poberala z AT? Asi si pred nástupom na materskú nepracovala a tvoj muž robí v at,či?
@lilienkah či má každý,neoprávnene poberanie a keď ti budú žiadať naspäť,čo spokojné môžu aj pekných pár rokov spätné,to sa bude cumiet a ver tomu,že takí rakusania už spôsoby ako vymôcť ,majú a dosť komfortné a elegantné,najmä,keď niekto z oprávnených pracuje v at. Mne je úprimne na prd z ľudí,čo len pozerajú,kde čo a ako a tak na nás aj rakusania potom pozerajú, najmä na úradoch ..je to fakt trápne.
@bublinka1426 ked sme brali hypo na svk, tak som dokladovala prijem rodicakov a aj pridavkov. Kazdy vie ake su pridavky, takze budme uprimni, ze rodicak (vyska rozppcitana na najdlhsiu dobu) a pridavky spolu tvorili peknu sumu okolo mozno 850e...
@guiseppinka baby a není to tak ze len dokladujem potom na sk papier z AT koľko mi platili atd a oni vyrátaju rozdiel ak nejaký vznikol? Alebo co mam robit po 1.11? Hlásiť sa na úrad prace? Ja do prace nejdem ešte 🙂 chcem byť na predlzenej materskej to co je tu do 6rokov 🙂 v rakusku somnikdy nepracovala tu som nezamestnana
Rozdiel ti nevznikne. O nieco malo je at rodicak vyssi ako na svk. V at je rodicak 851 alebo 871 dni od porodu... aktualne je to tak, ze zena sa musi vratit do prace v 20 mesiacoch veku. Mas tu narok na upravu pracovneho casu a uvazku. Ak nemas pracu, tak zenu ani na urad prace nevezmu, kym nema aspon na 20 hodin niekoho k dietatu... ty uz z at nedostanes nic viac iba pridavky...
@guiseppinka ja som to pochopila tak ze ona chce sa nahlasit na urad prace na svk aby mohla byt na tej predlzenej rodicak do 6 veku zivota, ale chapem ze to co je neplatene.
@bublinka1426 autorka sa pyta, co ma robit pd skoncenia rakuskeho rodicaku. Kedze ten konci skor ako dieta ma 3 roky... ano, po spravnosti by sa mala nahlasit do 3 rokov na upsvar a hladat si pracu... lenze napisala, ze chce byt doma do 6 rokov...
Skor sa informuj, čo sa stane, keď po 2 rokoch nenastúpiš v AT naspat do prace, či nebudu chcieť cely rodicak vratit.