Poberanie Materskej v Čechách

nicooollka
22. nov 2018

Dobrý deň, chcem sa poinformovať ak berem na dcérku materskú a budem ešte brat ďalšie 2 roky a chceme sa odsťahovať do CZ keď ze priateľ je Čech a chceme odísť od mojich rodičov presťahovať sa k jeho rodine, budem mať nárok aj v Čechách na materskú ak nie sme svoji
? Alebo sa musíme vziať v CZ aby som získala české občianstvo a poberala na dcérku tam materskú z Čiech Ďakujem za každú radu nazor.

martinasip
22. nov 2018

ahoj Ceske obcianstvo neziskas len tak. Pozri stranku: https://www.mvcr.cz/clanek/informace-pro-cizinc.... Ani trvaly pobyt hned. A keby si chcela ceske obcianstvo musis sa zriect slovenskeho.

jasmin750
22. nov 2018

Ahoj cz obcianstvo netreba. Staci ak je tu aspon manzel zamestnany a hlavne zdravotne poistenie. Vcera sme to riesili s mm na urade. Zijeme v cz.kludne napis ip keby niwco

lavender21
22. nov 2018

@nicooollka asi myslíš rodičovský príspevok a nie materskú. Tá je len prvých pár mesiacov po pôrode. Keď bude priateľ pracovať v ČR, požiadaš si o rodičovský príspevok tam, mala by si naň mať normálne nárok. Informuj sa pokojne aj emailom na českom úrade práce, ten vypláca rodičovský príspevok.

jatva
22. nov 2018

ako pisu baby, staci, aby muz mal v cr pracu, dieta tam malo lekara... dokladala som: op, najomnu zmluvu, ockovaci preukaz, karticky poistenca z cr, pracovne zmluvy. Ked budes riesit prechod z sk rodicaku na cz, budes potrebovat doklad zo socialky o dennom vymeriavacom zaklade (z coho sa ti ratalo materske) a doklad z uradu prace, kde bude uvedene kolko si poberala rodicak, hlavne zaujima ich suma celkom. Oni to potom odrataju od celkovej sumy co davaju v CR a zvysok ti budu vyplacat.

nicooollka
autor
22. nov 2018

@jatva ďakujem veľmi pekne to som potrebovala vedieť.

nicooollka
autor
22. nov 2018

@lavender21 ďakujem vám

nicooollka
autor
23. nov 2018

@jasmin750 my nie sme zobraty iba spolu zijeme