Dobrý deň, chcem sa poinformovať ak berem na dcérku materskú a budem ešte brat ďalšie 2 roky a chceme sa odsťahovať do CZ keď ze priateľ je Čech a chceme odísť od mojich rodičov presťahovať sa k jeho rodine, budem mať nárok aj v Čechách na materskú ak nie sme svoji
? Alebo sa musíme vziať v CZ aby som získala české občianstvo a poberala na dcérku tam materskú z Čiech Ďakujem za každú radu nazor.
Ahoj cz obcianstvo netreba. Staci ak je tu aspon manzel zamestnany a hlavne zdravotne poistenie. Vcera sme to riesili s mm na urade. Zijeme v cz.kludne napis ip keby niwco
@nicooollka asi myslíš rodičovský príspevok a nie materskú. Tá je len prvých pár mesiacov po pôrode. Keď bude priateľ pracovať v ČR, požiadaš si o rodičovský príspevok tam, mala by si naň mať normálne nárok. Informuj sa pokojne aj emailom na českom úrade práce, ten vypláca rodičovský príspevok.
ako pisu baby, staci, aby muz mal v cr pracu, dieta tam malo lekara... dokladala som: op, najomnu zmluvu, ockovaci preukaz, karticky poistenca z cr, pracovne zmluvy. Ked budes riesit prechod z sk rodicaku na cz, budes potrebovat doklad zo socialky o dennom vymeriavacom zaklade (z coho sa ti ratalo materske) a doklad z uradu prace, kde bude uvedene kolko si poberala rodicak, hlavne zaujima ich suma celkom. Oni to potom odrataju od celkovej sumy co davaju v CR a zvysok ti budu vyplacat.
@jatva ďakujem veľmi pekne to som potrebovala vedieť.
@lavender21 ďakujem vám
@jasmin750 my nie sme zobraty iba spolu zijeme
ahoj Ceske obcianstvo neziskas len tak. Pozri stranku: https://www.mvcr.cz/clanek/informace-pro-cizinc.... Ani trvaly pobyt hned. A keby si chcela ceske obcianstvo musis sa zriect slovenskeho.