Dobrý deň. V septembri sa mi narodilo bábätko a nemám nárok na materskú, pretože som práve skončila strednú školu, tak sme pred pôrodom prišli na sociálnu poisťovňu a opýtali sa či môže poberať manžel materskú a veľmi múdra pani nám povedala, že sa mám najprv prihlásiť na rodičovský príspevok a potom môžeme riešiť materskúNarodilo sa mi bábätko a nemám nárok na materskú, pretože som práve skončila strednú školu. Tak sme pred pôrodom prišli na sociálnu poisťovňu a opýtali sa či môže poberať on materskú a velmi múdra pani nám povedala, že sa mám najprv prihlásiť na rodičovský príspevok a potom môžeme riešiť materskú. No my sme boli ešte raz u jedného pána a ten nám tiež nič nepovedal o nemocenské poistení. Bábätko má už mesiac a pätnásť dní a išli sme požiadať o materské, no zistili sme že otec nemá nárok. Pretože môj manžel mal ukončený pomer 31.12.2015 a v tomto roku nemal zaplatené nemocenské poistenie, lebo najprv bol na marodke šesť mesiacov a teraz je evidovaný na úrade práce a poberá podporu. Pani na úrade nám však vtedy nepovedala, že si manžel mohol dobrovoľne platiť 7 dní nemocenské poistenie a tak by mal nárok na materskú. Chcem sa opýtať, či sa dá keby si teraz zaplatil dobrovoľne tých sedem dní a či bude mať má rok na materskú dávku. Nestretol sa niekto s takýmto prípadom ? Ak ano ako ste to riešili.
@katarinka2112014 najlepsie bude ked sa priatel zamestna.. a po 90 dnoch,resp. po skusobnej dobe poziada o MD...ty bud zatial na rodicaku...
No aj som si myslela ze sa to da aspon takto ale ked im o tom nemocenskom nepovedali tak toto je asi jedina cesta. A ma tvoj priatel prislubene zamestnanie ci ako to je? ze kolko by trvalo kym sa zamestna a potom este tri mesiace cakat..?
otec dietata ma cas ist na matersku do 3 rokov veku dietata, takze nech sa zamestna a moze ist hocikedy potom. ak mu teda vidu tie podmienky ze 270 dni za 2 roky ci tak nejak tusim. mozete s tym pockat aj nez bude mat maly cez 2 roky a teoreticky budete mat dovtedy druhe a ty mozes byt doma stale aj s druhym s dietatom(ale bez naroku na hocijake peniaze ale nemusis si platit zdravotne) alebo mozes ist uz do prace. lebo ak by isiel tvoj teraz na matersku, tak ty by si mala ist pracovat alebo by si si mala platit zdravotne
dufam, ze som nenapisala nejaku hlupost ale takto mi to bolo vysvetlene uz z viacerych zdrojov
otec dietata moze ist na matersku az ked ma dieta 6 tyzdnov. takze info zo soc.poistovne bola spravna.
tak ako aj matka - aj otec dietata musi mat splnene 2 podmienky: a to:
1. aktivne nemocenske poistenie alebo ochranna lehota (u muza 7 dni od skoncenia prac.pomeru)
2. 270 dni nemocenskeho poistenia za posledne 2 roky.
takze: bud sa zamestna, alebo si zaplati DNP.
ale - netusim, z coho sa mu bude pocitat - ci nie nahodou len minimum..
@zdena12345 muz moze ist na matersku az po nejakom case..neviem kolko to je
@slavkadud veď toto za tajila to pred nami a to určite nárokom, lebo keď som jej povedala vtedy že chceme aby manžel poberal materskú tak povedala, že ako si to vlastne predstavujeme. No pokúsim sa aj takto 🙂
@nivea777 ano aj nad tým sme premýšľali. Skúsime aj toto, ak sa bude dať
@slavkadud tak nemá prisľúbené zamestnanie no kn vie plynulo po nemecky rozprávať a má otvorené dvere do zopár zamestnaní čo ho tam volali počas marodky, takže dalo bg sa mu rýchlo zamestnať
@katarinka2112014 no to je jedina moznost aby mal MD..musi splnit tie podmienky ktore napisala majusqa ... inak nedostane ziadne MD
@zdena12345 ano je to tak, že musí mať platené nemocenské 270 dní za dva roky, že nemusia ísť tie dní za sebou a pred materskou a on to aj má splnené. Lenže musí mať aj v tomto roku 7 dní zaplatené nemocenské, lebo mu inak neschvalia príspevok
@majusqa77 ano to vieme, ale keď sj teraz dobrovoľne bude platiť, tak že to bude sociálna poisťovňa posudzovať a tak to buď schvália alebo neschvalia no my sa bojíme, aby to nebrali účelovo.
@majusqa77 to nevadí budeme platiť kľudne aj 2 mesiace tk je nič oproti tomu čo oni nám môžu dať
@nivea777 tak skúsime to, že sa teraz zamestná na tri mesiace a uvidíme čo bude ďalej či dajú alebo nie
@katarinka2112014 a musi platit aj podmienka aktivne NP alebo ako pisala majusqa ochranna lehota 7 dni..skuste skuste
@nivea777 áno. .... No dobre dáme sa do toho nechcem prísť o toľko peňazí. Každá korunka je dobrá teraz
@katarinka2112014 nooo to v podstate by si neprisla ty o ne,ale on kedze to budu jeho peniaze.. ale to je uz na vas ako si to doma zariadite
@nivea777 tak to budu naše peniaze resp. našej dcérky a my si nerozdeľujeme peniaze máme to spoločne
@katarinka2112014 tak potom sikovny to je asi rovnako dobre ako keby uz mal prislubenu 🙂 teraz vie malokto po nemecky tak ze plynule uz sa skor anglictina zasa dostava..a ako to dopadlo uz jeteda zamestnany? urcite to vyuzite tu moznost nech je dobry ta materska
@katarinka2112014 sama pises ze kazda koruna je dobra tak preco sa tvoj dikovny muz nezamestna normalne? Ak pekne zarobi ma cas ist na matersku do 3 rokov dietata. Ak s na vec pozeras cez peniaze viac sa mu oplati pockat a za ten cas pracovat ako keby mu to vyratali z nejakej minimalky. Pracovat by mal kazdopadne tak ci tak. Mate dieta.
marcelatje tak ja nepozerám iba na peniaze. No pozerám na to, že čo všetko platíme mi štátu tak keď mám národ dostať niečo tak to chcem. A môj muž je sivé na podpore ale máme dosť peňazí a ja sa nesťažujem. Máme toľko peňazí že niekoľko rokov nemusíme prácovať vieš, takže ja len chcem dostať od štátu to čo mi patrí.
@katarinka2112014 reagovala som na tvoje vyjadrenie ze kazda koruna je dobra. To ze chces to co ti patri je v poriadku radila som ti ako dostat viac.
Aj ked podla tvojich vyjadreni mate peniaze na niekolko rokov nechapem preco clovek v najproduktivnejsom veku nepracuje. Bude pracovat ked bude star(s)y? Je bezne zarabat kym je clivek, mlady, zdravy a vladze. Ale zasa vasa vec ked vam to takto vyhovuje..... to by bolo na dlhu diskusiu.
Myslim ze sa to takto dodatocne uz neda uradnici su niekedy zakerni nepovedia ti to pred tym ale za po funuse ☹ ale kazdopadne by som zavolala mozno aj na centralu alebo niekde inde neriesila by som to len s tetami za priehradkou lebo tie niekedy lava ruka nevie co robi prava ☹