Poberám rodičovský príspevok a som znovu tehotná - odvody

kristinka678
23. sep 2021

Ahojte mamičky potrebovala by som radu. Momentálne som na rodičovskom príspevku so synom a zistila som že som znovu tehotná. Rodičovský príspevok mám do 6.2.2022 a dátum pôrodu 4/2022. Keďže som ostala tehotná hneď po škole nemala som nárok na materskú len rodičovský príspevok. Chcem sa opýtať aké mám možnost na tie 2 mesiace sa mi do práce neoplati ísť a si myslím že by ma v 7 mesiaci nikde nezobrali takže pokiaľ nenastupim na ďalši rodičovský príspevok kto bude za mna platiť odvody mám ísť na úrad práce alebo ako? Ďakujem za každú radu. Pekný deň

draik
23. sep 2021

Prihlásite sa ako osoba starajú a sa o dieťa do 6 rokov. Dieťa v klasickej škôlke max. 4 hod denne. Nebudete musieť platiť zdravotný odvod, počas evidencie na ÚP by štát platil tiež len tento odvod.

papillon_noir
23. sep 2021

Môžeš sa zaregistrovať na úrade práce a zdravotné poistenie ti bude platiť štát alebo sa zaregistruj ako osoba starajuca sa o dieťa do 6 rokov. Stále je možnosť že možno dokonca ešte stále bude pandemicky rodičák a nebudeš musieť riešiť nič

kristinka678
autor
23. sep 2021

@papillon_noir zahlasit sa mám na úrade práce hneď ako posledný krát dostanem RP ?

papillon_noir
23. sep 2021

Mala by si sa zahlasit hneď ako dieťa dovŕši 3 roky a končí ti rodičovský príspevok. Čiže ak ho máš do 6.2.2022 tak 7.2. sa choď zaregistrovať

papillon_noir
23. sep 2021

Respektíve ideálne je hneď ale máš na to lehotu 8 dní, ak sa zaregistrujes neskor budes si musieť sama doplatiť tie dni omeškania do zdravotky

kristinka678
autor
23. sep 2021

@papillon_noir ďakujem veľmi pekne za rady a dopovede