Druhe dieťa sa ma narodiť pol roka pred koncom poberania rodičovského pr.co budem dostávat? Aj materské na 2.dieťa a aj rodičovsky na 1.? Prosím poraďte.vďaka
Nie budeš dostávať len materskú na 2.dieťa,ale dá sa vybaviť ešte príspevok na prvé dieťa a to je 25% z RP,ale ten dostávaš len 6 týždňov,čo budeš už na materskej ale malé sa ešte nenarodilo,aspoň ja som to tak mala.
Nie, mas narok len na jednu davku od statu, cize bude poberat matersku, resp ten vyssi prispevok. Ak mozem poradit, nastup na matersku po prvom dni v mesiaci a potom budes mat v ten mesiac narok na obe davky. Materska ti sice ide len alikovtna cast, ale rodicovsky cely ten mesiac. Tak isto je lepsie vyratat si aj koniec materskej, nech je to co najviac dni v mesiaci a tak isto mas narok aj na rodicovsky, ak co i len jeden den by ti tam ostal 😉
Dufam, ze som to napisala zrozumitelne 😕 🙂
ahoj, mozem pridat otazku? som 6tym rokom na rodicaku. v septembri sa nam narodilo 3.dieta. konecne som sa dokopala na urad a pani mi tvrdi ze potrebuje od socialnej poistovne potvrdenie ze nemam narok na materske (nemam to viem). a samozrejme asi je u nich zvykom kazdeho zotrriet pod ciernu zem - ze zmenu som mala nahlasit do 8 dni. ale pride mi to nelogicke, ved zmena nastala az po narodeni dietata aj to len tym ze mi maju vyplatit ostatne prispevky. nechapem ako by som mohla mat narok na materske ked mam pozastavenu zivnost uz takmer 3roky (to som nahlasila). neviem ci teda je ich poziadavka opodstatnena, je pre mna dost zlozite sa na nejaky urad vobec dotrepat. 😖 tak som sa chcela spytat ci je to fakt nutne. dakujem
ja mam ten isty pripad. Mam 2 ročnú dceru a za mesiac čakam druhe. Žiadosť o matersku som už poslala, len neviem či treba si obehať aj UPSVaR alevo SP, že mi bude končiť rodičovská dovolenka alebo čo treba ešte vybaviť?
Ďakujem
budeš poberať len jedno...rodičovský príspevok a tak materskú odvtedy ako ťa vypíše gynekologička na materskú cca od 36 týždňa pred porodom.oboje sa nepoberajú.