Po rodičovskej znovu na materskú - oznamovacia povinnosť

vmvm
4. nov 2015

Ahojte. Som zamestnana uz 8 rokov. Od juna 2014 som na materskej, teda od januara 2015 na rodicovskej a od decembra budem zase na materskej. Zevraj mam nejaku oznamovaciu povinnost zamestnavatelovi a SP pred nastupom na matersku? Kedy a ako? dakujem.

gapa
4. nov 2015

@vmvm zamestnávatelovi oznámiť aspon mesiac popredu nástup na MD písomne (to teraz všeobecne žiadajú písomne, začiatky aj RD aj ukončenia), niektorí lekári aj žiadost o materské dávajú tak skoro.
- na soc.poistovnu môžeš dať po nástupe na MD odhlášku z dôvodkového poistenia štátom ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov, no čo som zatial počula, tak vraj na SP hovoria, že to stačí aj urobiť pri nástupe na rodič.dovolenku č.2 (najneskôr prvý den RD), tj. vtedy urobíš prihlášku dnom nástupu na RD2 a spätne odhlášku dnom pred nástupom na MD, lebo v den nástupu na MD sa ti obnoví dôchodkové poistenie zamestnanca a byť súbežne dôch.poistený ako zamestnanec ajštátom nemôžeš. Doteraz toto nevyžadovali, aj ked v zákone sa nič nemenilo, ale teraz to vraj tak už chcú, aj ked zatial stačí vybaviť aj pri násupe na rd2, vraj.
Odporúčam robiť pre seba kopie prihlášky aj odhlášky (je to tlačivo registračného listu fyzickej osoby), dať pečiatkou potvrdiť prevzatie soc.poistovnou a založiť toto k zápočtovým listom do dôchodku, lebo toto je jediný spôsob ako preukážeš, že si prihlášku a odhlášku podala, ak by v ich systéme náhodou bolo niečo iné. Totiž hlavne tie prihlášky sa nedajú vybaviť spätne ani 1den!!! až odo dna prihlásenia, kedy tam prídeš (až na prípady napr. ak si nezamestnaná a dáš do 45dní od pôrodu, tak si poistná odo dna pôrodu). Tak na toto bacha, vždy prihlášku a ak nástup na md je cez víkend, tak treba najneskôr v piatok vybavit, ak nechceš medzeru v poistení ani 1den.

vmvm
autor
5. nov 2015

@gapa dakujem velmi pekne.

eeffka
5. nov 2015

@vmvm uz je to v ZP davno §166, ods 3
(3) Žena a muž písomne oznámia zamestnávateľovi najmenej jeden mesiac
vopred predpokladaný deň nástupu na materskú dovolenku a rodičovskú dovolenku,
predpokladaný deň ich prerušenia, skončenia a zmeny týkajúce sa nástupu, prerušenia
a skončenia materskej dovolenky a rodičovskej dovolenky.

vmvm
autor
5. nov 2015

@eeffka dakujem. Ale napriklad prechod z materskej na rodicovsku som nemusela hlasit zamestnavatelovi.

eeffka
5. nov 2015

@vmvm mala si, ze ti to tolerovali je ich dobra vola.