Ahojte, áno viem je tu kopa diskusií na túto tému ale žiadna aktuálna. Potrebovala by som poradiť či je možnosť ísť na PN. PP mi stále prvá. Momentálne som na materskej s mladším synom predtým som bola na materskej a rodičovskej s dcérkou. Materská mi končí 28.8. a potrebujem nastúpiť na PN. Aké sú možnosti? Musím si obnoviť nemocenské pár dňami dovolenky alebo mi bude trvať 7 dní ochranná lehota a počas nej môžem nastúpiť na PN. V roku 2020 som si navyšovala materskú čerpaním 3 dní (28.12-31.12.)dovolenky a vyšlo mi to tak že 1.1.2021 som bola kvázi zamestnaná keďže tam bol sviatok pretože na materskú som nastúpila 2.1.2021. Z čoho mi bude vlastne vyrátaná PN? Ďakujem za každú radu
V prvom rade je ochranná lehota po ukončení PP. Tebe trvá, čiže žiadna ochranná lehota nie je. Neviem ako to je čo sa rodičaku týka, či môžeš súbežne s ním poberať PN. Pokiaľ by si na ňu šla, poistenie sa ti obnoví automaticky tým,že zamestnávateľovi oznámia,že nenastupujes na RD,ale ideš na PN a tá sa ti bude počítať z roku 2020
@gabika108 v 1.rade musis na par dni nastupit do roboty alebo cerpat dovolenku aby si mala aktivne nemocenske poistenie.Potom sa teda daj vypisat ale prvych 10 dni plati zamestnavatel az potom SP.Samozrejme treba dodrziavat rezim a vychadzky lebo sa na to mozu pozerat aj ako na ucelove poberanie..
@iv007 predpokladám,že ona chce ísť na PN hneď z MD v ochrannej lehote,v tom prípade vôbec nie je nutné žiadne čerpanie dovolenky a pod, ide v ochrannej lehote po prerušení NP.
A liečebný režim treba dodržiavať vždy, bez ohľadu či je podozrenie na zneužívanie sociálneho systému.
ol 7 dni