PN počas rodičovskej dovolenky

23. jan 2022

Ahojte, vie mi prosím niekto poradiť? Prosím ale len ak sa ozaj vyznáte nie si myslíte.
MD mi skončila 23.12. Nakolko boli sviatky o RD som nestihla požiadať. 25.12. som mala úraz a skončila v nemocnici. Lekár má vypísal na PN. Z nemocnice má pustili až tento týždeň. A moja otázka. Ked som na PN môžem si normálne požiadať aj o rodičak? Či to sa nemôžem spolu poberať s PN? Skúšala som volať aj na UPSVaR ale neúspešne.

mogaa
23. jan 2022

no ide skôr o to či budeš mať nárok na platenú PN......lebo ak si v zamestnaní neoznámila že "sa vraciaš" do práce, teda "že máš úraz a ostávaš na PN tak máš stále evidovanú výluku z poistenia........

autor
23. jan 2022

@mogaa áno mám nárok na platenú. Mám už doma aj papier zo sociálky. A v práci som normálne oznamila mesiac dopredu, že nastupujem na rodičak. Potom som tam aj volala lebo som nevedela kam zaslať tlačivo na PN.

mogaa
23. jan 2022

ono nemala by si brať súbežne 2 dávky...treba tam zavolať a informovať sa či sa môžeš zahlásiť na rodičák v čase PN.....logicky aj keby si mala nárok tak až po ukončené PN lebo máš dodržiavať leičebný režim(iba ak by si tam išla cez vychádzky ak ich máš.....

martinkatinka
23. jan 2022

Ale ty si oznamila, ze ides na rodicak, cize podla mna sa ti PN nebude vyratavat. To su dve davky.

autor
23. jan 2022

@martinkatinka Na PN nárok mám. Mám o tom už aj papier doma zo sociálnej. Ja potrebujem vediet či môžem poberať aj rodičak popritom a či tam mám posielať muža s papiermi keďže ja nemôžem alebo to vybavím v pohode aj o mesiac ja.

martinkatinka
23. jan 2022

To ti poslali kvoli tomu, ze si nepoziadala o RP, keby si poziadala o RP, narok na PN nemas.... Ale realne si na RD bez naroku na RP, kedze si on nepoziadala.

autor
23. jan 2022

@martinkatinka prepáč ale toto máš aj overené alebo si to len tak myslíš?

katren
23. jan 2022

overene......RP a PN brat sucasne nemozes...

luliu
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
23. jan 2022

@katren takže mi stačí požiadať o RP až keď ukončím PN? Reap. ak požiadam teraz tak mi ju len nevyplatia až potom keď skončím PN?

floren
23. jan 2022

keď si PN, tak môže brat RP teoreticky muž

dzina007
23. jan 2022

ono je rozdiel byt na rodicovskom a poberat rodicak.
Toto si je potrebne prezistit.
Ja som napriklad poberala rodicak a bola aj na OCR viackrat cize som poberala dve davky naraz ale bolo to preto ze som pracovala a mala aktivne nemocenske poistenie.

Inak ja som po druhom porode bola taka leniva ze som si rodicak vybavila az po cca 4 mesiacoch s vyplatenim spatne a poslali mi peniaze naraz za 4 mesiace.

dzina007
23. jan 2022

skoda ze tu uz nieje evitamm ona tusim poberala PN a Rodicak dlhodobo dokonca.

@zalka nevies poradit?

zalka
23. jan 2022

Zadávateľka, o RP z UP môžeš požiadať 6m spätne, a nárok na RP máš už za december. Aj napriek tomu, že si bola PN z OL skrz úraz .
Požiadaj o RP na UP od decembra. A kludne požiadaj aj teraz, tvoja PN na to vplyv nemá aj keby si bola na PN celý rok. 🙂

lenkavalova
23. jan 2022

Ja som na RD a bola som aj PN

zalka
23. jan 2022

A zadávateľka nepočúvaj tu múdre rady typu, že máš zrušiť PN, alebo že nárok nemáš ... nárok máš a kludne aj na PN ostaň.

luliu
23. jan 2022

@zalka len zo zaujímavosti, aký má zmysel byť na RD a zároveň na PN? Veď keď nepracujem, nemám nárok na platenú PN. Aký dôvod? Naozaj ma to zaujima. Dakujem

@lenkavalova

martinkatinka
23. jan 2022

@zalka A nie je tam problem, ze v praci oznamila, ze je na RD, nie ze nastupuje do prace?

zalka
23. jan 2022

@luliu zmysel? si na RD poberáš RP 378e + k tomu PN ... je to príjem navyše.
Nejde o fiktívnu PN, stal sa jej úraz.
A ona má nárok na platenú PN z toho titulu, že jej skončila MD a do 7 dní od skončenia MD šla na PN takže má nárok ako keby z ochrannej lehoty na PN.

Ak by sa jej úraz stal napr. 2.1. tak nárok na platenú PN by už nemala, lebo by nebola v ochrannej lehote skončeného poistenia.
Poistenie nemocenské jej skončilo s posledným dňom materskej.

Stačí ako vysvetlenie? Napísala som zrozumiteľne?

zalka
23. jan 2022

@martinkatinka nie nie je to problém, od prvého dňa jej platila PN sociálna poisťovna, lebo v jej prípade šlo o PN z OL.
Zamestnávateľ s jej PN nič nemá. Pre zamestnávateľa je stále na RD

martinkatinka
23. jan 2022

@zalka aha, takze v podstate mala "stastie" na tu ochrannu lehotu....

zalka
23. jan 2022

@martinkatinka keby sa jej to stane 8 den po skončení MD, tak nárok na platenú PN by nemala ... takže áno, mala "štastie" na dátum úrazu, detto keby sa jej stal 23.12. kedy ešte bola na MD tak tiež by nárok nemala na platenú PN skrz úraz.

martinkatinka
23. jan 2022

@zalka vdaka za vysvetlenie, o tej OL po MD som nevedela.

autor
23. jan 2022

@zalka ďakujem krásne za objasnenie 🙂 to, že nárok na PN mám som vedela nakoľko som si to zisťovala či si ju mám vôbec pýtať. Vie o Tom dokonca aj zamestnávateľ nakoľko som nevedela kam ju treba odniesť a oni presne potvrdili, že do SP nakoľko ju už vypláca celú sociálka od prvého dňa.
Takže môžem kľudne poslať manžela s papiermi cez týždeň nech odnesie na UPSVaR žiadosť? Mám to už aj vypísané ale nevšimla som si že by sa tam dával dátum odkedy nastupujem na RD?

autor
23. jan 2022

@martinkatinka no tak to ďakujem za také "šťastie" 🤕😪

martinkatinka
23. jan 2022

@autorka preto je to v uvodzovkach.... Myslela som to uplne inak. Cisto teoreticky, toto moze byt zneuzitelne ale v pripade urazu teda nie ...

zalka
23. jan 2022

Autorka kludne mng pošli asi aj toto treba https://www.upsvr.gov.sk/buxus/docs/SSVaR/tlaci...
ale vieš to aj cez občiansky s čipom požiadať o rodičák z pohodlia domova cez stránku www.slovensko.sk
https://www.upsvr.gov.sk/vzory-ziadosti/vzory-z...

@martinkatinka áno zneužíva sa OL, kto o nej vie a má zdravotné problémy tak môže ísť na PN aj skrz ochorenie.

luliu
23. jan 2022

@zalka ďakujem 😉

autor
23. jan 2022

@zalka ďakujem za pomoc 🙂

gabika108
2. feb 2022

@zalka dobry deň a neviete mi poradit ak som pred materskou rok marodovala a potom usla na matersku. BUdem mat narok na PN z coho sa vypocita? A cez matersku som nemocensky poistena? dakujèm