Mamicky poradte mi..maly ma 2 roky mozem ist na pnku pocas rodicovskeho prispevku?vznikne narok manzelovi ist na matersku dovolenku?predtym som pracovala stale som zamestnana,len mam zdravotne problemy momentalne dost casto chodim po vysetreniach preto sa pytam ci by mohol manzel ostať doma s malym na materskwj dovolenke..dakujem Vam za info
k tomu vyssie napisanemu len dodavam ze ak nastupis na PN a nebudes mat narok na nemocenske (lebo nemas aktívne NP pocas RD) tak musis dodrziavat liecebny rezim to znamena ze vychadzky ak ich dostanes ....
@lilinka88 tak keď tomu správne chápem aj keď len informatívne...keď časom budem v takej situácii že budem musieť ísť na tú PN alebo OČR a budem ešte poberať rodičovský príspevok je možnosť že budem mať nárok napr.na PN a tiež rodičak spolu,alebo mi môže byť rodičak pozastavený? Keď sa to týka TPP ?
Viete mi aj povedat aka je potom vyska PN? Ci sa to ,,oplati,, ked pracujem a som sucasne na RP ďakujem
@benji86 Ci sa to “oplati”? Ved vyska PN zavisi od tvojho vymeriavacieho zakladu z ktoreho platis odvody. Inu PN ma zamestnanec, ktory zaraba 2000, inu PN ten, kto zaraba mimimalnu mzdu.
@lilinka88
@eeffka Ahojte, neviete mi poradit? Som na neplatenej RD- riadnej starostlivosti o dieta do 6 rokov. Mozem ist na PN ked som ja aj deti chore, aby si manzel mohol vziat na maleho ocr? Viem, ze ziadne peniaze nedostanem, ale aby som nedoplacala potom nemocensku ja....Dakujem Vam za kazdu radu.
@alenah31
@christina777 môžeš ísť na PN - ALE nebudeš dostávať nemocenské. Tvoj PP trvá no momentálne máš NP prerušené. Čiže ak chceš aj nemocenské treba ho aktivovať - a to urobíš návratom do práce. Min. mesiac vopred treba zo zákona informovať zamestnávateľa o svojom návrate - on ti zruší prerušenie a opäť si aktívny zamestnanec - v podstate hneď druhý deň môžeš na PN. Už nebudeš na RD len budeš poberať RP. Ak chce manžel na materskú - ty musíš zrušiť RP - ostávaš na RD bez nároku na príjem či dávku a musíš si platiť sama ZP. Alebo ak máte iné dieťa do 6 rokov prihlás sa na ZP ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov - ZP bude za teba platiť štát - nič ale od štátu nedostaneš.
čo sa týka nemocenského, že nemáš nárok tu máš link:
https://www.socpoist.sk/aktuality/61358c