Ahojte,
chcem sa opýtať či mi niekto nevie poradiť alebo sa nestretol s podobnou situáciou.
Že som tehotná som sa dozvedela vo februári a dovtedy som pracovala v zahraničí necelý rok, predtým som pracovala na dohodu na Slovensku, takže 270 dní na materskú by mi malo vychádzať.
Od apríla 2023 som sa zamestnala na Slovensku s tým, že TPP mi končí v auguste 2023. Z čoho sa mi bude vypočítavať materská?
Otázka č. 2 - Od polovice júla som na PN kvôli rizikovému tehotenstvu. Od polovice augusta by som mala nastúpiť na materskú dovolenku ako to teda bude keď mi zmluva má končiť na konci augusta. Napriek tomu mám materskú dať zamestnávatelovi alebo zaniesť a opýtať sa radšej na SP, že čo a ako. Pretože zmluva je podpísaná a ukončená stanoveným dátumom, ale pri nástupe na materskú budem stále zamestnaná ešte pár dní a potom čo ked pomer skončí? Treba ísť na úrad práce alebo sa to všetko potom rieši cez SP?
Rozsiahla otázka, ospravedlňujem sa, ale ak by vedel niekto predbežne poradiť alebo sa s tým stretol budem rada za každú odpoveď.
Pekný deň ešte žienky 🙂
Počas trvania zamestnania zamestnávateľovi.
Keďže ste sa zamestnali vo vyššom štádiu tehotenstva, uzatvorili zmluvu len na pár mesiacov a ešte k tomu išli na PN tak, aby sa Vám počítala dávka v PN z tohto zamestnania, tak to môže vyvolať kontrolu (na prvý pohľad to vyzerá na účelové zamestnanie s cieľom nároku dosiahnuť na dávku v PN a materské, obzvlášť, ak bola mzda dohodnutá vyššia resp. taká, aby bolo materské vysoké resp. blízko maxima, rovnako tak dávka v PN). Ak zamestnanie nebolo fingované a práca bola reálne vykonávaná, sú o tom podklady, niet sa čoho obávať a materské zo mzdy bude vyplatené, ak spĺňate hlavnú podmienku nároku.
Predpokladám , že ti išlo o to sa zamestnať na 90 dní na vysokú mzdu a potom vykryť zvyšné obdobie PNkou, aby si neplatila ďalej odvody. Materská ti bude počítania teda z nového zamestnania , z toho príjmu. Na internete máš presne rozpísané ako sa vypočítava vymeriavací základ na materskú z tohto príjmu. Papier od lekára , čo ťa vypíše na materskú odnesies ešte zamestnávateľovi a on to odovzdá sociálnej poisťovni. .. a po skončení pracovného pomeru nemusís nič riešiť , ani ísť na úrad. Budeš na materskej , potom si pôjdeš na úrad akurát vybaviť rodičovský príspevok a normálne ďalej pokračuješ rodičovskou dovolenkou. Tam už nikto nerieši , či si zamestnaná. Ak vznikol nárok na materskú, budeš mať nárok aj na vyšší rodičovský príspevok.
@lenuska9999 - nešlo o vysokú mzdu a ani vykryť nič PN-kou, v tomto zamestnaní pred odchodom do zahraničia som už bola, mzdu mám veľmi nízku a na PN ma poslala lekárka kvôli hroziacemu predčasnému pôrodu 🙂 ale ďakujem za odpoveď pomohla mi
s nárokom neporadím, ale ak by si nárok mala tak žiadosť nesieš ešte zamestnávateľovi, ktorý ti na nej vyplní potrebné údaje a oni to potom posielajú do Sociálne poisťovne, po skončení PP si na materskej a následne na rodičovskej, čiže úrad práce nie