PN a súčasné poberanie rodičovského príspevku

vikipe
16. dec 2021

Ahojte baby, chcela by som sa opýtať nasledovné : z UPSVAR poberám rodičovský príspevok, zároveň som SZČO, odvody do sociálnej poisťovne momentálne neodvadzam. Mam rizikové tehotenstvo a chcem sa opýtať, či je možnéy aby mi lekár vystavil Práce neschopnosť, aj keď viem, že na dávku zo sociálnej poisťovne nárok nemám, pýtam sa kvôli komerčnej poisťovni, kde mám v prípade dlhodobej PN nárok na plnenie z poistenia. Je však potrebné každý mesiac tam dokladat papier o priebehu práceneschopnosti. Je prosím Vás teda možné byť na PN, ale nepoberat sociálne dávky ? Ďakujem za každú radu 🙂

alenah31
16. dec 2021

@vikipe áno je...len si dobre prečítaj podmienky komerčnej poisťovne - ja tam mám napr. okrem iného uvedené, že zároveň musím preukázať stratu príjmu pri dočasnej PN ak som chcela poistné plnenie . Ale vystaviť PN bez nároku na nemocenské je dosť bežné.

ivkazba
16. dec 2021

Súhlasím s Alenkou, pozri si vopred všetky podmienky k čerpaniu komerčného poistného plnenia v prípade PN.

matulat
16. dec 2021

@vikipe Dobry den preverte si v konercnej poistovni ci vyplata poistneho plnenia je naviazana na vyplatu praceneschopnosti zo soc. poistovni. Ak postacuje len potvrdenie o praceneschopnosti tak je to ok. Byt praceneschopna mozete vyt aj bez naroku na vyplatenu davku zo soc. poistovni. prajem pekny den