Dobry den, viete mi niekto poradit... mam 2 deti, s mladsim som stale na rodicovskej dovolenke, teraz bude mat 2 roky len...v novembri som nastupila do prace kvoli hypoteke, odrobila som 3 mesiace potom som sa dala vypisat od 1.2...stale som pn...poberam aj rodicovsky prispevok... lenze...teraz sme sa dozvedeli ze som tehotna s 3.dietatkom...otazka ..... kedze som teraz PN, budem mat narok na materske a tehotenske ? Trosku komplikovany pripad ale dobre by bolo vediet... :( zmluvu mam na dobu neurcitu od roku 2016. Ked som isla na PN som nevedela ze budem tehotna :( alebo co treba spravit aby som mala narok na materske? Musim opat nastupit ..? Ak ano tak na kolko dni?
Dakujem za odpovede
@olinka91 na MD nastupujes v tomto roku 2023? V tompripade by Ti MD mala ist z prijmu z r 2022, levo si tam bola zamestnana cely rok (prac pomer trval), ale RD je vylucene obdobie, cize len november + december deleno pocet dni. Mozes ostat na PN az do porodu alebo sa mozes este vratit naspat, ako rozhodne lekar, na vysku MD to uz nebude mat vplyv
@sasesoe anooo v tomto roku.. z 2 mesiacov bude vypocitana materska? Nic mos potom :( ano trva od roku 2016... materska na 2.syna bola vypocitana z predpokladaneho vym zakladu ..dostavala som velmi slusnu sumu..ale teraz kedze mam len tie 2 mesiace no neviem :( ale dakujem za vasu odpoved
@olinka91 ahoj, do prace si sa "vratila" na povodne miesto? Na plny uvazok? Al ciastocny? Al v "povodnej praci" si stale na RD a toto bolo nieco nove/ine?
Podmienky na MD su:
270 dni NP za posledne 2 roky pred nastupon na MD/porodom, pricom sa tam pocita i RD, Pn za predpokladu, ze pracovny pomer trva
+ v case nastupu na MD mat aktivne NP (byt zamestnana) alebo byt v OL (ochranna lehota).
U Teba pravdepodobne vznikne narok na MD, ale vyska z ktorej sa Ti bude pocitat zavisi od detailov, kt si neuviedla a jeden z nich moze byt, ci tych dni od nastupu do prace po nastup na PN bolo viac ako 90 alebo menej... a dalsie veci, na kt som sa pytala vyssie...
Blahozelam k babatku.
P.s. mozete potom kvoli hypo zvazit i spolocnu MD - manzel so starsim a Ty s mladsim, ak on uz nebol v case, ked si sa Ty vratila do zamestnania...