Dobrý deň,
prosím Vám potrebujem poradiť. Dňa 12.6.2023 som nastúpila na PN kvôli liečbe IVF, a na konci decembra som zistila,že som tehotná. Termín pôrodu vychádza 5.9.2024 a oficiálny nástup na materskú 25.7.2024 prípadne ak lekár uzná za vhodné tak 11.7.2024, lenže PNku budem končiť v júni po roku,a nerada by som na ten mesiac išla do práce nakoľko mám dosť náročnú prácu,a pochybujem že mi to lekar odporučí,viete mi prosím poradiť čo v takomto prípade keď PN skončí skôr ako vznikne nárok na materskú?
Ale tebe PN neskončí, tebe skončí iba platená PN. Na neplatenej môžeš ostať naďalej. Mimochodom, ak si PN kvôli charakteru práce, na toto zákonník práce myslí, aby žena nemusela byť na PN. Paragraf 162 - ak vykonávaš prácu, ktorá ohrozuje tehotenstvo, zamestnávateľ je povinný ťa preradiť na pozíciu, ktorá je pre tehotnú vhodná. Ak takú pozíciu nemá, ostávaš doma s plnou mzdou. Čiže ak máš PN iba kvôli práci, tak nie je to potrebné, stačí ak je tvoja práca nebezpečná pre tehotné.
môžeš čerpať aj dovolenku
@naty_10 tak ostaneš na neplatenej PN, ak ti neschvália dovolenku. Na druhej strane, budeš teraz doma niekoľko mesiacov, nájdu si náhradu miesto teba na zástup, tak sa tým teraz nestresuj, čo bude. Keď ti bude končiť platená PN, dáš si odsúhlasiť dovolenku, ak neschvália, dobehneš to na neplatenej PN.
@naty_10 ahoj ja som to mala presne tak isto, kvôli IVF som dlhodobo čerpala PN a keď som otehotnela, mala som uz len nejakých 5 mesiacov platenej PN, zvyšok do nastupu na materskú som bola na neplatenej PN keďže vrátiť sa do práce neprichádzalo do úvahy z dôvodu náročnosti mojej prace a komplikovaného tehotenstva 🙂
@naty_10 píšem správu