PN a materská

calathea97
21. jún 2023

Ahojte žienky.
Chcela by som sa Vás opýtať na skúsenosti, nakoľko budem mať prvé dieťa a vôbec sa v tomto nevyznám. Som zamestnaná na TPP od roku 2020, tohto roku v apríli som išla a PN, nakoľko som štátnicovala v škole a potrebovala som mesiac a pol voľna kvôli učeniu. Koncom apríla som sa rovnako dozvedela, že som tehotná a teda PN mi celkom hrala do karát, nakoľko som zo začiatku krvácala. Pred pár dňami som úspešne zoštátnicovala a vrátila som sa naspäť do práce (ešte na pôvodnú pozíciu, zmluvu na novú pozíciu budem mať od júla). Chcem sa vás však opýtať, ako riešiť to, že v práci nemám prispôsobené podmienky na to, že som tehotná. Pracujem v zdravotníctve a tým pádom je fyzické šetrenie v tomto období priam nemožné. Pracujem s biologickým odpadom, chorými ľuďmi, ktorých treba polohovať a dvíhať, rozličnými chemikáliami a podobne. Preto sa Vás chcem opýtať, či je to podľa vás dôvod ísť na rizikové. Rovnako ma zaujíma to, či môžem ísť na PN takto 2x za sebou, nakoľko som nikdy predtým na PN nebola. Rovnako sa vás chcem opýtať ako sa mi potom bude rátať materská. Bude sa mi rátať s predošlého obdobia, ktoré som reálne odpracovala, alebo do materskej sa bude rátať aj PN?
Prosím neodcudzujte ma, že zneužívam systém aleboniečo podobné. Naozaj sa v tejto oblasti nevyznám a odkedy som sa vrátila do práce naozaj sa cítim veľmi vyčerpane, nakoľko robím na 12 hodinové služby aj nočné služby. . Ak by ste mi vedeli ppradiť budem vďačná

alenah31
22. jún 2023

@calathea97 Existuje zoznam rizikových pracovísk a povolaní, na základe ktorých máš určité práva a zamestnávateľ povinnosti. Nie si jediná tehotná v zdravotníctve. Tie dlhé smeny vyčerpajú aj netehotnú ženu - toto je problém, potrebuješ upraviť pracovné podmienky. Práca v noci a nadčasy resp. dlhé smeny počas tehu v súvislosti so ZP - môžeš ich vykonávať ak s nimi súhlasíš. Ak písomne oznámiš tehotenstvo a nesúhlas s takto rozdelenou prácou - zamestnávateľa ťa do týchto smien nútiť nemôže, na základe tvojej žiadosti a lekárskeho posudku, ktorý ti musí nájsť vhodné miesto s tým, že tvoja mzda musí ostať minimálne v rovnakej výške ako doteraz. Pokiaľ zamestnávateľ takéto miesto nemá - ostávaš doma a máš nárok na náhradu mzdy. PN - práceneschopnosť - čiže nejaká diagnóza, choroba. U teba podľa toho čo píšeš ide o rizikové pracovisko a nie rizikové tehotenstvo. Písomne žiadaj zmenu prac zaradenia z dôvodu gravidity. Ak také miesto nemajú - budeš doma a je povinný ti posielať plat. Pri PN sa uviažeš byť doma s polovičným príjmom.
A čo sa týka výšky materskej dávky - nie, nemocenské do výpočtu nevstupuje. Obdobie na PN je tzv. vylučiteľná doba - to ale vôbec neznamená, že bude materské nižšie.