Pls , máte niektorá vybavený predĺžený rodičovský do 5 rokov na dieťa zo zdravotných dôvodov?

blondy15
1. jan 2020

Dievcata malú mam stále chorú , u dr mam podaný papier na vypísanie a chcem ísť to podať uvidíme či by nám schválili alebo nie rodicak . Dcérka má 3,5 roka a ako začala chodiť do škôlky nonstop je doma , na atb , už 3 x angínu mala a nonstop afty ... horúčky atd Neprospieva jej kolektív ... má problémy s dýchacími cestami . Sme objednaný aj na imunoalergologiu tak uvidíme ako dopadnú vyšetrenia a čo nového sa dozvieme . Je mi jej ľúto chúďatko nonstop doma , s ide to aj do peňazí dosť tieto lieky 🥴😩 Potrebujem info či niektorá ste to tiež riešili ? Ak áno aké to má výhody a nevýhody . Oplatí sa to vybavovať ? Budem vďačná za každé info ... dakujeeem

meluela
1. jan 2020

@blondy15 vyhoda je ze ti potom chodi nadalej rodicak. mozu a nemusia to schvalit na takuto diagnozu. schvaluju spravidla na rok, potom sa dokladaju daslie papiere na predlzenie kazdy rok (alebo ako vam to stanovia).

blondy15
autor
1. jan 2020

@meluela a do roboty normálne môžem chodiť áno ? Zamestnávateľ bude platiť naďalej odvody zámena ... či sociálna ? Lebo mam trochu chaos ..neviete mi povedať či je to nutne an zamestnávateľovi nahlásiť ? Neviem či by mi držal rok miesto alebo by som dostala padáka .. neviem ako postupovať dakujem

martuska46
1. jan 2020

@blondy15 ja mám platený do 6 rokov, syn má astmu,a presne ako u vás, stále chorý. Požiadala som pred pol rokom, ľutujem že som to neurobila skôr ... Vlastne ma nikdy nenapadlo, že by som oň mohla požiadať. Zbytočne som sa v práci stresovala.

blondy15
autor
1. jan 2020

@martuska46 ide o to že mam prácu na zmluvu neurčitú škoda by bolo o ňu prist .. tak neviem či to treba nahlásiť v práci ak by to schválili či nie 🤷‍♀️Či sú oni povinný držať miesto my alebo nie

martuska46
1. jan 2020

@blondy15 ja teraz do práce nechodím, práve kôli tomu som oň žiadala...Samozrejme do práce chodiť môžeš aj keď ti to schvália. (je to na hlavu postavené toto). Ale ako je to s držaním miesta, ak by si predsa len ostala doma,netuším.

kukulienka83
1. jan 2020

@blondy15 jasné, že v práci to musíš nahlásiť....teda ak zostanem reálne doma s dieťaťom, alebo chcela pracovať?

blondy15
autor
1. jan 2020

@kukulienka83 chcela by som pracovať .. no aj využiť príspevok . Ide o to že dcéra z mesiaca aj 2 týždne je doma čo je chorá skoro každý mesiac a ocr je len 10 dni čiže aj výplata blbá aj všetko ..

beatka2806
10. jan 2020

Ahojte,riešili ste tu už niekto úrad po dovŕšení 6 rokov po predĺžení rodičovskej zo zdrav.dôvodov? Mám na nie čo nárok?alebo čo vlastne vybavovať? Ostanem potom bez peniažkou? Riešil to už niekdo? My máme astmu,ekzém,epilepsiu a potravinovú alergiu a do školy ide o rok neskôr

blondy15
autor
10. jan 2020

@beatka2806 juj toto neviem vôbec

beatka2806
11. jan 2020

@blondy15 škoda😔 hladám ,čítam a neviem sa dopracovať k odpovediam

veronikaszabova
11. jan 2020

@beatka2806 jedine skusit poriesit opatrovatelsky, ale tam je to na dlho. A castejsie neschvalia, ako schvalia.

3petka
11. jan 2020

@blondy15 Musíš mať v prvom rade nejakú diagnózu, ktorá spadá do ich tabuliek. Napr. moj syn bol prvý rok tiež stále chorý a nemal angíny ale mával nonstop herpetický výsip v pusinke a to mu spôsobovalo aj horúčky. Moja dr. ho len napchávala nezmyselnými liekmi, až som sa napokon na*rala a objednala som sa sama k imuno alergo. A dr som to len oznámila a nech mi dá lístok. Nakoniec mu vyšli orechy, ibištek (čaj) a ešte nejaké bilinky a med. A s tým mal spojený aj atopický exém akonáhle niečo zjedol tak chorý a aj vysypaný. Takže som mala diagnózu alergik a atopik a schváili mi do 6 rokov, predĺžený. A keď sme všetky tieto potraviny vychytali a aj v škôlke oznámili že to nemôže tak je to už ok. Tento rok bol zatiaľ chorý 2 krát a to jeden deň mal viac soplíkov tak som ho nechala doma a teraz pred vianocami sa k nemu niečo dostalo tak mal 2 dni teplotu spolu s výsypom v pusinke.

3petka
11. jan 2020

@beatka2806 Asi len príspevok na starostlivosť...

3petka
11. jan 2020

@blondy15 A do práce môžeš chodiť aj keď ti schvália predĺžený príspevok. Ak je to zo zdravotných dôvodov tak môže byť dieťa v skôlke 8 hodín, ak len ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov bez nároku na príspevok, tak dieťa môže byť len na 4 hodiny. Nemušíš nič hlásiť v práci, len OČR-ky ak budete doma

blondy15
autor
11. jan 2020

@3petka dakujem moc krát za info , budúci týždeň idem podať žiadosť tak uvidíme či schvália ... na imunitu alergo sme objednam 20.2 uvidíme čo tam poriešime ako dopadneme som zvedavá , ak by náhodou neschválili podám si zas po tomto vyšetrení a uvidim , možno tiež niečo nájde dr , lebo afty máva a angínu už 4 x mala 😵máva aj vysyp po tele niečo ako zihlavka , aj v papieroch mame že má predpísanú diétu , starostlivosť špeciálnu tak uvidíme .. hlavne som vďačná za info že nemusím v práci nahlasovať ... máš podobnú skúsenosť alebo ? Odkiaľ to vieš diky moc

3petka
12. jan 2020

@blondy15 mám podobnú skúsenosť... zamestnávateľa tento fakt nemusí vôbec zaujímať, ako môžeš pracovať popri normálnej Rd tak aj popri predlznenej. A ak je ohľaduplný k tomu že chodíš často na OČR tak super...

adriana89
3. dec 2020

Baby ak mi to teraz neschvalili lebo nemam od pedopsychologa mozem to podat znova potom???

kukulienka83
3. dec 2020

@adriana89 môžeš sa odvolať a tam doložiť nové lekárske správy

adriana89
3. dec 2020

@kukulienka83 a ked sa neodvolam nemozem uz podat nanovo napr o 3mesiace??

kukulienka83
3. dec 2020

@adriana89 môžeš, môžeš dokola podávať koľkokrát chces

ivanka0603
17. jan 2022

Ahojte, viete mi poradiť ako staré lekárske správy môžu byť podané s tou žiadosťou? Ide o to, že syn bude mať teraz 3 roky, je alergik, naposledy sme boli na alergológii v septembri a teraz ideme až v marci. Žiadosť na predĺžený rodičovský by som chcela podať teraz, ale tie lekárske správy mam zo septembra. Bude to ok alebo mam čakať až do toho marca?

kukulienka83
17. jan 2022

@ivanka0603 ja napísané za max pol roka staré, ale niekde povedia že max 3 mesiace 🤷

ivanka0603
17. jan 2022

@kukulienka83 no veď to.....že na jeseň mi povedala pani na úrade, že max pol roka staré, ale potom som niekde čítala, že 3 mesiace. Aby som to zase nedávala našej obvodnej vypisovať zbytočne a na úrade ma otočí, že mám staré lek. správy.

kukulienka83
17. jan 2022

@ivanka0603 najlepšie bude zavolať si na konkrétny upsvar.