Maminky máte skúsenosť s tzv.plienkovým? Ide vraj o príspevok, o ktorý treba požiadať UPSVaR po narodení druhého dieťaťa ak prvé dieťa ešte nedosiahlo 3 roky. Ja som dnes o tom počula 1x a je to môj prípad. Som v 37tt a starší syn ma 14m. Som zamestnaná na TPP takže momentálne už na druhej materskej 🙂 ďakujem za vaše rady a skúsenosti.
@slniecko87 ano,prispevok na starostlivost o dieta,akurat nepreukazujes vysku nakladov a vyplatia okolo 80 euro, u mna to slo naraz
@senta_sofia takze ked pridem na Urad prace poziadat o prispevok pre druhe baby po tom ako sa dožije 28dni mam si poziadat aj o prispevok na starostlivost o starsie dieta. Ak to spravne chapem ide o jednorazovu vec a jeho výška je rôzna (asi podľa nejakých kritérii). Mamka čo mi to spomenula mi povedala že ona dostala okolo 200eur tak som z toho trošku zmätena
@slniecko87 Ty uz o to mozes poziadat teraz. Precitaj si poriadne ten clanok. A dostanes 41,10Eur/mesiac -do 6 tyzdnov od narodenia dietata. Moze to vyjst max.tie 3 mesiace.😉
@slniecko87 ja som ziadala vtedy, sak naco tam chodit 100x a vyska je rovnaka, to si podla mna splietla alebo nerozlisila platby, co jej mozno dosiel aj pridavok na dieta https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn... vyska prispevku, posledny bod sa tyka teba, tym ze ti patri len za 6 tyzdnov, tak sa to alikvotne prerata, ta suma 41,10 za jeden mesiac plus zodpovedajuca cast za zvysok
@senta_sofia Ale jej uz patri pocas materskej. Ved si to riadne precitajte-"po odnati RP"! Cize to vychadza az cca 3 mesiace-ak nastupila na MD 6tyzdnov pred porodom+6tyzdnov po porode....😉
@slniecko87
@evittam ved to je uplne jedno, kedy tam pojde, podstatne je, aby to stihla do pol roka od narodenia dietata, potom uz narok zanika, odo mna pytali rozhodnutie, ze uz poberam materske, otazne je, ci ho uz ma, lebo im samotna ziadost o materske nestaci. A je uplne jedno, kedy poziadas, viac ako dva mesiace ti nezaplatia.
@senta_sofia A pisem ja niekde,ze to nie je jedno?
Pozri,moze jej vyjst narok az na 12tyzdnov ak nastupila na MD 6tyzdnov pred porodom (pripadne 8) + 6tyzdnov po porode. Teda ak jej to vyjde-samozrejme moze porodit o nieco skor a podobne-to uz su ale detaily.
@evittam nemoze, lebo "za zárobkovú činnosť sa považuje aj poberanie materského alebo poberanie obdobnej dávky v cudzine najdlhšie do šiestich týždňov odo dňa narodenia ďalšieho dieťaťa", cize rozhodujuce je narodenie dietata
@senta_sofia Aha,pardon vidis to mi tam uslo. Len nieco sa mi "mari",ze sa to tu rozoberalo uz v nejakej diskusii a niekto pisal nieco obdobne,ze ma narok uz aj pocas MD....tak teraz fakt neviem....😲
Sice ale logicky je to blbost.....Tak beriem spat a ospravedlnujem sa. Niekedy je lepsie sa najskor zamysliet...😇
@evittam o nic nejde, ono co sa tyka uradu prace, ja by som ruku do ohna nedala nikdy, lebo obcas mam pocit, ze oni sami nevedia, cize si myslim, ze najlepsie spravi, ak tam pojde sama a potom nam napise, kolko jej prislo 😀
Ďakujem žienky...na materskej som od 9.2 ale stale nemam rozhodnutie z UPSVaR. Skusim sa tam zajtra ist popytat 🙂
@slniecko87 Rozhodnutie o MD ti ani z UPSVaR nepride. Oni totiz s MD nemaju nic spolocne.😉
@slniecko87 myslis rozhodnutie o materskom? to ti pride zo Socialnej poistovne, pocitam prvu polku marca, ale ak to nemas daleko, v ramci prechadzky mozes ist zistit, mozno sa nieco nove priucime 🙂
@senta_sofia No to mi hovor a nielen co sa ich tyka, este lepsi "level" su tetusky na SP.😖
@evittam ano mas pravdu. Teraz som si to uvedomila. Hlavne ze ja sa tam s tym rozhodnutim musim trepat aby mi zrusili rodicovsky lebo je to tak strasne narocne aby socialka informovala urad prace 😄😄😄
@slniecko87 ahoj, robím na úrade , takže nebudem tu riešiť dohady a polopravdy, realita je takáto:
- od 01.03.2017 ti nepatrí rodičovský, preto od 01.03.2017 si požiadaš o tento príspevok na starostlivosť o dieťa. Ten budeš mať dovtedy, pokiaľ tvoje novonarodené dieťa dovŕši 6 týždňov veku. Podľa toho, koľko ti to vyjde mesiacov je výška rôzna, na mesiac je to 41,10 eur. Najčastejšie to matkám vyjde tri mesiace.
@slniecko87 a ano, bohužiaľ, s rozhodnutím o priznaní materského sa musíš k nám "trepať", nemáme totiž prepojené systéme a je to tvoja povinnosť uvedená v zákone, oznámiť všetky rozhodujúce skutočnosti do 8 dní.
@fidorka7 ďakujem veľmi pekne za radu
@fidorka7 Ahoj môžem sa spýtať,dostanem teras prvý mesiac materskú dnes som bola aj na úrade prace vypýtať si všetky žiadosti o príspevky a povedali mi že príplatok k príspevku čo bolo cca 151eur sa už nevypláca? A môžem aj ja žiadať o príspevok na starostlivosť o dieťa??
@zuzulka298 Si na MD alebo si ziadala o RP? Prispevok na starostlivost je len do 3rokov veku starsieho dietata. Ak nemas narok na MD tak mas narok na rodicovsky prispevok, rodinne pridavky od narodenia dietata a na prispevok pri narodeni dietata (po doziti 28dni dietata) jednorazovy 829,86Eur.
@zuzulka298 nepoznám vôbec tvoju rod.situáciu, ako ti môžem na takú otázku odpovedať?
@zuzulka298 ak myslite priplatok k prispevku pri narodeni dietata,tak ten sa uz nevyplaca,vyolaca sa uz naraz tych cca 829€,o nic nepridete, je to spolu. A o pruspevok na starostlivist o starsue dieta ma mama,co ma barok na materske a starsie dieta nema este 3r.
no staršie dieta ma už 5rokou takže už nemam narok ak hovoríte že len do troch rokou takže dakujem za rady
@slniecko87 Asi myslis "prispevok na starostlivost", mas nan narok max.do 6tyzdnov od narodenia druheho dietata alebo do 3rokov starsieho-podla toho co bude skor. Je to 41,10Eur.