Platená predĺžená rodičovská a zamestnanie

martinabibina
21. feb 2023

Dobry vecer, viete mi poradit. Koncom januara som mala nastupit do prace (skoncil mi rodičovský), teraz cerpam staru dovolenku a v marci nastupujem. Mam zmluvu na dobu neurcitu.
Lenze na odporucanie lekarov by som si mala skusit poziadat o predlzenu platenu kvoli nutnym rehabkam a navstevam kupelov s dietatom. Nepoziadala som si skor, na kontrole sme boli az teraz a nevedela som, ci je to pripad pre nas.
A teraz otázka. Moze so mnou zamestnavatel rozviazat zmluvu? Pri neplatenej viem, ze ano.
A ak nie, kedy mozem nastupit na nu,ak mi ju schvalia.
Dakujem

alenah31
21. feb 2023

@martinabibina nie - platí pre Vás to čo pre ženu na štandardnej RD do 3 rokov. Počas platenej RD môže zamestnávateľ PP ukončiť len so zákonom určených podmienok - no predpokladám, že firma sa nebude rušiť🙂 Zato vy môžete PP ukončiť kedykoľvek aj počas RD. Môžete na ňu nastúpiť kedykoľvek, ale znovu platí, že máte zákonnú povinnosť o tom, že na RD nastupujete písomne informovať zamestnávateľa minimálne mesiac vopred.

martinabibina
autor
21. feb 2023

@alenah31 Takze ho mam informovat hned ako podam ziadost? A nastupit mozem hned ako mi pride potvrdenie(ak nezamietnu ziadost) alebo az zaciatkom noveho mesiaca?

alenah31
21. feb 2023

@martinabibina a ty vieš, že ti predĺžený RP určte priznajú? Ja by som počkala kým nemám v rukách rozhodnutie o priznaní predĺženej RD a až potom to oznamovala v práci. Nemôžeš predsa žiadať zamestnávateľa o nástup na RD keď na RD vlastne ešte ani nevieš či pôjdeš. Môžeš síce na neplatenú kedy v práci potrebuješ odsúhlasiť nepl. voľno - ale dá ti ho? Môžeš ho informovať, že si si podávala žiadosť o predĺženie RD pre nepr. stav dieťaťa a že ak ti ho priznajú - určite to využiješ. Aby bol teda pripravený, že zasa budeš doma...a tiež sa môžete dohodnúť, že to oznámenie nedáš mesiac vopred, ale napr. týždeň vopred - ak bude súhlasiť môžeš na RD nastúpiť aj zo dňa na deň - o tom je predsa dohoda. Len to chci písomne. Len ak súhlasiť nebude - vtedy sa treba držať zákonom stanovených lehôt.

sasa1310
21. feb 2023

@martinabibina a kde máš dieťa? Lebo od marca by si mala nastúpiť do prace a pochybujem, že do týždňa ti príde vyrozumenie. Okrem toho popri predĺž. rodičovskom môžeš normálne pracovať a podľa potreby kvôli rehabkam brat trebars paragrafy na sprievod poprípade choroby dieťaťa OCR a poberať aj RP. Za predpokladu, že ti chodí dieťa do škôlky aj napriek zdravotným ťažkostiam

alenah31
21. feb 2023

@martinabibina ešte ma napadlo jedno, síce je to "vychcané" ale legálne - ak nemáš dieťa evidované v žiadnej škôlke a ty pracuješ - máš nárok na pandemickú očr. To je tá, ktorú riešiš cez stránku soc. poisťovne a potom každý mesiac na konci posielaš čestné vyhlásenie.. Keďže čerpáš dovolenku už si aktívny zamestnanec - tebe stačí v deň kedy by si reálne nastupovala do práce po vyčerpaní dovolenky oznámiť zamestnávateľovi, že nastupuješ na túto OČR + ak ti aj priznajú ten RP - tak budeš poberať aj OČR aj RP. Keď vláda pandemickú OČR zruší - ukončíš síce OČR, ale zasa sa v práci nahlásiš oznámením, že ideš nastúpiť na RD. AJ toto je možnosť. Zrušenie pandemickej OČR sa oznamuje vopred (myslím tým, že ak ju vláda zruší dá vopred vedieť, aby sa rodičia zariadili) - čiže budeš mať čas všetko si zariadiť tak ako potrebuješ.

martinabibina
autor
21. feb 2023

@alenah31 nie neviem ci uznaju a preto som nevedela kolko v predstihu ho o tom informovat, teda o tom, ze som si podala ziadost.

martinabibina
autor
21. feb 2023

@sasa1310 Mala je v v skolke, zatial na 4hodiny. Normalne zatial nastupim do prace, išlo mi o to kedy to zamestnávatelovi oznamit, ze planujem len podat a kedy ma mozem po uznani nastupit.
Ak by uznali, urcite by som radsej ostala doma s malou, nejde mi o ziskanie 2prijmov. Kedze planujeme aj kupele a tie byvaju ma par tyzdnov, neviem ci by mi dali tolko volna. A aj denne cvicit nam treba a je narocnejsie to absolvovat ked pracujem.
Skoda ze som si nepodala pred skoncenim rd, odporucanie sme dostali teraz od neurologa.

slavomira236
21. feb 2023

@martinabibina ja som cakala 2mesiace za rozhodnutim...

petruldo
21. feb 2023

@martinabibina oznamis až ti príde rozhodnutie že ti schválili predĺženie rp zo zdravotných dôvodov. Lebo oni ti ho môžu aj zamietnuť

martinabibina
autor
21. feb 2023

@petruldo takze staci pockat na schvalenie a potom povedat zamestnavatelovi ze mam vybaveny rd a realne ostat doma budem moct po dohode s nim (alebo po mesiaci ak bude trvat na oznameni predom).
Myslela som, ze mu to oznamim hned po podani,len informacne a ked schvalia tak oficialne.

petruldo
21. feb 2023

@martinabibina ako som písala ono ti ho môžu aj zamietnuť. Ak to spomenieš neoficiálne zamest. kôli napr. zastupu, to je na tebe
Ak predĺžený rp schvália ty môžeš normálne pracovať a dieťa môže byť v MŠ ak to v posudku nebude zakázané.

martinabibina
autor
21. feb 2023

Dakujem vsetkym za odpovede 🙂

bublinka1426
21. feb 2023

@martinabibina

divne ze vas na PR nenaviedol skor vas pediater, nakolko chapem ze ta diagnoza sa nevyskytal z mesiaca na mesica 🙈 toboz ked sa jedna o neutorickeho charakteu...

...a este - zdravotny problem musi ''trvat'' viac ako 6 mesiacov, aby uznali DLHODOBO nepriaznivy stav..

chodenie na Rehab a liecebny pobyt nie su naozaj dovod na PR.

moj nazor. ale za vyskusanie nic nedate ....

bublinka1426
21. feb 2023

@martinabibina

odkial vies ze ti neuznaju dovolenku ci OCR na 3 tyzdne ci ine pokrytie toho liecebneho pobytu? bavila si sa o tom so zamestnavatelom?

a na rehab sa bezne cerpa Paragraf ci dovolenka...alebo sickday ak mate..

martinabibina
autor
21. feb 2023

@bublinka1426 mala ma globalnu hypotomiu, zacala nam chodit az v 2,5roka, vyrazne padnute clenky a nozky do x. Na ortopedii nam to nechceli riesit, az novy ortoped nam hned predpisal vlozky, obuv..ma aj plochonozie vyssieho stupna. Myslite ze by jej uznali pri tomto?
A teraz naposledy neurolog nam výslovne napisal do spravy ze mame zvazit predlzenu rd.
Co sa tyka ocr, ano bavila som sa so zamestnávateľom o tom. Spominala som mu planovany pobyt v Tetise, ten trva 8dni.. kupele nam vtedy este neboli odporucene. Vtedy som tak pochopila, ze s dlhsim volnom by asi mali problem. Ale neriesila som to vtedy, kedze sme nic take neplanovali.

bublinka1426
21. feb 2023

@martinabibina tak sa cudujem ze pediatricka sa skor nezmienila. kedze zjavne mala. tak drzim palce a hlavne prajem vela zdravia 🍀

martinabibina
autor
21. feb 2023

@bublinka1426 dakujeme❤️

martinabibina
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz