Peniaze od priateľa popri rodičovskej

22. okt 2023

Zakladam novu temu, som to ja ktora pisala ze nevie kolko jej partner zaraba ani som sa ho na to este neopytala. 😅
Cize ako viete mame vydavky len na stravu a dieta.
Za par tyzdnov mi konci materska a prechadzam na rodicovsku.
Kedze zo slusnej materskej klesnem na 400 eur priatelova reakcia na to bola, ze mi bude musiet davat nejake peniaze.
Vzali by ste? Ak ano kolko?
Nebudem vam pisat, ake to je pre mna ponizujuce, a ako sa trapne uz teraz citim.
Dakujem

zmrzlinka2021
22. okt 2023

Ci by som vzala? No vsetci sa tu tvaria, ze ked si s priatelom spravia dieta, ze su "rodina", takze ak je to takto, tak peniaze su spolocne, aj tie co on zarobi. Takze hadam si vezmem peniaze alebo mam pristup k NASIM peniazom, nie? Preco by malo byt pre mna trapne minat NASE PENIAZE?

marcellka32
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lindous
22. okt 2023

Bolo by mi trápne to míňať na nejaké svoje osobné predražené rozmary, ale živiť VAŠU rodinu je snáď normálne spoločne… diskusiu som tuším zachytila, ale nečítala ďalej, ako to máte podelené teraz ?

martinkatinka
22. okt 2023

Tak to je na vas ako budete hospodarit s financiami. Ak ty chodis na nakupy, platis seky a podobne, je jasne, ze to budes platit aj z "jeho" penazi. Respektive si urcite kolko mesacne potrebujete a spoločne to aj zafinancujete. Je jasne, ze len rodicaku sa ty a dieta neuzivis.

lucia147852
22. okt 2023

A robiť si s ním dieťa ti trápne nebolo? Akože ženy ja fakt nechápem. Tak buď sme rodina a prijimy mame spoločne, alebo si nerobím dieťa. A je mi sumak či zarábam viac ja alebo muž. Aby niekto nerýpal, že žena využíva muža. Rodicak je príspevok na dieťa, nie na tvoj život, takze áno, pokial sme rodina tak má partner povinnost tá živiť (u vás teda len morálnu, keďže nie ste manželia) a neni na tom nič trápne.

alex49
22. okt 2023

staráš sa o spoločné dieťa, spoločne hospodárite, tak hádam spoločne budete platiť veci aj nadalej 🙈

sense
22. okt 2023

Vzala by som a odložila na horšie časy, a koľko to by som nechala na ňom. Keďže výdavky platí zrejme on. A ak platíte stravu raz on raz ty, tak si z riaďte spoločný účet, každý pošlite určite percento, nie fixnu sumu keďže ty máš len rodiča a on plat, a z toho hospodárte.

syslik81
22. okt 2023

necitala som sice temu predtym,ale 400 mas pre seba a dieta? zijes s partnerom alebo sama? ked mate spolu dieta a ste rodina tak sa spytaj na rovinu na plat - je to normalna vec .. a kolko ti ma dat? ved spis vydavky ake mas- dieta strava kozmetika oblecenie vsetci 3ja a uvidis kolko ti bude chybat ... ak zijete spolu dat vsetky peniaze dokopy a stym spolu hospodarit ...

zuzanaete
22. okt 2023

Emancipacia zien je fajn. Ale citi sa trapne, lebo sa staras o vase spolocne dieta a tebe klesne prijem a mas si zobrat peniaze od priatela???? V rodinach byva bezne, ze sa situacia meni a treba sa tomu prisposobit. Raz moze nastat situacia, ze priatel bude dlhsiu dobu bez prijmu zo zdravotnych dovodov a potom to bude na tebe. Alebo daj dieta opatrovatelke, aby si mohla zarabat a vsetko ste si mohli delit na polovicu.

marca12
22. okt 2023

Trapne sa citit? Akoze co si potrebujes dokazovat? Kate dieta,tak asi zijete ako rodina a v rodine je normalne,ze su peniaze spolocne a muz sa postara o rodinu.

januska12323
22. okt 2023

Celé tvoje nastavenie je maximálne divné. Frajer príde o prácu a bývanie a budete mať problém.

denkabemommy
22. okt 2023

Vzala? Za mňa je to normálne, že keď sa staráš o VAŠE dieťa, tak že naň prispieva, respektive na vás oboch. Fungovali sme tak celú dobu, kým som bola s deťmi doma. Ako pracujem, tak už nepotrebujem € od už manžela navyše, lebo zarobím dosť 🙂

denithestrange1993
22. okt 2023

Reakcia? Som si myslela,ze ludia predtym nez splodia dieta sa rozpravaju o financiach po uplynuti materskej dovolenky. Preco by ti to malo byt trapne? Jemu nie je trapne,ze sa cele dni staras o jeho dieta? Byt s dietatom doma nie je rozmar,keby si dieta dala pestunke/do jasiel tak za to zaplatis nemalo penazi,cize ty tie peniaze vlastne setris za to ze nemate tieto vydavky.

0silvia0
22. okt 2023

Kvoli comu sa citis trapne a ponizene? Keby si dieta dala do jasli, isla do prace, tak sa ako zarabajuca zena uz budes citit ok? Tvoja hodnota zeny-matky je len vtedy, ak si finance nezavisla? Chapala by som tvoje pocity trapnosti, ak by dieta nebolo priatelovo. Ale je otec, ty si matka, niekto sa o to dieta musi starat...

alexandra383
22. okt 2023

Ja som si pred nastupom na rodicak poriadne nasetrila.. Aby nasa rodina neutrpela mojim nizkym prijmom zrazu a nicim sme sa neobmedzovali (exoticke dovolenky atd). Ak uz ale taku moznost nemas, tak samozrejme bude vsetko tahat partner. Aj ked ja by som sa bala, ak by stratil prijem, ako tu bolo uz pisane.

tundra
22. okt 2023

Neviem kolko mas rokov aj partner,ale mate to trochu zvlastne.Manzelka bola x rokov doma s detmi a nikdy sme neriesili moje,tvoje peniaze.Teraz pracujeme obidvaja,vsetko platim ja a manzelkin plat sa odklada na horsie casy alebo väcsiu investiciu auto,dovolenka atd.Ak pride druhe dieta potom co?Budes stat pred tescom a pytat 2€ na potraviny🙈.

autor
22. okt 2023

@lindous byvame v byte a celu reziu plati jeho firma, tak isto aj auto a PHM, cize my realne mame vydavky iba strava a dieta. Doteraz to bolo tak 50/50 na stravu, plus vacsie vydavky na dieta platil on

autor
22. okt 2023

@denkabemommy a kolko mu mam povedat ze potrebujem?

autor
22. okt 2023

@0silvia0 Ano citila by som sa lepsie keby som zarabala, teraz budem mat pocit ze ma dotuje, a budem sa citit ako tie co nic nerobia a beru peniaze.

nikpa
22. okt 2023

Máte spoločné dieťa. A ty si zostala doma z práce kvôli nemu. Nie že by si si chcela len tak doma šunky váľať. Predstav si, že by to bolo opačne. Ty by si chodila ďalej normálne do práce a muž by musel kvôli výchove dieťaťa zostat doma. Pozerala by si sa na neho kvôli tomu inak? Bol by pre teba zrazu menejcenny? Nemáš sa prečo cítiť ponížená. Ak ti to tak strašne vadí, daj dieťa do jaslí a chod robiť, aby si sa nemusela toľko hanbiť 🤦
Robíš vedu z normálnych vecí.

0silvia0
22. okt 2023

Ale ty robis, staras sa o vase spolocne dieta, vychovavas ho, venujes sa mu. A on ako chlap by mal byt rad, ze o jeho dieta je co najlepsie postarane.

autor
22. okt 2023

@alexandra383 mam nasetrene, ze aj keby ma nechal , prisiel o pracu alebo nedajboze nieco horsie. Neboli by sme na financnom dne. A rok by sme dokazali vyzit nicnerobenim. Aj dlhsie. Ale zatial nechcem siahat na tie peniaze.

autor
22. okt 2023

@nikpa tak kolko by si si pytala?

olimuc
22. okt 2023

Setri si svoje peniaze a pytaj kolko potrebujes, nakolko byt a auto zabezpecuje firma, ak by prisiel o pracu tak ide auto aj byt do kytek. Zaroven on nema extra vydavky … takze 400€ si nechaj a nech financuje chvilu 100% … nesnaz sa byt emancipovana za kazdu cenu. Predpokladam, ze nie ste na Svk alebo on nie je Slovak?

mamina7070
22. okt 2023

vypytaj si cca 600-700€

joannita
22. okt 2023

A ty myslis ze tvoja praca doma, cize opatrobanie dietata, varenie, pranie, upratovanie, nema nejaku hodnotu prace? Ved si spocitaj kolko by vas vysla opatrovatelka a upratovacka. Ty sa staras aj o jeho dieta, nie len o svoje, takze tvoje obavy niesu absolutne na mieste.
My to mame tak, ze rodicak plus pridavky na deti (cca 600e) mam ja ako vreckove, z ktoreho platim moje potreby, plus drogeriu (plienky nie), oblecko pre mna a deti (pre deti vacsinou z bazarov kupujem), sem tam lekaren, doktori.
Ostatne plati muz.
Cize skuste to takto, ty maj rodicak ako vreckove a ostatne nech plati on

kamatopo
22. okt 2023

Ty nevieš koľko zarába? Tak sa ho tak opýtaj. 🤦. Veď keď riešite iné veci tak hádam toto nie je až také tabu....inak ide to aj cez súd tam ti určia presne.

ivangeline
22. okt 2023

To zavisi od vasho vztahu. Blizkosti. Planov do buducna a pod... Asi ako pisali na chod domacnosti a starostlivost o dieta najskor ano.

melindaaaa
22. okt 2023

Pisala si, ze matersku si mala peknu- a ze teraz teda klesnes na sumu 400 rodicaku. Tak ak ti doteraz stacila materska, a vsetko si za nu pokupila/ tak si vypytaj tak, aby som bola na tej sume aj, ked pojdes na rodicovsku…. Ja by som to tak riesila

majlo1234
22. okt 2023

Urcite ano, tolko kolko treba na vase naklady.