Ahojte, prosím Vás, viete mi poradiť alebo ma nasmerovať na nejaké info... Teraz v máji mi končí rodičovská dovolenka (syn bude mať 3 roky). Pred jeho narodením som robila vo firme na dobu neurčitú a táto zmluva stále trvá. Čakám druhé bábo a narodiť sa má koncom júla. Mám tam cca 2 mesiace medzeru. Čo sa robí v týchto prípadoch? Mám akože nastúpiť do svojej roboty? Teoreticky by to bolo možné, lebo sa dá robiť na home office, ale neviem či by to na 2 mesiace malo význam a či by mi to nejako nepokazilo budúcu materskú. Alebo tam musím dať na ten čas výpoveď? Zaujíma ma jednak, aké mám možnosti a ako to pripadne ovplyvní moju budúcu materskú. Aj tak neviem, z čoho sa bude počítať, keďže to nebude reťazové, ale je tam tá medzera. Ďakujem.
@dadka128 ešte nie, snažím sa najprv prezistiť a pogoogliť, aby som potom vedela argumentovať
Ak sa nemylim tak na matersku mozete ist 4 az 8 tyzdnov pred porodom. Takze urcite nebudete mat medzeru 2 mesiace. Ak by aj bol rozdiel par dni mozete vyuzit dovolenku ak mate zostatkovu.
@janapeterjana dajte s gynekológom vypísať PN kým nenastupite na materskú.
@janapeterjana skús vyčerpať dovolenku prípadne lekár ta vie vypísať na ten mesiac napr.7mes tehotenstva. To ozaj nemá význam sa vracať
Je viac moznosti:
Nastupit na tie 2 mesiace, zamestnavatela sa ani pytat nemusis
Vycerpat dovolenku, ta ti nabehla aj za obdobie, co si bola na materskej (nie na rodicovskej), tak 25 dni budes.mat a este ti to zaplatia. Tu ale musi zamwstnavatel suhlasit.
Neplatene volno - to je tiez na dohode so zamestnavatelom
Ist na PN (ale ja toto akoze nechapem, ake ist na PN, ked nemas zdravotne problemy...)
@janapeterjana pozri toto cast: pracovný pomer trva ale do porodu chcem byt doma.
https://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rod...
Podla tohto treba nastupit aspon na 1 den do prace alebo si v ten den cerpat dovolenku aby sa obnovilo nemocenske poistenie. Urcite yo nevykryvat celé PN alebo neplatným voľnom aby si nezostala sklamana z výšky materskej. Nie som v tomto odbornik, ale myslim, ze toto stale plati ako to tam je pisane ;)
@janapeterjana ahoj,ja som teraz presne toto riešila....ale mne tam chýba iba jeden mesiac,na tú dobu mi dali dovolenku,ktorú som mala ešte z predchádzajúcej materskej a keďže nastupiš do práce tak sa ti dovolenka ráta aj tento rok.... predpokladám,že materská ti začne niekedy v polke júna a teda už to niesú dve mesiace ...pekne si pripočítaj koľko dní ti tam chýba a choď sa dohodnúť so zamestnávateľom..
@lubenka0806 Super, ze pises ten link, cize - nie neplatene volno a nie PN, urcite nastup aspon na 1 den do prace, alebo si nechaj vycerpat a preplatit dovolenku
@basska_b ano ano...velmi vela zien o tom nevie a bohuzial si len uskodi tym ze idr na PN
@basska_b baby je niekde toto napisane aj na stranke soc.poistovne?neviem to tam dohladat,mam presne rovnaku situaciu a zamestnavatel mi tvrdi,ze to takto netreba robit.bojim sa teraz,aby som potom nemala problem s materskou
@simona92101 Vies co, nemam toto este uplne preskumane. Neviem, ako sa presne vypocita materske, ked je tam PN... Riesila som podobnu situaciu, ze mozno nestihnem retazovu, ale teraz vyzera, ze hadam stihnem tu retazovu 🙏
@janapeterjana a pýtala si sa zamestnávateľa, aký má na to názor?