Ahojte babulky vie mi niektora z Vas poradit.Ak by priatel ostal na materskej dovolenke?Som zivnostnicka a neoblati sa mi prerusit zivnost..Ma niektora tu skusenost ??
pracovat mozes len popri rodicovskej, nie popri materskej
Babulky mozem mat prijem zo zivnosti,ked budem poberat matersku ?
@aduska_ba Myslim ze nie. Materska sa vyplaca z nemocenskeho poistenia ako nahrada prijmu, podobne ako PN alebo osetrovne.
"Nemocenské poistenie je poistenie pre prípad straty alebo zníženia príjmu zo zárobkovej činnosti a na zabezpečenie príjmu v dôsledku dočasnej pracovnej neschopnosti, tehotenstva a materstva."
Otec dieťaťa moze poberat materske:
"ak matka zomrela
ak sa podľa lekárskeho posudku matka o dieťa nemôže starať alebo nesmie starať pre svoj nepriaznivý zdravotný stav, ktorý trvá najmenej jeden mesiac, a matka nepoberá materské alebo rodičovský príspevok
po dohode s matkou, najskôr po uplynutí šiestich týždňov odo dňa pôrodu a matka nepoberá materské alebo rodičovský príspevok
manžel matky dieťaťa, ak sa matka podľa lekárskeho posudku o dieťa nemôže starať alebo nesmie starať pre svoj nepriaznivý zdravotný stav, ktorý trvá najmenej jeden mesiac, a matka nepoberá materské alebo rodičovský príspevok
manželka otca dieťaťa, ak sa stará o dieťa, ktorého matka zomrela
fyzická osoba, ak sa stará o dieťa na základe rozhodnutia príslušného orgánu"
Mas to tu vsetko:
http://www.socpoist.sk/zakladna-charakteristika...
http://www.socpoist.sk/materske/1293s
@aduska_ba - tak ale matersku nemusis poberat, nikto ta nemoze nutit. Mozes rovno poziadat o rodicovsky prispevok. Nikto ti nemoze zakazat pracovat.
A na materskej moze byt len MATKA dietata. Je to cas na zotavenie po porode. Na rodicovskej dovolenke moze byt aj otec dietata.
@anjelicek26 treba si len trosku ujasnit pojmy.... ja som uz aduske napisala do IP..ale ide o dva pojmy - materska dovolenka a narok na materske....a narok na materske ma aj otec dietata a aj ina akakolvek fyzicka osoba, ktoru urci matka, ale spravidla je to otec..Matka je ale povinna byt na materskej 14 tyzdnov, pricom tam musi byt 6 tyzdnov po porode..po tych 6 tyzdnoch po porode moze nastupit na "rodicovsku" dovolenku otec, teda sa to nevola materska, kedze nie je matka, ale ma narok na "materske" zo socialnej poistovne celych 26 tyzdnov...az potom ide na rodicovsku kedy pobera rodicovske prispevky z UPSVR...my sme to tak zariadili tiez..
aduskin pripad je ale trosku iny, lebo je zivnostnicka..ako sme zistili, tak sa zivnosti vzdavat tiez nemusi ak nechce..moze mat nadalej zivnost a poberat aj materske..to si uz musi vyriesit ona..
Jaj babulky dakujem velmi pekne za kazdu informaciu 🙂
@aduska_ba Neboj, môžeš mať príjem 😉
Iba dodávam, že ja som tiež SZČO, takže som sa o túto tému zaujímala. Živnosť neruš, príjem môžeš mať normálne aj počas materskej. Dala som ti link na článok, kde to vysvetľujú 😉
ja síce nemám živnosť, ale teraz sme si menili s manželom materskú....nedá sa to v strede mesiaca ale vždy od prvého, no dá sa to urobiť, ale platí to až od toho prvého....vyplníte iba to tlačivo ako keď ste išli vy na materskú...zanesiete jednu kópiu potvrdenia ktoré vám tam dajú na sociálku, zdrav.poisť a myslím, že zamestnávateľovi...to je zatiaľ všetko čo ma k tomu napadlo
kľudne sa dá meniť materská aj v priebehu mesiaca - my sme sa menili tak že ja som bola do 5.12 a muž nastupoval 6.12.
@martina22446688 @m.i.r.i prípadne iné baby... chcem sa opýtať s odstupom času či to toto rozhodnutie neľutujete? Ja mám pocit že som od začiatku mala zlý prístup... malý mal 7 mesiacov keď som nastúpila do práce a tak som sa mu venovala celý čas ako som prišla s práce až kým nešiel spinkať - mm je super, všetko doma zvláda a tak to nebol nejaký problém, ale teraz vidím, že aj keby som chcela po práci doma niečo porobiť tak to nejde lebo malý si vyžaduje moju pozornosť a keď nesedím pri ňom tak je zlé 😒 Ako to bolo u Vás?
@sonnya ja to urcite nelutujem...ja som pracovala ale z domu...my sme to mali tak zariadene, ze manzel bol na rodicovskej a teda nepracoval vobec a ja som pracovala, ale doma a mam flexibilnu pracu...teda som s malym bola dostatocne..moj manzel bol iba taky au-pair v podstate🙂 Ja som ich vacsinou vychystala von, siel ho pokocikovat, neskor sa hrat do zahrady, prejst...tiez sa samozrejme hravali dnu..ale ja som si robila obednu pauzu na obed..maleho som vacsinou krmila, spolu sme jedli, dala som ho spat na obedny spanok ked uz spaval len ten jeden..podla toho ako mi dovolovala praca, kedze som obcas musela byt aj na telefone....takze mna mal maly stale doma a k tomu bonus tatinka🙂
Ale..jedine co mi v tom s odstupom casu vadilo bolo to, ze na mne toho bolo velmi vela..ja som vlastne vstavala rano k malemu o cca 6:00..do 9:00 som bola s nim, hrali sme sa, ranajky atd..potom ho preberal tatinko..ja som potom cez obed s nim bola a potom po skonceni prace,kedy som ho uz kupala, hrala sa s nim vecer, ukladala spat..a nasledovala nocna sichta, lebo nas tatinko bol z celeho dna vycerapany 🙂 ved on sa venoval cez den...cez vikend som mala maleho vacsinou len ja..sobotu samozrejme celu nonstop, otecko chodil vtedy na velky nakup, pripadne si povybavovat co sa dalo a vecer s kamosmi na futbal...v nedelu sme zvykli byt ako-tak spolocne, robili sme si nejaky vylet a tak..ale maly bol tiez v drvivej vacsine so mnou, tatinko oddychoval...ja som k tomu vsetkemu kolotocu musela aj prat, zehlit, upratat...nas otecko okrem starostlivosti o dieta iba varil ( nie vzdy, ale tak na streidacku) a chodil na nakupy....Takze ja som si pripadala ako vyzmykana spongia, pretoze ja som to tocila okolo prace, deitata a domacnosti a tatinko mal volne rana kedy vyspaval, kludne noci kedy dospaval, volne vecery, lebo som prebrala maleho ja.....takze toho bolo na mna dost..
Kazdopadne, nelutujem to..bolo to pre nas to najlepsie rozhodnutie vtedy a aj otecko si uzil cas s babatkom, prebaloval, krmil, zabaval....ale ked budem raz dufam mat druhe, tak uz verim, ze budem normalne na materskej ja...terajsia situacia nam to uz umozni..
co ja viem tak muz moze nastupi ma matersku.. teda teba vystriedat po 6 tyzdnoch od porodu . vlastne na materksu moze ist aj babka ak s tym ty suhlasis.