Ahojte mamicky alebo buduce maminky 😉
Mam taky mensi problem skor som zamotana dufam ze sa troska odmotam.
Som tehotna v 6mesiaci ale je tu problem som obcan slovenskej republiky a mam tam trvale bydlisko ale dosla som do ciech za pracu bola som v skusobnej dobe ale ostala som tehotna v praci mi jeden cas doslo nevolno a tak som zasla sem k doktorovi ktory mi oznamil tu sparvu ze cakam babo co som ani nevdela a bola som v tretom mesiaci automaticky som stihla takzvanu ochranu lehotu a dal ma na nemocensku a som teraz doma byvam u svojej svokry. ale kvoli comu pisem je ze chcem odist na sk rodit do septembra tam byt a vratit sa sem zit ale zas mam cesku zdravotnu poistovnu a doktor nevidi problem odrodit tu v cechah chcem sa opytat ak porodim v cechah mam narok ziadat slovensky stat ako obcan sr o vyplateny narodeneho miminka takzvane porodne ? mam nato narok aj ked porodim v čr a co vsetko by som ktomu potrebovala ?
za odpovede som vdacna vopred
tak to som nevedela dakujem pekne za odpoved
ešte by som ti chcela poradiť, skús požiadať o pôrodné v ČR - veď si tam odvádzala (i keď krátko) odvody, prečo by si chcela príspevok zo Slovenska?
ČR vypláca pôrodné pri narodení prvého dieťaťa.
@bambulkadavid od 1.1.2014 sa veci zmenili, uz nestaci, ze si obcanom SVK, musis mat bydlistko ty aj tvoje dieta na SVK, a tiez krajina zaujmu dietata musi byt SVK, inak nic nedostanes.
Bydlisko na účely tohto zákona je miesto, kde má oprávnená osoba a dieťa sústredené najdôležitejšie záujmy na základe objektívnych kritérií, ktorými sú najmä dĺžka pobytu, výkon zárobkovej činnosti, povinné verejné zdravotné poistenie, poskytovanie zdravotnej starostlivosti, bývanie s rodinou, návšteva predškolského zariadenia, plnenie povinnej školskej dochádzky.
Viac si precitaj tu- http://www.employment.gov.sk/files/slovensky/uv...