ahojte viem že treba po narodení bábätka ísť na matriku vybaviť rodný list, zdravotný preukaz čo ma ale zaujíma je kočíkovné a prídavky na deti a takéto veci čo treba riešiť na sociálke....po akom čase už môžem ísť tieto veci vybavovať ked napr kočíkové je až ked dieťa dovrši 28 dní? mám mať sekciu takže asi sa mi nebude chcieť takéto veci chodiť riešiť povedzme týždeň po pôrode ale zas to nechcem ani nejak premeškať aby nebolo neskoro
Rodný list vyzdvihne otec dieťaťa ešte kým budete v pôrodnici, prípadne ty hneď po prepustení (matriku podpíšeš v pôrodnici, nič iné neriešiš ty), poistenie ti asi tiež ponúknu už v pôrodnici, nevýhoda je, že dlhšie trvá kým ti príde kartička vraj, alebo môžeš ísť osobne s vyplneným tlačivom na pobočku, kartička ti príde o pár dní poštou.
Príspevok pri narodení dieťaťa najnovšie netreba žiadať osobne, konečne sme v 21. storočí a úrad práce sa prepojil so sociálkou… rodinné prídavky asi treba vyplnit tlacivo a odniesť osobne na urad prace, ale môžeš aj poštou alebo emailom.
Ja som všetko poriešila sama 6 dní po sekcii a nebol to žiaden problém 🤷🏻♀️ Napr. Karticku poistenca ti bude treba na vysetrenie klbikov, obliciek, mozgu a podobne(neviem co vsetko sa u vas robi v porodnicu), radsej cim skor… rodinne pridavky ti vyplatia spatne, na to mas cas aj o mesiac, dva, tri…
@veronika946 dakujem to som potrebovala vedieť 🙂
V prvom rade sa to rieši na Úrade práce,nie na sociálke. Čo sa "kočíkovneho" týka, boli v apríli zmeny, dieťa sa už nemusí dožiť 28 dní a netreba ani dávať ani žiadosť.
Všetky info mi trvalo nájsť asi menej ako tebe napísať sem otázku
https://www.upsvr.gov.sk/prispevky/socialne-vec...