Papier na materskú

patik114
2. máj 2014

Ahojte do keedy mam odniest papierik na materske do socialnej poistovne ?? a ked nemam narok tak ako dalej to bude ?

lucinkab
2. máj 2014

@patik114 ked ti ho doktor (gynekolog) vypyise treba ho zaniest otvrdit do zamestannia a oni ho poslu na socialku, ktora spada podla sidla zamestnavatela. treba si len dopisat cislo uctu na ten papier od gyn 🙂 a najlepsie hned po obdrzani ist za azmestnavatelom

patik114
autor
2. máj 2014

@lucinkab ale ked nemam narok kedze som nepracovala tak potom asik rovno na socialku nie ?? a nic im netreba iba ten papierik ?

lucinkab
2. máj 2014

@patik114 mne sa vidi ze tak ci tak to musi potvrdit zamestnavatel . ak dakeho teraz mas... ak nie tak asi rovno na socilaku, alebo urad práce? skus zavolat na socialku oni ti poradia

havana_frost
2. máj 2014

@patik114 Ak nemáš zamestnávateľa, tak to zanes do Sociálnej poisťovne. Prosím vás nemýlte si SP a UPSVaR a ich dávky, alebo keď neviete, tak neraďte.

dena1973
2. máj 2014

@patik114 Ak si zamestnaná, tak je potrebné zaniesť žiadosť o nemocenské zamestnávateľovi na potvrdenie a takto to doručiť na príslušnú pobočku sociálnej poisťovne. Ak nie si zamestnaná, tak žiadosť o nemocenské zanes rovno na pobočku sociálnej poisťovne. Na zadnú stranu žiadosti sa nezabudni podpísať. Či máš, alebo nemáš nárok - v každom prípade dostaneš rozhodnutie o priznaní resp. nepriznaní dávky. Ak ti nárok na materské z nejakého dôvodu nevznikne, tak dostaneš záporné rozhodnutie, ktoré zanesieš na úrad práce soc. vecí a rodiny v mieste bydliska a potom keď sa ti narodí bábo budeš mať nárok na rodičovský príspevok (od dňa narodenia dieťaťa).

kocka26
2. máj 2014

a v prípade že nástup na materskú je od 30.6. a vtedy končí zmluva u zamestnávateľa? tak potom komu zaniesť na potvrdenie?

dena1973
3. máj 2014

@kocka26 Ak končí PP pomer 30.6. a ten istý deň je nástup na materské, tak potvrdiť žiadosť o materské musí ešte posledný zamestnávateľ...

gapa
3. máj 2014

@kocka26 ozaj nemáš nárok na materské?? lebo na tvojom mieste, ak to vieš, tak sa dám vypísať na pn, ktorú potiahnem až do pôrodu, lebo bacha, ak sa už nezaeviduješ do evidencie uchádzačov o zamestnanie, hrozí, že si budeš musieť platiť zdravotné poistenie sama odo dna po ukončení prac.pomeru do dna pred pôrodom, lebo nie si poistená ani ako zamestnanec, ani ako poberatel materského (ak nárok nie je, až odo dna poberania rodič.príspevku, a ten sa poberá odo dna pôrodu) a ani ako uchádzač o zamestnannie. Alebo potom ukončiť prac.pomer skôr a sa hned zaevidovať. Neviem, či ťa zaevidujú aj po dátume nástupu na md (neskôr ako 6týž. pred pôrodom), niekto to tu už rozoberal, že s tým boli problémy, aj ked myslím, nakoniec ju zaevidovali (no nie som si istá presnými údajmi, či sú s tebou porovnatelné), no predpokladám možno by chceli aj doklad o hladaní práce 1x, lebo oni ťa môžu zaevidovať len v prípade, že chceš a môžeš pracovať a hladáš si prácu (to je základná poučka), tj. aj ked si tehotná, môžeš schopná byť (ak si nbola pn) aj vtedy, no treba to napr. tým potvrdením o hladaní práce aj zdokladovať, ale to iste záleží aj na konkrétnych ludoch, na ktorých narazíš, tj. dobré by bolo si to overiť bud na úrade práce alebo s tou pn (že by si išla pred ukočnením prac.poemru a povedala lekárovi, že z dôvodu,že nárok na materské nebudeš mať, tak chceš pn, ak nie si práce schopná, ak by nesúhlasil so súbehom s materskou a si si na 100% istá, že nárok nemáš, tak daj si nástup na md až dnom pôrodu, tj. až ked porodíš (máš na to právo).
Lebo zdravotné poistenie na mesiac je cca 60eur, čo nie je málo a na 6týždnov alebo príp. dlhšie, ak by si prenášala, by to bolo dosť.

gapa
3. máj 2014

@kocka26 teraz pozerám, že ty si nepísala, že nárok na materské nemáš, to pôvodná zadavátelka témy, tj. asi to, čo píšem, sa teba netýka, ale nechám tak, možno to niekoho upozorní.

gapa
3. máj 2014

@patik114 vid pozri príspevky vyššie.

patik114
autor
3. máj 2014

@gapa ja som evidovana na urade prace

kocka26
4. máj 2014

Tak teraz som z toho už úplne mimo ale aj tak ďakujem za reakciu.