Pandemicky rodičovský príspevok a mladšie dieťa

maorka
19. máj 2021

Dúfam že to napíšem zrozumiteľne. Doteraz som poberala pandemicky rodičovský príspevok na staršie dieťa, ktorý je vyšší keďže som mala pri ňom materskú. Na druhé dieťa som si rodičovský neuplatnila, keďže pri ňom mi už skončila pracovná zmluva a nemala som nárok na materské.
Volali mi z úradu, že už musím začať poberať nižší rodičovský na mladšie dieťa... museli ste tiež takto prechádzať z pandemickeho na normálny rodičovský?

martina0303
19. máj 2021

@maorka ano teraz to momentálne riešim aj ja

ofzuza
19. máj 2021

Mne to pride teda logicke, ze by si mala brat na mladsie, ked starsie uz malo 3r

ivkazba
19. máj 2021

Na pandemický je nárok ak si nezamestnaná a nemáš nárok na inú dávku. Ty máš nárok na RP na mladšie dieťa, t.j. máš nárok na inú dávku ako pandemický RP, takže logicky musíš čerpať ten.

maorka
autor
19. máj 2021

Ďakujem za odpovede, tak nevedela dom že zmenili podmienky, kvôli tomu som riešila pandemicky aby som mala vyšší, vtedy to bolo v poriadku. Ale hneď všetko zatrhnú keď vidia, že si niekto môže prilepšiť 🙈😁

maciatkolulu
19. máj 2021

@maorka vidíš niekde pandémiu? Neskončil sa už nudzovy stav, či ako?

maorka
autor
19. máj 2021

@maciatkolulu
@maciatkolulu pandemicky rodičovský nezávisí od núdzového stavu, stále trvá

nafka0483
19. máj 2021

@maorka Nezatrhnu ked vidia, ze niekto si moze prilepsit. Ty viac nesplnas podmienky, nemas narok na ten pandemicky, preto mas cerpat to, na co narok mas.

maorka
autor
19. máj 2021

@nafka0483 práveže doteraz som nárok mala, až teraz zmeili podmienky čerpania, prednosť má mladšie dieťa.

ofzuza
19. máj 2021

@maorka no, aby ti to este nedali vratit ten pandemicky

nafka0483
19. máj 2021

@maorka Na pandemicky mas narok, ked nemas narok na inu davku. Toto teraz zmenili? Doteraz si mohla mat pandemicky aj ked si mala narok na inu davku?

nafka0483
19. máj 2021

@maorka Od 1.11.2020 plati toto:

"Rodičovský príspevok nepatrí oprávnenej osobe – rodičovi, ktorá ... má nárok na rodičovský príspevok podľa osobitného predpisu (ak má oprávnená osoba v starostlivosti mladšie dieťa, na ktoré si môže uplatniť zákonný nárok na rodičovský príspevok, je potrebné, aby si tento nárok prednostne uplatnila podaním žiadosti)."

a tiez:
"v prípade, ak zanikol zákonný nárok na rodičovský príspevok napr. dovŕšením troch rokov veku dieťaťa a súčasne má rodič v starostlivosti aj mladšie dieťa, na ktoré si môže uplatniť zákonný nárok na rodičovský príspevok, je potrebné, aby si tento nárok prednostne uplatnil podaním žiadosti,"

Takze pozor, pandemicky si poberala neopravnene a tym padom je pravdepodobne, zeho budes musiet vratit - resp. rozdiel tej sumy, ktoru si mala neopravnene naviac.

laila18
19. máj 2021

Presne ako píše @nafka0483 , ešte môžu od teba pýtať ten rozdiel, neviem koľko má mladšie dieťa, koľko mesiacov si ho poberala neoprávnene, spočítaj si to aby si nebola prekvapená

maorka
autor
19. máj 2021

@nafka0483 no super tak to som netušila že od novembra platí take niečo 🤯

nafka0483
19. máj 2021

@maorka "práveže doteraz som nárok mala, až teraz zmeili podmienky čerpania, prednosť má mladšie dieťa." - a tuto informaciu si mala odkial? Lebo ako pisem tie podmienky su zverejnen na stranke a platia od 1.11.

nafka0483
19. máj 2021

@maorka A vlastne kedy sa narodilo mladsie dieta?

lucka_ke
19. máj 2021

nepíšeš koľko má mladšie dieťa, ale ak má aspoň 6 týždňov môže muž ísť na materské s mladším a potom poberať vyšší rodičovský (ty by si sa evidovala ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov - na staršie a štát by za teba platil zdravotné odvody), alebo ak máš nárok na podporu tak na úrad práce

mogaa
19. máj 2021

@maorka zle si to vysvetôuješ....na pandemický máš nárok vtedy ak dovršilo dieťa 3roky, si bez práce a nemáš národ na inú dávku...ty ale nárok na inú dávku máš a preto nesplňaš podmienky na pandemický...

veronikaszabova
19. máj 2021

@maorka kamoska takto poberala pandRP, pritom mala narok na normalny RP s mladsim synom ( mensi RP)
Po 3m ju upozornili z UPSVAR, za 4m musela vracat rozdiel sumy ( 4m preto, lebo nez to poriesila,vyplatili jej uz stvrty RP)

maorka
autor
19. máj 2021

@nafka0483 tak predtým nebolo v podmienkach, že musím čerpať na druhé dieťa rodičovský, preto som pokračovala pandemicky až teraz v novembri dali dodatok že má prednosť mladšie dieťa (resp. Musím si uplatnit rodičovský na mladšie dieťa)
Ja som to riešila na úrade prace skoro pred rokom, nič som nerobila protizákonne, proste som na to normálne mala nárok.
Takze ak by som mala niečo vracať, bolo by to iba od novembra, kedy s pozmenili podmienky čerpania..mna na to upozornili z úradu

Takze asi pozmenim diskusiu na tému: Museli ste vracať pandemicky rodičovský? 😂
Ja fakt nesledujem každý mesiac stránku úradu prace, proste som myslela že na to mám nárok až kým neskončí pandemicky rodičovský celkovo 🙂

maorka
autor
19. máj 2021

@veronikaszabova ďakujem za info 🙏🙂

veronikaszabova
19. máj 2021

@maorka ale to plati od zaciatku, ze narok na pand.RP mas vtedy, ak nemas narok na nic ine. A ty si mala narok na RP na mladsieho syna.

nafka0483
19. máj 2021

@maorka No neviem o tom, ze tuto podmienku by pridali az neskor, ale zas taky prehlad nemam, takze neviem. Minimalne od toho 1.11. ale budes musiet vratit rozdiel.
Kedy sa narodilo druhe dieta? Nebolo to tak, ze vtedy si este narok mala, ale medzitym sa narodilo druhe?

loginexistuje
19. máj 2021

@maorka plati to od zaciatku mala si poberat RP na mladsieho treba ratat s tym ze budes vracat rozdiel

maorka
autor
22. máj 2021

@loginexistuje pracuješ na úrade? Lebo ja mám takéto info priamo od nich. Tak ak niečo nevieš na 100 percent načo to komentujes? Tak isto som to na začiatku pandemickeho riešila na úrade s viacerými ľudmi, ktorí mi to aj schválili, tak isto ako iným xy ženám, ktoré na to mali nárok. Menili sa znova podmienky od novembra bodka.

nikcuza
28. máj 2021

Dievčatá chcem sa opýtať,keď som doteraz brala na syna predĺžený rodičovsky príspevok a v aprili mi skončil ale na socialke mi povedala že sa nemám dat na úrad práce aby som dostala pandemicky....Mám za máj nárok,a mám sa aspoň od júna zahlasiť na urade práce.Ďakujem za odpovede

nafka0483
28. máj 2021

@nikcuza Z akeho dovodu ti v aprili skoncil? Mala si predlzeny do 6 rokov zo zdravotnych dovodov a syn dovrsil 6 rokov?

nikcuza
28. máj 2021

@nafka0483 ano presne tak.