Dúfam že to napíšem zrozumiteľne. Doteraz som poberala pandemicky rodičovský príspevok na staršie dieťa, ktorý je vyšší keďže som mala pri ňom materskú. Na druhé dieťa som si rodičovský neuplatnila, keďže pri ňom mi už skončila pracovná zmluva a nemala som nárok na materské.
Volali mi z úradu, že už musím začať poberať nižší rodičovský na mladšie dieťa... museli ste tiež takto prechádzať z pandemickeho na normálny rodičovský?
Mne to pride teda logicke, ze by si mala brat na mladsie, ked starsie uz malo 3r
Na pandemický je nárok ak si nezamestnaná a nemáš nárok na inú dávku. Ty máš nárok na RP na mladšie dieťa, t.j. máš nárok na inú dávku ako pandemický RP, takže logicky musíš čerpať ten.
Ďakujem za odpovede, tak nevedela dom že zmenili podmienky, kvôli tomu som riešila pandemicky aby som mala vyšší, vtedy to bolo v poriadku. Ale hneď všetko zatrhnú keď vidia, že si niekto môže prilepšiť 🙈😁
@maorka vidíš niekde pandémiu? Neskončil sa už nudzovy stav, či ako?
@maciatkolulu
@maciatkolulu pandemicky rodičovský nezávisí od núdzového stavu, stále trvá
@maorka Od 1.11.2020 plati toto:
"Rodičovský príspevok nepatrí oprávnenej osobe – rodičovi, ktorá ... má nárok na rodičovský príspevok podľa osobitného predpisu (ak má oprávnená osoba v starostlivosti mladšie dieťa, na ktoré si môže uplatniť zákonný nárok na rodičovský príspevok, je potrebné, aby si tento nárok prednostne uplatnila podaním žiadosti)."
a tiez:
"v prípade, ak zanikol zákonný nárok na rodičovský príspevok napr. dovŕšením troch rokov veku dieťaťa a súčasne má rodič v starostlivosti aj mladšie dieťa, na ktoré si môže uplatniť zákonný nárok na rodičovský príspevok, je potrebné, aby si tento nárok prednostne uplatnil podaním žiadosti,"
Takze pozor, pandemicky si poberala neopravnene a tym padom je pravdepodobne, zeho budes musiet vratit - resp. rozdiel tej sumy, ktoru si mala neopravnene naviac.
nepíšeš koľko má mladšie dieťa, ale ak má aspoň 6 týždňov môže muž ísť na materské s mladším a potom poberať vyšší rodičovský (ty by si sa evidovala ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov - na staršie a štát by za teba platil zdravotné odvody), alebo ak máš nárok na podporu tak na úrad práce
@maorka kamoska takto poberala pandRP, pritom mala narok na normalny RP s mladsim synom ( mensi RP)
Po 3m ju upozornili z UPSVAR, za 4m musela vracat rozdiel sumy ( 4m preto, lebo nez to poriesila,vyplatili jej uz stvrty RP)
@nafka0483 tak predtým nebolo v podmienkach, že musím čerpať na druhé dieťa rodičovský, preto som pokračovala pandemicky až teraz v novembri dali dodatok že má prednosť mladšie dieťa (resp. Musím si uplatnit rodičovský na mladšie dieťa)
Ja som to riešila na úrade prace skoro pred rokom, nič som nerobila protizákonne, proste som na to normálne mala nárok.
Takze ak by som mala niečo vracať, bolo by to iba od novembra, kedy s pozmenili podmienky čerpania..mna na to upozornili z úradu
Takze asi pozmenim diskusiu na tému: Museli ste vracať pandemicky rodičovský? 😂
Ja fakt nesledujem každý mesiac stránku úradu prace, proste som myslela že na to mám nárok až kým neskončí pandemicky rodičovský celkovo 🙂
@veronikaszabova ďakujem za info 🙏🙂
@maorka ale to plati od zaciatku, ze narok na pand.RP mas vtedy, ak nemas narok na nic ine. A ty si mala narok na RP na mladsieho syna.
@maorka plati to od zaciatku mala si poberat RP na mladsieho treba ratat s tym ze budes vracat rozdiel
@loginexistuje pracuješ na úrade? Lebo ja mám takéto info priamo od nich. Tak ak niečo nevieš na 100 percent načo to komentujes? Tak isto som to na začiatku pandemickeho riešila na úrade s viacerými ľudmi, ktorí mi to aj schválili, tak isto ako iným xy ženám, ktoré na to mali nárok. Menili sa znova podmienky od novembra bodka.
Dievčatá chcem sa opýtať,keď som doteraz brala na syna predĺžený rodičovsky príspevok a v aprili mi skončil ale na socialke mi povedala že sa nemám dat na úrad práce aby som dostala pandemicky....Mám za máj nárok,a mám sa aspoň od júna zahlasiť na urade práce.Ďakujem za odpovede
@maorka ano teraz to momentálne riešim aj ja