Ahojte, mám čiastočný invalidný , ktorý je podstatne nižší ako rodičovský príspevok. Pandemický mi na upsvar v CA zamietli, vraj mám príjem , no na stránke UPSVaR je priamo nadpis "KLIENT NEMÁ PRÍJEM alebo MÁ NIŽŠÍ PRÍJEM AKO JE VÝŠKA RP" . Nemáte s tým niektorá skúsenosť?
@ivkazba áno, z tej stránky vychádzam. No potom nechápem , prečo zhnuli príjem aj dávky pod výšku RP pod jeden bod. V prvom bode je vypisané, že na dávku nemajú narok tie isté kategórie ako aj tie , ktoré majú nárok ale majú nižší príjmem ako RP?
@ladynaamah ale veď je to tam napísané správne, píšu že klient nemá príjem, nemá dávky. A ty dávky máš. Je to tam napísané správne a úplne jasne.
@ivkazba no je tam zvýraznené "ALEBO má nižší príjem ako je výška RP" , kde príjem podľa prvého odstavca zhrnuli všetky peňažné príjmy.
@ladynaamah podľa tohoto odstavca platí to, prečo nemáš nárok na pandemicky rodičovský príspevok ... pretože máš invalidný dôchodok
@ladynaamah neviem ozaj, čo je na tom nepochopiteľné. Je tam písané, že nárok nemá ten, kto poberá inú dávku (vrátane invalidného). A ešte raz... invalidný nie je príjem, je to dávka, čiže ak sa niekde spomína príjem, tak príjem je zo závislej činnosti, zo živnosti, z podnikania. Nie dávka.
@laila18 ale tomu rozumiem. Viem , že tam spadá aj invalidný dôchodok, len z mojej skúsenosti sa vždy rozlišovala jeho výška pri výplate rôznych dávok, preto som zbystrila pozornosť, keď tam bola napísala výnimka (slovo "alebo" nižší príjem ako RP)
@ladynaamah Invalidny dochodok nie je PRIJEM. Takze "nizsi prijem ako RP" sa na teba nevztahuje, lebo to co poberas ty nie je prijem. Chapes?
@nafka0483 Chápem, len je smutné a trochu nespravodlivé , ak dostávam od štátu hypoteticky 50 eur a z toho by som mala prežiť s dvomi deťmi. Čisto vo všeobecnosti...
@ladynaamah Nemozes od statu dostavat hypoteticky 50 eur a z toho mat prezit. Ved je urcene nejake zivotne minimum. Dalej ma voci tebe a detom vyzivovacu povinnost manzel a v pripade, ze manzela nemas, tak vyzivne od otca deti. Existuje hmotna nudza, prispevok na byvanie...
@nafka0483 našťastie v takej situácii nie som, ale to čo dostávam je pod hranicou životného minima. Tieto vymenované možnosti platia vo všeobecnosti aj bez covid situácie. Zaujímalo ma toto dočasné riešenie.
@ladynaamah
Čisto vo všeobecnosti sa majú o deti postarať rodičia.
@ladynaamah Ale mas manzela a teda sa posudzjete spolu, nie? Ci zijes sama s 2 detmi a celkovo vsetky davky ktore poberas su pod hranicou zivotneho minima?
@ladynaamah tak ak by si nemala muža, môžeš ísť pracovať. Ak nie je práca, mohla by si požiadať o dávku v hmotnej núdzi a odpracovať si tú. Možnosti sú. Ale zase nemožno očakávať, že štát bude živiť rodiny len tak.
@ivkazba išlo mi len o to, či to opäť nie je to "čo sa nedá v jednom okrese je úplne bežné v druhom okrese". Ďakujem za pomoc 🙂
@ladynaamah Zakony, vyhlasky a nariadenia ma SP aj UPSVaR rovnake vo vsetkych okresoch, kedze platia v ramci celeho statu, nie v ramci okresu.
Co konkretne nebolo mozne v jednom okrese ale v inom ano?
@nafka0483 vybavovali ste už nejaký príspevok? ja teda zopár v sociálnej a zdravotnej sekcii upsvaru a neraz sa to riešilo aj na MK. V jednom okrese uznali a v inom nie, až dodatočne, po naliehaní a ukazovaní príslušných paragrafov a z vlastného naštudovania si príslušných vyhlášok.
@ladynaamah Nestretla som sa s niecim takym, preto sa pytam. Vsetky rozhodnutia du vydavane pisomne s odkazmi na prislusny zakon, paragraf, takze neviem si to realne predstavit, ze v jednom okrese nieco neschvalia a inde ano. Nehovorim, ze nemozu uradnici pochybit, len som sa s tym nestretla, preto sa pytam o co konkretne islo.
@ladynaamah invalidný nie je príjem, to je dávka, takže preto ti to zamietli, pretože nárok nemajú osoby, ktoré poberajú inú sociálnu dávku. Na oficiálnej stránke sa to dočítaš:
https://www.upsvr.gov.sk/socialne-veci-a-rodina...