Pandemický rodičovský a príjem nižší ako rodičovský

ladynaamah
22. feb 2021

Ahojte, mám čiastočný invalidný , ktorý je podstatne nižší ako rodičovský príspevok. Pandemický mi na upsvar v CA zamietli, vraj mám príjem , no na stránke UPSVaR je priamo nadpis "KLIENT NEMÁ PRÍJEM alebo MÁ NIŽŠÍ PRÍJEM AKO JE VÝŠKA RP" . Nemáte s tým niektorá skúsenosť?

ivkazba
22. feb 2021

@ladynaamah invalidný nie je príjem, to je dávka, takže preto ti to zamietli, pretože nárok nemajú osoby, ktoré poberajú inú sociálnu dávku. Na oficiálnej stránke sa to dočítaš:

https://www.upsvr.gov.sk/socialne-veci-a-rodina...

ladynaamah
autor
22. feb 2021

@ivkazba áno, z tej stránky vychádzam. No potom nechápem , prečo zhnuli príjem aj dávky pod výšku RP pod jeden bod. V prvom bode je vypisané, že na dávku nemajú narok tie isté kategórie ako aj tie , ktoré majú nárok ale majú nižší príjmem ako RP?

ivkazba
22. feb 2021

@ladynaamah ale veď je to tam napísané správne, píšu že klient nemá príjem, nemá dávky. A ty dávky máš. Je to tam napísané správne a úplne jasne.

ladynaamah
autor
22. feb 2021

@ivkazba no je tam zvýraznené "ALEBO má nižší príjem ako je výška RP" , kde príjem podľa prvého odstavca zhrnuli všetky peňažné príjmy.

laila18
22. feb 2021

@ladynaamah podľa tohoto odstavca platí to, prečo nemáš nárok na pandemicky rodičovský príspevok ... pretože máš invalidný dôchodok

ivkazba
22. feb 2021

@ladynaamah neviem ozaj, čo je na tom nepochopiteľné. Je tam písané, že nárok nemá ten, kto poberá inú dávku (vrátane invalidného). A ešte raz... invalidný nie je príjem, je to dávka, čiže ak sa niekde spomína príjem, tak príjem je zo závislej činnosti, zo živnosti, z podnikania. Nie dávka.

ladynaamah
autor
22. feb 2021

@laila18 ale tomu rozumiem. Viem , že tam spadá aj invalidný dôchodok, len z mojej skúsenosti sa vždy rozlišovala jeho výška pri výplate rôznych dávok, preto som zbystrila pozornosť, keď tam bola napísala výnimka (slovo "alebo" nižší príjem ako RP)

nafka0483
22. feb 2021

@ladynaamah Invalidny dochodok nie je PRIJEM. Takze "nizsi prijem ako RP" sa na teba nevztahuje, lebo to co poberas ty nie je prijem. Chapes?

ladynaamah
autor
22. feb 2021

@nafka0483 Chápem, len je smutné a trochu nespravodlivé , ak dostávam od štátu hypoteticky 50 eur a z toho by som mala prežiť s dvomi deťmi. Čisto vo všeobecnosti...

nafka0483
22. feb 2021

@ladynaamah Nemozes od statu dostavat hypoteticky 50 eur a z toho mat prezit. Ved je urcene nejake zivotne minimum. Dalej ma voci tebe a detom vyzivovacu povinnost manzel a v pripade, ze manzela nemas, tak vyzivne od otca deti. Existuje hmotna nudza, prispevok na byvanie...

ladynaamah
autor
22. feb 2021

@nafka0483 našťastie v takej situácii nie som, ale to čo dostávam je pod hranicou životného minima. Tieto vymenované možnosti platia vo všeobecnosti aj bez covid situácie. Zaujímalo ma toto dočasné riešenie.

mondolina
22. feb 2021

@ladynaamah
Čisto vo všeobecnosti sa majú o deti postarať rodičia.

nafka0483
22. feb 2021

@ladynaamah Ale mas manzela a teda sa posudzjete spolu, nie? Ci zijes sama s 2 detmi a celkovo vsetky davky ktore poberas su pod hranicou zivotneho minima?

ivkazba
22. feb 2021

@ladynaamah tak ak by si nemala muža, môžeš ísť pracovať. Ak nie je práca, mohla by si požiadať o dávku v hmotnej núdzi a odpracovať si tú. Možnosti sú. Ale zase nemožno očakávať, že štát bude živiť rodiny len tak.

ladynaamah
autor
22. feb 2021

@ivkazba išlo mi len o to, či to opäť nie je to "čo sa nedá v jednom okrese je úplne bežné v druhom okrese". Ďakujem za pomoc 🙂

nafka0483
22. feb 2021

@ladynaamah Zakony, vyhlasky a nariadenia ma SP aj UPSVaR rovnake vo vsetkych okresoch, kedze platia v ramci celeho statu, nie v ramci okresu.
Co konkretne nebolo mozne v jednom okrese ale v inom ano?

ladynaamah
autor
22. feb 2021

@nafka0483 vybavovali ste už nejaký príspevok? ja teda zopár v sociálnej a zdravotnej sekcii upsvaru a neraz sa to riešilo aj na MK. V jednom okrese uznali a v inom nie, až dodatočne, po naliehaní a ukazovaní príslušných paragrafov a z vlastného naštudovania si príslušných vyhlášok.

nafka0483
22. feb 2021

@ladynaamah Nestretla som sa s niecim takym, preto sa pytam. Vsetky rozhodnutia du vydavane pisomne s odkazmi na prislusny zakon, paragraf, takze neviem si to realne predstavit, ze v jednom okrese nieco neschvalia a inde ano. Nehovorim, ze nemozu uradnici pochybit, len som sa s tym nestretla, preto sa pytam o co konkretne islo.