Oznamovacia povinnosť voči úradu po dovŕšení 3 rokov

reni0911
12. apr 2018

Ahojte ako to funguje? Maly zacal chodit do skolky ale len na 3 hodinky a ja som este doma s malym. Musim to wk vtedy oznamit? Priznam sa ze som o tom ani lem nepocula az do dnesneho dna ked som zbadala tento kratly clanok. Hlavne je se vacsi mal 3 roky vo february.

baccio
12. apr 2018

Ahoj náš bude mať 3 roky teraz koncom apríla tak som si tiež zisťovala čo a ako. Žila som v tom že keď som doma s mladšou dcérou tak sa ma to nahlasovanie netýka ale preistotu som volala sestre ktorá robí na UPSVaR a ona mi povedala že to nahlásiť musím že oni to vyžadujú.

meja3
12. apr 2018

@reni0911 Ja som dala starsiu dceru tiez len na pol dna a doma som zostala s mladsou. V zakone som si nastudovala, ze v tomto pripade nemusim nic nahlasovat, ale tety zo socialky mi zazvonili doma aj s papierom, ze ho mam vyplnit. Socialna poistovna dost casto nepostupuje podla zakona, oni maju svoje interne smernice, ktore si vytvaraju nad ramec zakona a postupuju podla nich. Mam s nimi viac takychto skusenosti :(

nellita
12. apr 2018

Ja som nahlasovali na urad a pani pozerala na mna ako na vyjav,vraj to sa,nerobí,oni maju informáciu vzdy zo skolky ktoru navštevuje

sardinka32
12. apr 2018

Ja som bola doma s mladsou, starsia chodila do skolky. Nahlasila som ich obe, az ked ta mladsia dovrsila 3 roky. Toto je vynimka. Bolo to tusim aj na tom papieri napisane, na ktorom sa pobyt deti ohlasuje. Chod ho hned nahlasit, da sa to aj elektronicky, pripadne zaslat postou a neboj sa toho, ze mal vo februari. Ja som si na to tiez spomenula az dakedy o cca mesiac neskor, ako mala dovrsila 3 roky a nic sa nedialo.

zabina27
12. apr 2018

@meja3 čo s tým má sociálna poisťovňa??
Ja som nahlasovala tiež neskôr, keď som si spomenula

meja3
12. apr 2018

@zabina27 urad prace, pomylila som sa. Mne zazvonili tesne po dcerinych narodeninach.

deti95060810
12. apr 2018

ja som nenahlasovala ani raz...

reni0911
autor
12. apr 2018

Dakujem babenky za kazdu odpoved. Zajtra radsej skocim a popytam sa. 😘

mirka17
12. apr 2018

@reni0911 priamo zo zákona uvedená na stránke uradu práce.
http://www.upsvar.sk/ke/aktualne-oznamy/oznamov...
ja som tiež nenahlasovala, pýtala som sa a na urade povedali že netreba, kedže som doma na materskej. Nebojte sa občas uradnikov poslať do riti, to že je niekto uradnik neznamená že je boh, vážte si svoj čas.

lydia15
12. apr 2018

Mne prisiel domov list z upsvar ze dieta dovrsilo tri roky a mam sa dostaviť. Tak som isla a nahlasila.a pritom mala chodila do skolky uz päť mesiacov.

reni0911
autor
12. apr 2018

@mirka17 dakujem 😘

ukulela
12. apr 2018

@reni0911 mne prisla domov na adresu postou vyzva, ze nahlasit 🙂 tiez som zabudla .... tak vsak nech si pobuzeruju, ked vymysleli :( ale teda volala som, ze som v praci, byvam realne cez 2 okresy ako mam este TP, tak som sa s tetkou dohodla, ze jej to poslem normalne mailom, vybavene.

mirka17
12. apr 2018

„§ 14, ods. 2 zákona 433/2013 Z.z.
https://www.noveaspi.sk/products/lawText/1/8117...
nie je o čom, buzerovať by som sa teda nenechala, oni v systéme musia vidieť že ste na materskej z dalším dieťaťom, takže by som to skôr brala ako obťažovanie

mirka17
12. apr 2018

@baccio nahlasovanie sa ta netýka kedže si doma s mladšou dcérou a sestre povedz nech dáva pozor na školeniach, a nech si občas robí poznámky.

baccio
15. apr 2018

@mirka17 sestra je v jednej z vedúcich funkcii....a jednoducho povedala že to musím podať lebo tak to majú na inom úseku dané.Jednoducho to očakávajú ...lebo ináč pošlú kontrolu a môžu siahnuť na prídavky.

mirka17
15. apr 2018

@baccio robím na vyššom mieste ako tvoja sestra, podala by som odvolanie a zároveň sťažnosť za "buzeraciu". Zákon je vyšší právny predpis ako ich nejaký vnútorný predpis, ktorý má byť v súlade zo zákonom. Nič v zlom, ale momentálne riešim nejaké veci s upsvar a to je neskutočne ako sú mimo niektorý, takže som tak trochu na nich momentálne nasrana

emilia007
15. apr 2018

Mne prišla domov výzva, aby som ohlásila, kto sa o syna stará. Týka sa to len trojročných. Za staršie deti sa už ohlásenie nedáva. Mne pani na Upsvare povedala, že je to kvôli tomu, že pred pár rokmi matka poberala prídavky za mŕtve dieťa ktoré ukrývala doma.

evittam
15. apr 2018

@reni0911 Plati co pise
@mirka17 .
Pokial si na MD ci RD s mladsim dietatom nic neriesis. Pokial nie tak si povinna nahlasit kde sa dieta nachadza po 3rokoch a každú zmenu-napr.najskor nahlasis,ze je doma ak nastúpi do škôlky tak treba nahlásiť zmenu. Ziadna skolka nehlási údaje deti na UPSVaR za rodičov.

evittam
15. apr 2018

@baccio Prepac, ale to, že tvoja sestra je niekde vo veducej funkcii neznamena,ze má pravdu. A to bez urazky. Stretla som v zivote xy "veducich funkcií" co nevedeli ani to co ja. Bohužiaľ. Ale isli ma svojou "namyslenou nadradenostou" presviedčať o inom. Staci požiadat dotycnu mudrlantku ci mi to co tvrdi ako fakt zo zakona da pisomne.😉

evittam
15. apr 2018

@mirka17 Perfektne napisane. Si niekto mysli,ze keď pracuje kde pracuje tak vie všetko a moze buzerovat. Pritom vedia holy prd. Cest vynimkam. 😊

katka119
24. apr 2018

Dobrý deň, potrebovala by som radu. Syn mal dnes 3 roky v piatok sa chystám na UPSVaR. Chcem sa prihlásiť ako uchádzač o zamestnanie. Syn ide 1. Mája do škôlky. Bola som aj na sociálnej poisťovni. Tam mi pani povedala, že v systéme ešte nemajú moju odhlasku a prihlášku(mala som popri materskej 2 zamestnania)ale papiere som už vypisovala. Vraj mám prísť koncom mája. Nepotrebujem sa teraz odhlásiť z dôchodkoveho.Neviem kde vlastne ísť a čo pýtať . Nechcem aby som potom mala nejaké nedoplatky. Za každú radu ďakujem.

evittam
25. apr 2018

@katka119 Z dochodkoveho si sa mala odhlásiť ked si sa zamestnala. Od 1.1.2018 to už ma byť automatické-teda ze vraj.
https://www.socpoist.sk/zmeny-v-socialnom-poist...

katka119
25. apr 2018

@evittam veď som sa aj. Ale vraj to ešte nemajú v systéme tak teraz neviem čo robiť a z toho mi vychádza, že na sociálnu poisťovňu už nemusím ísť.

mirka17
25. apr 2018

@evittam čo sa týka toho nového zákona od 1.1.2018, tak ja teraz riešim takú situáciu, že mi končí materská a prechádzam na rodičovský, trošku som sa informovala aj na sociálnej poistovni ohľadom dôchodkového poistenia, a tam mi povedali že už sa nemusím prihlasovať cez registračný list na dôchodkové poistenie od štátu, ale iba v prípade ak si pôjdem podať žiadosť o rodičovský príspevok na UPSVaR. Pretože ak si požiadam o rodičák, tak úrad práce "nejako" neviem ako, (asi cez nejako ich nový skvelý informačný systém) informuje sociálnu poisťovnu a stávam sa automaticky poistenec štátu, to neplatí ak si mamička po ukončení materskej dovolenky nepožiada o rodičák, (síce neviem aká je to situácia) ale v takom prípade ak chce byť poistenec štátu si musí požiadať o dôchodkové poistenie po starom , teda cez registračný list. Neviem ale ako je to po ukončení rodičáku, ked nastupim do práce, viem že zamestnávateľ ma automaticky prihlasuje na dôchodkové poistenie, ale nie som si istá či je sa aj potrebné odhlásiť z poistenia od štátu, lebo pokial viem zamestnávateľ len prihlasuje ale neodhlasuje.

silesias
25. apr 2018

Takže aj mne tety zo sociálky zazvonili doma 😂 vraj je to najnovšie nariadenie a robí sa to kvôli tej umretej Lucke ( čo bolo také boom v tv ) každé dieťa po dovŕšení troch rokov treba nahlásiť či ste s ním doma alebo chodi do MS a príslušnú MŠ aj nahlásiť. I keď som doma na materskej papier som vypísala a im podpísala správu v akých pomeroch dcérka zije. To bolo všetko. Otázka 2minit pred dverami.