Ahojte,
stačí zamestnávateľovi (na personálne) poslať email o predpokladanom dátume nástupu na MD? Čítala som,že minimálne mesiac vopred treba. Samozrejme sa uistím,či si to prečítali a email prišiel. Nemám žiadne tlačivo od lekára. Proste len chcem splniť tú povinnosť.
Tehotenstvo som oznámila len telefonicky. Som PN.
Ďakujem
@fatima99 mysliš papier od lekára? Alebo “papier”/dokument vo worde odo mňa? Ci alo to myslis papier
no od lekara.
Mne tak povedali v práci, že mám priniesť žiadosť o materské, vydáva ju gynekológ a zamestnávateľ tam niečo dopíše, uvedie. A potom zaniesť do Sociálnej poisťovne.
@petronela1985 no ale to podávaš tesne pred nástupom nie? Či mesiac pred nástupom na materskú? Lebo oznámiť dátum nástupu na materskú do zamestnania musis aspon mesiac pred nastupom
najdes vzor na nete, urcite si vypis do wordu a idealne na protipodpis, ja som niesla 2 kopie, jedna podpisana mi zostala
Zamestnávateľ môže mať interné procesy na oznamovanie danej veci. Môže stačiť email, kópia tehotenskej knižky, v niektorých prípadoch je potrebné špeciálne tlačivo zamestnávateľa. Pokiaľ nič také nemáte tak oznámenie o plánovanom nástupe na materskú dovolenku je nutné doručiť zamestnávateľovi písomne. Všetko nájdeš v ZP §166 odst.3. A tu máš vzor:
https://www.pravneprerodica.sk/wp-content/uploa...
@alenah31 to som videla,ale to slovo písomne nie je jednoznačné.. písomne je aj elektronicky nie? Ak rozlišujeme písomne a ústne😀
Písomne je na papieri a ideálne dvojmo aby ti podpísali prebratie.
Zákon, ktorý je v platnosti vznikol v dobe kedy elektronická komunikácia neexistovala. Písomne neznamená, že aj elektronicky. Takáto elektronická forma by bola platná len ak bola správa/oznámenie - lebo to nie je písomnosť - podpísaná zaručeným elektronickým podpisom alebo zaručenou elektronickou pečaťou - a tú asi nemáš. A zároveň ju umožňovala IS zamestnávateľa. Rovnako to je aj v prípade podania výpovede:
Vzor je na internete, potvrdenie môže byť ofotena tehu knižka - ale len raz dom zažila, že toto vyžadovali. Dátum nástupu hádam vieš od prvého skríningu - je to v knižke. Jedna podpísaná kopia pre Teba.
Nerozumiem, ved zamestnávateľ ti musí potvrdiť žiadosť o materské na tlačive zo SP. Kde ti lekár vypíše prepdokladaný datum porodu a datum začatia MD
Ak máš elektronickú schránku, tak posli oznámenie tak, ak nie tak poštou doporučene.
@bellaa3007 to tlačivo vydáva gynekolôg 6 týždňov pred porodom.. ale zamestnankyna je povinna minimálne mesiac PRED nástupom na MD oznámiť predpokladaný nástup na MD
@qi no lenže ja som PN a asi 200km od sídla zamestnávateľa… preto som to chcela riešiť emailom,naskenovanými dokumentmi s mojim podpisom a samozrejme s potvrdením zamestnavatela,že email dostali a precitali..ale zrejme to treba poštou
Oznam s knižkou a vzor oznámenie je na nete. Kým neoznamis písomne a oficiálne, nie si chránená ako tehotná pred výpoveďou a nemôžeš žiadať výhody pre tehotné - napríklad čerpať neobmedzené LV v súvislosti s tehotenstvom. V ktorom si TT? Ja v 16tt a už som oznámila.
@michaela329 v 25.tt… ale som PN,takze ziadne výhody ziadat nebudem a prepustit ma nemôžu, preto to oficialne hlasenie tehotenstva bolo pre mna bezpredmetne.. no samozrejme vedia,že som tehotná…
Tak ja som oznámila tehotenstvo s predpokladaným termínom pôrodu a s predpokladaným nástupom na MD po ukončení prvého trimestra. Tak mi povedali, že keď budem mať žiadosť o materské od gynekológa, tak mám bezodkladne doniesť.
podla mna treba poslat nejaky papier, nie?