Ahojte. Neviete mi poradiť keď som tri mesiace pred materskou bola som na očr A pôjdem na pn,ci mi to nejak ovplyvni výšku materskej? Ďakujem
@liz_lemon aj keď som na dohodu A v januari nam dávali nové zmluvy?
@jezkodezko1 ked nastupujes na MD tento rok, materska sa bude ratat z prijmu za rok 2014
Mozem sa spytat..? Ja som zamestnana od februara a ked pojdem v septembri na pn, budem mat narok na MD? Na MD by som mala nastupit koncom novembra.. dakujeeem 🙂
@jezkodezko1 ak neuvedieš presné dátumy o prac.pomere, dohode, tj. nem.poistení a očr pn-kách, tak a nedá posúdiť. Záleží či máš 90dní nem.poistenia z daného nem.poistenia a či máš v rozhod.období nejaký vym.základ.
@olivi ak ti bude trvať nem.poistenie od februára do novembra, tak to je iste aspon 270dní nem.poistenia a teda nárok na materské budeš mať. Ak pred nástupom na MD alebo PN máš aspon 90kalend.dní platené nem.poistenie z daného nem.poistenia, tak sa bude rátať nem.dávka (nemocneké, materské príp. ošetrovné) z vym.základu v tomto novom nem.poistení z obodbía od vzniku tohoto nem.poistenia do konca mesiaca, ktorý predchádza mesiacu nástupu na md/pn/očr.
@gapa tak teraz som už úplne mimo čo si napísala. Nevyznam sa V týchto veciach A neviem čo sa ma pýtaš.
😢
@jezkodezko1 Aby si boli vsetci v obraze, aby sme ti mohli presnejsie odpovedat, tak musis uviest od kedy ti vznikol prac.pomer (ci si nastupila do PP v tomto roku alebo v r. 2014 resp. este skor). Od tohto datumu sa vsetko odvija....
a ocerka a marodka ovplyvní výsku podpory v nezamestnanosti neviete náhodou?
@katkasofka nie neovplyvní výšku podpory ani OCR ani PN
@dena1973 ja som do tejto práce nastúpila na dohodu V októbri 2014. Mala som zmluvu dobkonca decembra A od prvého januára mi ju predĺžili tiež na dohodu
@jezkodezko1 vieš vyvstáva otázka .. či ku dňu pôrodu budeš mať 270 dní poistenia.
Lebo píšeš, že máš len dohodu .. tj. tú ti môžu ukončiť kedykoľvek a ak nebudeš mať 270 dní poistenia tak MD nedostaneš.
Ďalšia vec je, ak si evidovaná na UP a máš dohodu tak jej výška nie je vyššia ako 148e tj. MD by bola 65_% z hrubej mzdy.
A ak Ti dohoda vznikla tento rok ... a odpracovala si 90 dní bez PN a OCR čo zrejme si odpracovala, tak MD ak vznikne na ňu nárok sa ti vyráta z príjmu z roku 2015.
Takže moje otázky... máš splnenú podmienku 270 dní poistenia?
Aký je tvoj oficiálny hrubý príjem na dohodu mesačne ?
A ešte sa opýtam, čo bolo pred touto dohodou, čo bolo pred oktobrom 2014?
@zalka áno mám splnených 270 dní, pretože pracujem vkuse tri roky,len som menila zamestnávateľov. A v poslednom zamestnaní čo som mi hrubá mzda vychádza cca 450 eur
@zalka ja som teraz s malou na očr lebo ma ovčie kiahne, dobmaterskej mám ešte tri mesiace tak ma zaujíma či aj táto očr mi ovplyvňuje výpočet výšky materskej
@katkasofka len ak máš v rozhod.období 2roky pred zaevidovaním nemáš vym.základ a máš tam len RD, MD + PN, vtedy áno. Resp. ak máš velmi málo dní s poisterním a máš pn, v istých prípadoch, ak skončí RD v piatok a pn začne až v pondelok, tj. niet nad konkrétne údaje!!!
@jezkodezko1 ked tak veľa pracuješ tak relatívne by si mohla mať aj vyššiu MD .. ale to by som musela mať prehlad o tvojich zamestnaní za posledné dva roky ...
a z toho čo píšeš, tak PN ani OCR neovplyvnujú výšku MD ak máš odpracovaných viac ako 90 dní v danej práci, čo odpracované máš takže ti OCR neovplyvní ani PN výšku MD...
Len zase mi vyvstáva otázka... ak pracuješ na dohodu, máš platené všetky odvody? Lebo zamestnávatelia poniektorí sú fiškusy a dávajú dohody o nepravidlnom príjme a tam z takej dohody sa neplatia nemocenské odvody tým pádom nevzniká n árok na PN, OCR ani na MD z takého to typu dohody.
Alebo zamestnávateľ ani nemusí byť fiškus a ak si invalidná napr. tak zo zákona ti nestrhávajú z dohody odvody nemocenské takže by nevznikol nárok na PN, OCR ani MD ani invalidnej mamičke ...
Ako to je s tebou? Máš na výplatnej pásky strhnuté odvody nemocenské? a na poistenie v nezamestnanosti? alebo vôbec.
Nemocenské mám platené od zamestnávateľa, preto aj keď som na očr či pn musím brat papier od lekára
zalka Nemocenské mám platené od zamestnávateľa, preto aj keď som na očr či pn musím brat papier od lek
ára
@jezkodezko1 v podstate, ak tvoje terajšie nem.poistenie (dohoda) vzniklo v oktobri 2014, trvalo do dec.2014 a predlžili ti dohdu (nepíšeš dokedy), ale iste máš 270dní splnených a v tomto poistení ti trvalo platenie aspon 90kalend.dní (nerátajú sa do toho očr, pn), tak sa ti materské bude rátať z obd. okt.2014 do konca mesiaca pred mesiacom nástupu na md. Ak PTP je 25.9.2015 (z tvojho nicku), tak nástup na md 6týž. pred je v auguste 2015, tj. bude sa rátať z obdobia okt2014-31.7.2015, pri nástupe na md v auguste 2015. Pn môže čiastočne ovplyvniť materské v tom, že ak je pn aj cez víkend, je to pre teba lepšie, lebo vym.základ (obvykle hrubá mzda) sa vydelí počtom kalend.dní bez dní pn, očr, tj. je rozdiel, ak by si mala viac pn či očr-iek, tak je rozdiel, či máš napr. 2pn po 5dní, každú od pondelka do piatku (10kalend.dní, a to všetkých 10pracovných) alebo jednu PN 10dnovú od piatka do nedele (10kalend.dní, z toho 6pracaovných), toto druhé je pre materské lepšie, lebo sa vyníma viac dní pn a máš vyššiu mzdu (len 6dní nedostaneš výplatu). Ale toto je podstatné hlavne ak ide o kratšie obdobie, ako tvoje, alebo ak sa to viackrát opakuje ten nevýhodný variant.
ja by som sa chcela spytat ,kamratka ma termín február 2016 ked bude november december /2015 na PN a potom januar /2016 ovplyvní jej to matersku?
a este HM ma 950e pomoze jej ak sa este" zamestna " v jednom zamestnani a tam jej budu este platit odvody z minimalnej mzdy na vyzsiu matersku ??
dakujem za odpovede
@nataliaslivkova nie neovplyvní jej to MD
a stihne mať z druhého zamestnania 270 dní poistenia? aby mala nárok na MD aj z dalšieho zamestnania? Alebo má v posledných 2 rokoch nejaké iné ukončené zamestnanie ako to kde zarába 950e? Ak nie ... tak zbytočne je sa jej zamestnať v dalšom zamestnaní.
@zalka mala by obe zamestnania sucastne akurat toto co ma teraz ma od 2005 a teraz v 10/2015 teda 99 dni pred nastupom na MD by sa zamestanala este v jednom zamestnani myslim akoze by ju akoze stryko zamestnal...a platil odvody z minimalnej mzdy a sucasne by jej isli odvody aj z tej mdzy v hrubom 950e
@nataliaslivkova
z zamestnania kde je teraz má splnenú podmienku 270 dní .. z toho zamestnania dostane PN aj MD
zo zamestnania kt. jej vznikne u strýka 10/2015 nemá splnenú podmienku 270 dní .. z toho zamestnania dostane PN ... ale na MD nárok nebude mať.
@gapa dakuje pekne za priblíženie A vysvetlenie
@jezkodezko1 Ak si od októbra 2014 v kuse zamestnaná u jedného zamestnávateľa t.j. od 1.1.2015 ti nevzniklo nové nemocenské poistenie, tak sa ti materské bude počítať od 10/2014 do mesiaca pred nástupom na materské.
Ak ti vzniklo nemocenské poistenie od 1.1.2015, tak sa bude brať pre výpočet materského obdobie od 1/2015 do mesiaca pred nástupom na materské.
Pri tom musí byť splnená podmienka 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 r. pred pôrodom.
OČR ti neovplyvní nárok na materské.
@dena1973 áno,od októbra 2014 som U toho istého zamestnávateľa, jediná zmena že sa predlžovala zmluva. Takže môžem bez akýchkoľvek obáv ostať na očr, nemusím sa ponáhľať do práce?
@dena1973 možno blbá otázka,ale nevieš prosím ťa očr či pn sa ako počíta?
@dena1973 presnejšie výška pn či očr, koľko mám asi čakať miesto vyplaty
Mozem sa vas aj ja nieco opytat?Od januara 2015 som na urade prace a dostavam podporu.Pred tym som v kuse pracovala 7 rokov u jedneho zamestnavatela.Poslednu podporu dostanem v july za jun.A od septembra by som chcela ist na marodku,lebo som tehotna.Koncom novembra by som isla na matersku.Aka my vyjde marodka-bude sa pocitat z platu,tak ako podpora,alebo sa bude pocitat z podpory,alebo z coho?A materska by mi mala vyjst z vyplaty,lebo budem mat v tom case splnenu podmienku-odpracovane 270 dni za dva roky,nie?Dakujem za akukolvek odpoved. 🙂
@biccy nemáš nárok ani na PN ani na MD ... za toho stavu ako si.
Nie si v ochrannej lehote ( nebola si tehotná pri skončení PP ) a ani nemáš aktívne poistenie, ak chceš PN a MD tak sa musíš zamestnať . Ak odpracuješ menej ako 90 dní bez PN a oCR tak sa ti MD bude rátať z platu z roku 2014 ak odpracuješ viac ako 90 dní tak sa ti PN i MD bude rátať z platov z nového zamestnania.
@jezkodezko1 nie, materske sa rata z prijmu za predchadzajuci rok