dobrý deň prajem, mohli by ste mi prosím poradiť? plánujeme druhé dieťa, a neviem či sa to ešte dá , ale vraj ak sa dobrovolne nemocensky poistím a budem za seba dobrovolne odvádzať poistné v určitej sume, budem mať slušnú materskú....momentálne som od 1.1.2013 na dohode kde zarábam ešte menej než minimum.... mohli by ste mi niekto prosím o tom niečo napísať, budem vďačná za každú radu....
http://www.socpoist.sk/narodenie-dietata-a-naro... tu je o tom aj pisane treba si zvolit urcity balik. a okrem toho mas este nejaky prijem ci len tu dohodu?
@smejlicka dakujem si veľmi zlatá, kukla som sa na to, a úprimne povedané som trochu rozčarovaná, balíky sú urobené tak, že v každom je zahrnuté dôchodkové poistenie a na to sa platí dosť veľa až 18% z vymeriavacieho základu,,, ale aj tak, neviem, či som to správne pochopila, dala som si vymeriavacii základ 2000 eur.... a vyšlo mi, že dokopy by bolo poistné nejakých cca 663 eur tam bolo myslím, to akože , na mesiac??? mesačne mám platiť 663 eur skoro rok? a potom by som dostávala cca 1000 eur materskú pol roka? to mi nejako nesedí..... nechcem ťa veľmi obťažovať ale nemohla by si sa aj ty na to kuknúť... ĺebo mne to teda nie je veľmi jasné....
a nemám už žiadny príjem, len tú dohodu, ktorú mám len na to, ked ma potrebujú na zaskakovanie , zarobím tak od 20 do 60 eur mesačne.... a ešte beriem 23 eur príspevok na dieťa... 🙂
@vendi77 ano mesacne by si to musela platit a najmenej 6 mesiacov ale ked chces mat narok na matersku tak tych 270 dní tj. cca 8-9 mesiacov...z vymeriavaceho zakladu 2000e je 65% materska tj 1300 € ...34 tyzdnov sa pobera materska...minimalny vymeriavaci zaklad je 393 € ...tuto mas kalkulacku na vypocet podla toho aky by si chcela balik http://www.socpoist.sk/kalkulacka-na-vypocet-po.... a ked sa smiem spytat s prvym dietatom si bola od kedy na materskej? lebo teraz si socialna poistovna vyzaduje od zamestanavatela pravdepodobny vymeriavaci zaklad. takze by si dostala priblizne taku sumu ako predtym ked si bola na materskej. mali sme taku zamestnankynu a volali mi zo socialky.
@vendi77 DNP sa ti neoplatí, resp. ťažko sa ti bude platiť ... musela by si byť poistená minimálne 270 dní z najnižšieho VZ čo je 393 Eur by si musela platiť 140 Eur každý mesiac a materskú by si mala z DNP takisto z minima čo je cca 220 Eur ...
DNP už dnes výhodné nie je ako to bolo volakedy ...
@smejlicka ahoj 🙂 dakujem za podrobné info 🙂 prvé dieťa sa mi narodilo v decembri 2008 , dostávala som ale minimálnu materskú lebo na papieri som mala minimum..... za to som to chcela teraz urobiť ináč... niečo si doborovoľne priplatiť aby som mohla mať slušnú materskú,,, no ale .... bohužial, toľko penazí nemám... 🙂 ale aj tak ti dakujem za in´formácie 🙂mimochodom , teraz ale narýchlo neviem presné dátumy, ale platila som si asi dva roky dozadu dobrovoľné nezamestnanecké poistenie, cca 9 mesiacov po 40 eur a dostávala som pol roka 1000 eur.... to bolo fajn 🙂 myslela som si že aj teraz by som mohla niečo vyšpekulovať ohľadne materskej ale vyzerá to tak, že asi nie 🙂 vlastne nie asi ale určite nie 🙂
@vendi77 ahoj zalezi na tom aky chces mat vymeriavaci zaklad z coho sa ti potom vypocita materska a plus k tomu musis byt poistena nemocensky min. 270 dni.