Ahojte. Snad mi niektora poradite. Skoncila som TPP a az po tom som ostala tehotna. Je moznost, ze to bude spadat do ochrannej lehoty 7 dni.
Ked mi gynekolog urci termin zaciatku tehu v tejto lehote, budem spadat do ochrannej lehoty? I ked potvrdenie dostanem neskor...
Dakujem za odpoved.
@janulka311 pravdu mas 🙂
Ochranná lehota 7 dní je lehota ,kedy môžeš nastúpiť na PN-ku a bude ti PN dávka vyplácaná..Ochranná lehota na nárok na MD je lehota 8 mesiacov ,tzn,že do 8 mesiacov evidencie na UP ak porodíš,budeš mať nárok na materskú 🙂
nárok na materskú budeš mať ak si za posledné 2 roky pred nástupom na materskú mala odpracovaných 270 dní)
@30tnicka ochranná lehota tehotnej je 8 mesiacov, keďže si otehotnela po skončení pracovného pomeru, budeš si musieť platiť dobrovoľné poistenie 26 týždňov aby si dostala materskú. Ak ti ide o péenku na tú budeš mať nárok hneď ako sa dobrovoľne poistíš pokiaľ budeš mať odrobených 270 dní za posledné dva roky....Počas trvania PN sa dobrovoľné poistenie neplatí.
ja som bola na PN- zivnostnik a platila som si povinne aj dobrovolne odvody- aby som mala matersku vyssiu nez 250e🙂
pocitala som s tym, ze si dobrovolne platit nemusim ak som na PN aj ked z neho nemam narok (lebo ten narok mam ako zivnostnik az po tusim 270 zaplatenych dni dobrovolneho poistenia, nie ze celkoveho poistenia ale dobrovolneho!!!)
pokial nebol z dobrovolneho narok na vyplacanie PN, tak som si ho musela platit. takze som bola na PN a z povinneho mi prisla davka a skoro celu som ju dala na dobrovolne.
urcite radim popytat sa priamo na oddeleni nemocenskeho poistenia aby si zbytocne nepreplatila a nepovedali ti po 7 mesiacoch, ze nemas narok
@30tnicka súhlasím s janulka311, ak si bola v posledný den trvania prac.pomeru/nem.poistenia tehotná, tak platí pre teba 8mesačná ochranná lehota (ak si tehotná nebola, tak 7dní, ak nem.poistenie trvalo aspon tých 7dní, tj. ak nastúpiš na pn do 7dní od ukončenia prac.pomeru máš nárok na nemocenské), v ktorej stihneš nastúpiť na md (nezáleží od pôrodu ale nástupu na md, čo je presne 6týždnov pred očakávaným termínom pôrodu, ak ti netrvá nem.poistenie v den nástupu na md!!!! pozor na to!!!). Tj. bude záležať od lekára, či ti dá potvrdenie, že si tehotná a aj si bola tehotná v ten posledný den trvania nem.poistenia zamestnanca. Čo som čítala od mamičiek tu, tak lekári im dali také potvrdenie, ak to bol posledný cyklus, tj. aj ked fakticky ešte tehotná nebola, ale tehotenstvo sa ráta od prvého dna PM, tj. ak skončilo nem.poistenie v tom poslednom cykle, tak potvrdenie dali. V takom prípade máš nárok na materské a aj na nemocenské v tejto ochrannej lehote (tj. kedykolvek ti pn vznikne počas tých 8mesiacov) ak ale samozrejme splníš aj druhú podstatnú podmienku, že si bola nemocensky poistená aspon 270kalend.dní v období dva roky pred skutočným dnom pôrodu (ak porodíš napr. 3.6.2014, tak v období 3.6.2012-2.6.2014) alebo pn.
Čo sa týka dobrov.poistenia (ak by ti lekár nedal potvrdenie o tehotenstve), to sa ozaj dá, no treba sa informovať podla konkrétnych dátumov trvania nem.poistenia predtým a dátumu očak. pôrodu.
@gapa Ahoj. Ja som zial nebola tehotna v case skoncenia poistenia, az cca 10 po tom. Mam z toho celeho zmatok. Mam poistenie viac nez 270 dni za dva roky... Nestaci mi ked sa dam dobrovolne poistit len par dni pred nastupom na MD? Kvoli comu tych 26 tyzdnov?
Druha varianta... v com je vyhoda ze sa dam hned poistit, a pojdem hned na PN ... ?
@30tnicka takže najprv ukončenie pp, potom PM? Ak je nástup na md r.2014, čo je a ak máš v r.2013 dobrý vym.základ zo zamestnania, tak by sa dalo,
-ak by si pracovala na dohodu s pravidelným príjmom u iného zamestnávatela (s nem.poistením) nejaký mesiac, no menej ako 90dní. Potom by sa materské rátalo z vym.základu v r.2013 u toho predchádz. zamestnávatela.
-Ak dnp pred nástupom na md (dá sa), tak máš nárok z minima, tj.z vym.základu 402,50, z toho 65% materské.
-Ak sa poistíš do 8tt a nástup na md bude po uplynutí aspon 26týž. od prihlásenia, tak materské sa bude rátať z vym.základu, z ktorého budeš platiť.
-Ak sa prihlásiš na dnp teraz na nejaký týžden, či pár dní, tak si v ochr. lehote z dnp a nemocenské aj materské bude z minima, no zaplatiť treba v splatnosti so správnymi symbolmi.
@30tnicka stačí aj teraz (ked si tehotná), len musí to byť s nem.poistením (tj. bud prac.pomer alebo dohoda s prav.príjmom) a nesmie trvať 90kalend.dní (do týchto dní sa pn, očr neráta), ak chceš aby sa rátalo z r.2013. Môže byť ukončený v pohode, len musí isť o iného zamestnávatela ako bol v r.2013.
@gapa Ahoj, este sa spytam, ak mas cas. Ked sa teraz poistim dobrovolne z minim aj na napriklad dva dni, poistenie zrusim, budem v ochrannej lehote? mozem potom kedykolvek na pn a bude potom materska z minima? a budem mat vobec narok pocas pn na nemocenske davky?
Dakujem za odpoved. Pekny den
ahojte, chcem sa spýtať ja som dostala vypoved k 31.08.2014 (vo firme som pracovala sustavne 6 rokov). 01.10.2014 som zistila prostrednictvom testu, ze som tehotna. Posledná menštruácia mi začala 27.08.2014 ciže este pred výpovedou..... spadam do 8 mesacnej lehoty alebo nie? bude mi materská ratana z platu, ktorý som zarobila v danej firme? dakujem vam za odpovede 🙂
@30tnicka Pokial viem, tak ochranna lehota pre tehotne je 8 mesiacov, ale asi len vtedy ak si bola tehotna uz pri ukonceni TPP. Neviem ci ak si otehotnela az po skonceni, ci budes mat narok na MD, jedine ze by si si zacala platit DPN, ak sa mylim niekto ma opravte.