Dobrý deň, v prvom rade sa chcem opýtať o radu / pomoc, pred mesiacom som skončila pracovný pomer a išla na úrad, stalo sa to že som otehotnela. Chcem sa opýtať, ak by bola šanca, že ma zamestnávateľ zoberie spat aspoň na skrátený tpp, koľko musím robiť aby som mala materskú alebo či stačí byt zamestnaný pár mesiacov aby mi vznikla ochrana lehota. Momentálne mi meškajú pár dni a test mi vyšiel pozitívny. Je to pre mna všetko nové a bojím sa, ale najviac mi záleží na tom, aby som mala peniažky kvôli dieťatku. Môžem sa teda vrátiť ? Čo iné môžem robiť lebo tehotnú asi nezamestnajú niekde inde…. Predtým som bola v jednej robote rok a potom to skrátene tpp 3 mesiace - teraz mesiac úrad… ak pôjdem naspäť mám šancu na materskú? Dakujem za odpovede.
som citala - otehotnela som na urade - cas na druhu kavu 🙂
ochranná lehota ženy, ktorej prvý deň 42. týždňa pred očakávaným dňom pôrodu prvýkrát určeným lekárom spadá do obdobia 180 dní odo dňa zániku posledného nemocenského poistenia, je osem mesiacov, ak jej nevzniklo nové nemocenské poistenie.
Zmeny v ochrannej lehote tehotných: ochranná lehota bude osem mesiacov po skončení nemocenského poistenia, ak nemocenské poistenie zanikne poistenke v období 42 týždňov pred očakávaným dňom pôrodu prvýkrát určeným lekárom. Osemmesačná ochranná lehota sa vzťahuje aj na ženy, ktoré otehotneli v období 180 dní od zániku nemocenského poistenia. Takýmto ženám, ktorým zanikne nemocenské poistenie napr. z dôvodu straty práce, začne plynúť osem mesačná ochranná lehota od začiatku 40. týždňa pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom prvýkrát. Aj táto ochranná lehota (rovnako ako všetky) však zanikne vznikom nového nemocenského poistenia
takze sa ti neoplati zamestnavat na nejaky maly uvazok alebo polovycny... takto budes mat 75 percent z toho co si mala.
@zuzkaa1991 no ja sa práve bojím toho že mi už nevzniká ochranná lehota , úprimne som do toho jeleň. No viem že by bola materská menšia ale lepšie ako nič, skôr ma zaujíma, že či by som nemala ísť ešte na pár mesiacov robiť. Pretože mne meškajú len pár dni… sama neviem čo ako bude, len si chcem byt istá, že nezostanem bez materskej a hlavne si myslím že ma nikto nezamestná (jedine možno zamestnávateľ predtým) samozrejme ak b som bola v ochrannej lehote tak by som už to nemusela riešiť len neviem čo ako ďalej na úrade keďže sa mám hlásiť a hľadať si robotu … čo v prípade keď som tehotná ? Každopádne dakujem Vám všetkým za komentáre 🙂
@nicole45 270 dni musis mat odrobene pred nastupom na md ..
To ze si dala vypoved v praci, bol tvoj problém nie problem zamestnávateľa a pochybujem , ze ako tehotnu ta vezme späť a poravde bol by hlúpy.. a podla mna v ochrannej lehote si, skus sa dat na pnku..
A co sa tyka toho na urade, no chodit tam musíš ako ti oni povedia.. aj na tie pracovne pohovory kam ta poslu chodila som tak do nastupu na md pri prvom dietati ...
@nicole45 je to uplne hrozne napisane to zdovodnenie na tej socialnej poistovni ale ked si najdes nejake clanky o tom je to tak tvoja ochranna lehota je 8 mesiacov a zacina 40 tyzdnov pred očakavanym dnom porodu.. rozumej od toho cisla co ti napise do karti na gynde doktor prvy krat.. v tomto obdoby napriklad mozes ist aj na PN ak budes potrebovat. Vsetko dobre zelam ;)
@nicole45 tak to neviem ja som este na urade nebola ale chystam sa o dva mesiace :D:D.. mi sa chceme stahovat do zahranicia tak chcem toho pol roka vyuzit na organizaciu veci ked zatial budem nezamestnana.. tak som zvedava ako to po tejto stranke bude prebiehat.. ved im povedz na urade ze si tehotna podla mna ti daju pokoj uz .. ale neviem posudit.. bola som na urade len chvilku medzi dvoma zamestnaniami ale mala som uz prislubene tak odo mna vtedy tie papiere ani nepztali ani ma nikam neposielali ked vedeli ze o 2 mesiace nastupim ale to uz bolo 16 rokov dozadu 😲 ani sa mi nechce verit ze uz tak dlho robim..
@eva233 dobrý deň, bola som zamestnaná 365 dni minuly rok v jednej robote a potom som hneď išla do druhej roboty (skrátene tpp) ale tpp a tam som bola do 31.1(cca 3 mesiace necelé) s tým že na úrade som od toho nasledujúceho dňa 1.2 čiže mesiac a posledná MS bola 5.2 čiže takto sa to prelína takze som naozaj v ochrane ? A teda mám zostať ma úrade ? 🙂
Dakujem za pomoc ☺️
@nicole45 od ukončenia PP máte 180 dní na to aby ste otehotneli. posledná ms je 5. 2. Keď rátame, že ste otehotneli cca 3t po 5.2. Co je cca 21 dní tak áno ste v ochrannej lehote. Keď si nie ste istá zavolajte si na SP, infolinka v BA, nemocenské. Nadiktujete rodné číslo a opýtate sa či momentálne spĺňate podmienku 270 dní nemocensky poistená za posledne 2r.... V ochrannej lehote ste určite 😉
@nicole45 a ci ostať na úrade alebo ísť robiť je na vás... Podľa toho z čoho chcete aby sa vám rátala materská. Ak chcete aby sa vám rátala z minulého roka teda aby ste si uplatnili materskú a tehotenské v ochrannej lehote ostante na úrade.
Ak chcete aby sa vám rátalo tehotenské a materské z nového zamestnania, musíte nastúpiť do nového zamestnania a byť tam nemocensky poistena aspoň 90 dní.
@nicole45 staci aj 1 den na tpp (ci uz zamestna kamos alebo rodina), pretoze vtedy sa budes povazovat za tehotnu v ochrannej 8 mes.lehote a vyska materskej sa vyrata z predosleho zamestnania (zrejme, ale to uz je detail a riesis so socialkou). Samozrejme musis splnat aj tie dalsie kriteria: dni poistenia za posledne 2 r atd (na webe soc.poist)
@nicole45 okrem toho, ze ti vznikne ochranna lehota vcas a ziskas narok na matersku, ziskas aj narok na tehotenske, po narodeni budes mat rodicak ako pracujuci rodic, t.j. cca o 100€/mes vyssi. A vysky davok sa ti budu ratat z predoslych zamestnani kde si mala normalnu mzdu, nie z toho ktore by si ucelovo uzavrela na 1 den ci tyzden.
https://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rod... na tehotenske maš narok kedže si v ochrannej lehote (nemusis sa zamestnavat)
a rovnako aj na vyšśí rodičák https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn... ;) ja by som sa nezamestnavala už.. zamestnala by som sa doma pripravami na babatko ;)
@nicole45 priebehu 2r musi byt odrobene 270dni (9m) treba si vypočítať do terminu porodu....(resp.mesiac pred porodom vznika materska) ak ste robila cely rok potom isla na 3m do novej tak by mala vzniknúť ochrana lehota...len pozor na skrátený 75%z hrubej mzdy je materska ak sa nic nezmenilo takze ak je skrátený tak aj nizsia materska bude