Otecko na materskej, mama bez práce

biba237
19. máj 2016

Ahojte. Dohodli sme sa s manzelom, ze nastupi na matersku dovolenku, tiez si chce uzit maleho, ktory ma teraz 8 mesiacov. Mne ale nastupom na matersku skoncila pracovna zmlua na dobu urcitu. Prosim poradte mi. Mozem byt na urade prace ako nezamestnana, kym si nenajdem pracu alebo mozem byt doma tiez s malym bez akehokolvek rodicovskeho prispevku. Co vsetko si budem musiet platit, myslim dochodkove, zdravotne, nejake poistenia...Mam v tom chaos. Ak by bola nejaka robota na poluvazku, len to je tazko zohnat. A neviem si predstavit byt cely den bez maleho.. akurat ked pomaly zacne chodit a robit dalsie pokroky :(

dai
19. máj 2016

@biba237 a nemoze tvoj muz ist na matersku neskor?

misscelaneous
19. máj 2016

a nemala by si narok na podporu aspon na polroka? kazdopadne, ak by si sa registrovala na urade prace, a zostanes teda doma ako nezamestnana, nemusis si platit nic, stat ti uhradi zdravotnu. ak by si zostala dobrovolne nezamestnana, a teda sa nehlasila na urade prace, platis si iba zdravotnu poistovnu (do 60 eur mesacne to vychadza, neviem presne)

pribinak
19. máj 2016

Vsak nech muz počká kym si najdes pracu a nech az potom nastúpi na materskú, akoze ved budete bez prachov

biba237
autor
19. máj 2016

nemoze ist neskor... len teraz mu to vychadza. tu podporu by som mozno skusila, ak to pojde

tobnuf
19. máj 2016

Preco chce ist na matersku ked mate rakuto situacia a pracu nemas ? .. normalne sa zaeviduj na upsvar .. a mozes pober davku v nezamestnanosti ak od skoncenia prac. pomeru neuplynul rok

biba237
autor
19. máj 2016

jaj boze chyba mi par mesiacov aby som mala narok na podporu... 😒

tobnuf
19. máj 2016

@biba237 tak to nie je teda ozaj bohvieco

biba237
autor
19. máj 2016

@tobnuf rok neuplynul, len myslim ze je to tak, ze min 2 roky z poslednych troch rokov musi byt clovek zamestnany aby mal narok ... mne chybaju asi 3 mes.

tobnuf
19. máj 2016

@biba237 hej tak by to malo byt ale tak mohla by si sa aspon opytat

zuska2001
19. máj 2016

asi by som ti radila isť na materskú a potom, ked si nájdeš robotu, pozície si vymeniť. osobne nerozumiem tomu, prečo neostaneš na materskej ty, ak ti evidentne na tom, aby si ho videla vyrastať, záleží.

bosoriak
19. máj 2016

@biba237 nechapem. do 3 rokov si na rodicovskej dovolenke, dostavas rodicovsky prispevok+pridavky na dieta a zdravotne a dochodkove poistenie za teba plati stat.

gapa
19. máj 2016

@biba237 ak si mala v posledných 4och rokoch pred zaevidovaním len pracovný pomer na dobu určitú (nie dohodu ani prac.pomer na dobu neurčitú), tak je podmienkou na vznik nároku na podporu byť poistená v nezam. aspon 2 roky (presne 730dní) v posledných 4och rokoch pred zaevidovaním. Vtedy môžeš poberať podporu 4mesiace. Ak by si splnila podmienku byť poistená v nezam. aspon 730dní v posledných 3och rokoch, tak by si mohla poberať podporu 6mesiacov.

biba237
autor
19. máj 2016

@gapa ahoj. Mala som aj pracovny pomer na neurcito. Odtial som odisla. Potom som brala podporu v nezam a nasledne som sa zamestnala na dobu urcitu, ktora skoncila presne nastupom na matersku.. na tie 4 mes by som mozno mala narok, len preco je tam podmienka, ze nemoze byt prac zmluva na dobu neurcitu 😕

gapa
20. máj 2016

@biba237 lebo je to v zákone.