Som s druhym synom na materskej dovolenke, ktora mi pomaly konci. Uvazujeme s priatelom, ze by poberal matersku on ale doma by som zostala ja s detmi.
Ma narok na matersku, ked teraz otvoril zivnost, predtym 3roky vkuse pracoval, bol klasicky zamestnany na tpp?
Z akeho obdobia by sa mu materska vypocitavala?
Moze si zivnost nechat otvorenu? Ja nebudem dostavat nic nic ani na prve dieta okrem pridavkov? Ďakujem
Ďakujem
@katulkagajdos ale ja som normalne zamestnana na tpp, len by som sa nevratila este do prace...ale neviem presne ako to funguje.
Do prace nemusis nastupit!ani ist na urad.si nadalej na rodicovskej dovolenke bez prispevku,na zp sa prihlasis ako osoba starajuca sa do 6 rokov,stat za teba vsetko plati na soc.si uz tak prihlasena,tak zas vsetko odvadza stat.
@tribi no ale zrejme z toho nic nebude, kedze priatel teraz zacal s podnikanim ... je oslobodeny si platit odvody do soc. Poistovne a kedze si neplati odvody, zrejme nema narok na matersku.
Mas pravdu,ale zaplatit moze ak by chcel....
@tribi neviem kolko by musel platit ... a ako by to vyslo.... ciby to malo zmysel.pisala som aj na socialnu poistovnu ... ale neodpisali.
A kedy mu skončil ten tpp?
@katulkagajdos Dalsia hlupost. Ona sa prihlási ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov na ZP, vôbec sa nemusi evidovat na UPSVaR ako nezamestnana.
Btw.zeny ak tomu nerozumiete a len "si myslite" tak nadávajte rady,zbytocne zavadzate
Takze je to asi uzavrete... tuto " vyhodu " sa mi uz nepodari vyuzit. 😉
@kvikina087 Preco? Stale lepsie cca 330 Eur MD plus príjem ako RP 214Eur. Alebo skusit sa zamestnat,ako som písala.
To by bolo fajn spýtať sa priamo na úrade, ale my sme s manželom riešili niečo podobné, živnosť si nemusí pozastaviť a materskú by mu mali rátať z predchádzajúceho zamestnania ak si živnosť založil len teraz, len potom tebe by bolo lepšie sa prihlásiť na ten čas na úrad práce, lebo keď budeš mať pozastavený rodičovský príspevok (lebo o pozastavenie musíš požiadať, ak partner ide na materskú) nikto za teba neplatí ani odvody (len ak by si si platila sama) a ak si pred materskou pracovala min. 2 roky mala by si nárok aj na podporu v nezamestnanosti z úradu práce.