Otec živnostník poberá rodičovské a aj materské. Čo bude s matkou?

alexandramb
11. nov 2021

Ahojte, chcela by som sa opýtať že či niektoré z vás nemajú skúsenosť s takouto situáciou, alebo či nepoznáte niekoho kto takto fungoval. Muž je živnostník, takže rozmýšľala som že materskú rodicak by poberal on. Pretože mne sa to neoplatí, nakoľko mi počas prvej materskej skončil pracovný a tým aj všetky výhody a aj keď som poberala materskú a mám aj vyšší rodicak. Syn bude mať v júli 3 roky. Hlavne ma zaujíma čo bude s mamickou v prípade že muž by poberal všetko miesto mňa , budem si musieťplatiť odvody sama? Čo som čítala tak počas jeho materskej áno, ale potom neviem ako je to s rodicakom. Či sa budem musieť dať na úrad práce alebo si platiti odvody sama. V tomto prípade by sa mi to vôbec neoplatilo, keďže čo som čítala vychádza to platiť 70 eur mesačne a takéto zmeny zvažujem len preto aby sme mali kvázi o tu stovku na rodicaku viac kvôli mužovi. Ďakujem za každú jednu odpoveď.

anjelicek26
11. nov 2021

@alexandramb Je aj neplatena rodicovska dovolenka, osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov veku, jedine obmedzenie je tam, ze dieta nemoze byt cely den v skolke, ale len na pol dna...ale aj to viem, ze niektori vedia obijst. Tam su za teba platene odvody. Hadam niektora s proficok odpovie kvoli detailom.

alenah31
11. nov 2021

@alexandramb pokiaľ bude materské aj RP poberať otec dieťaťa matka sa musí buď vrátiť do práce, zaevidovať na ÚP, ak máte ešte jedno dieťa , ktoré nedovŕšilo 6 rokov - môžeš sa prihlásiť na ZP ako "osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov" a budeš poistencom štátu (dieťa smie v takom prípade do škôlky max. na 4 hod./denne) alebo budeš ako samoplatca - povinný je odvod do ZP - SP nie, ale tým pádom sa ti celá doba nezapočíta do dôchodkového obdobia.

dadulamamula
11. nov 2021

@alexandramb muž bude na materskej.. A ty budeš vedená v zdravotnej ako matka starajúca sa o dieťa do 6 rokov

alenah31
11. nov 2021

@dadulamamula pozor - len v pripade ak maju este jedno dieta do 6 rokov. Nie je mozny subeh otca na MD a matky poistenca statu pre ZP ak ide o jedno a to iste dieta.

dadulamamula
11. nov 2021

@alenah31 to naozaj? Aha to som ani nevedela zas som o niečo múdrejšia.. Ja som to nemusela nejak riešiť.. Muz išiel na staršieho dokončiť MD do 3 rokov a ja som bola pri dcére ako matka starajúca sa o dieťa do 6 rokov ..

Ale napríklad aby nič neplatila sa môže za hlásiť na úrad s tým ze bude ako uchádzač o prácu a potom znovu ma nárok na rd?

alenah31
11. nov 2021

@dadulamamula ano...kym muz vyberie materske a nemaju dalsie dieta do 6 rokov zena sa nahlasi na UP, aby neplatila ZP. Potom ako skonci muzovi obdobie MD, zena sa odhlasi z UP a znovu nahlasi na ZP ako osoba na RD a poziada o RP....niektore na UP ostavaju, hlavne vtedy ak oni materske nepoberali a tym padom maju nizsi RP....ich muzi materske poberali takze ziadaju o RP oni - maju narok na ten vyssi.

elizita
11. nov 2021

@alexandramb ked nemienis ist do roboty, ani si platit zdravotnu, a ani nemate ine dieta do 6r, tak ti zostava sa len registrovat na urad prace ako uchadzac o zamestnanie

@anjelicek26
Táto možnosť je údajne aktuálna len do konca roka. Ja som takto nahlásena a bolo mi na poisťovni povedané, že mi tam musia dať do konca roka (inak by to bolo platné do dovŕšenia 6.rokov) lebo sa menili zákony a už sa to nebude takto dať.
Stále zostáva v platnosti starostlivosť o dieťa do 6 rokov z dôvodu zlého zdravotného stavu, no tam sa poberá aj príspevok.

adkajanova
12. nov 2021

@alenah31 A kde sa vráti matka ktorá je na ID dôchodku?

alenah31
12. nov 2021

@adkajanova nikam...bude na ID.

alexandramb
autor
22. nov 2021

@alenah31 ahoj, dalo by sa s tým aj tak vybabrat že by som si nahlásila to neplatené voľno na dieťa do 6 rokov aj keď by dieťa malo menej ako 3 roky? a syn ktorý bude mať v júli 3 roky by mohol ísť na celý deň do skolky ?

alenah31
22. nov 2021

@alexandramb ak na to dieťa čo sa chceš naň nahlásiť na "neplatené voľno" bude poberať manžel materské - nie nemôžeš.

avalsorim
3. jan 2022

@alenah31 Dobrý deň, mám otázku. Manžel bol na materskej a 30.12 končil. Je možné, že by teraz išiel na rodičovskú s tým, že by chodil aj do práce? Ja som na neplatenej rodičovskej, keďže som nemohla byť na rodičovskej s iným dieťaťom.

alenah31
3. jan 2022

@avalsorim samozrejme. Vy ostanete evidovana ako "osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov" na ine dieta ako doteraz a on poziada na UPSVaR o rodicovsky prispevok od 31.12. - dostanete vyplateny tym padom este aj cely rodicovsky prispevok za december 2021.

avalsorim
3. jan 2022

@alenah31 a nemôžeme byť obaja na RD každý na iné dieťa?

alenah31
3. jan 2022

@avalsorim nie, subeh dvoch rodicovskych mozny nie je. Rodicovsky prispevok je socialna davka - do jednej rodiny ide len jeden. V prvom rade je zodpovednost financne zabezpecit deti na rodicoch.

avalsorim
4. jan 2022

@alenah31 dakujem veeeeeľmi pekne 🙂