Ahojte babenky. Manžel je od marca 2017 SZČO. Momentálne máme 10 mesačného synčeka a v decembri čakám ďalšie báabätko. Manžel mal odklad s daňovým priznaním a od októbra začne platiť odvody s vyššieho vymeriavacieho základu. Moja otázka znie kedy by mal manžel nastúpiť na materskú dovolenku aby mu materská bola vypočítaná s vyššieho vymeriavacieho základu. Doteraz platil minimálne odvody. Ďakujem za každú radu.
@xxstanulkaxx
Ak nastúpi na rodičovskú tento rok, tak sa mu materské bude počítať z priemeru tej čiastky, z ktorej platil odvody na nemocenské poistenie vlani. Ak by šiel na rodičovskú na budúci rok, tak z tohto roku (teda nový základ ovplyvní v menšej miere)
@marlenka222
S tými 270 dňami sa mýlite
@draik nemýlim lebo u živnostníka sa berie daňové priznanie a odvody ;) rok skôr ako žiada materské. Čiže ak žiada v r
2019, ráta sa 2018 a nie to, čo zaplatil v roku 2019. 270 dní musí.mat odrobenych - v prípade živnostníka zaplatených aby mu bola schválená MD.
Tiež som počula ze to závisí aj od daňového priznania. Ak to je pravda tak je pre nás výhodnejšie požiadať o materskú v decembri lebo minulého roku mal vyšší príjem ako tento rok. Ale ak to záleží na odvodoch ktoré platil predošly rok tak je lepšie aby šiel v januári. Sama neviem.
@xxstanulkaxx lenže daňové sa ti nemení k januáru ale podavas až v marci, spracovávajú až okolo júna, v septembri sa mení sociálka, v januári zdravotka ;) vyšší príjem a odvody neber dokopy. Vyšší príjem a nižšie odvody ti nezaručia vyššiu materskú ;) na to je trochu iný vzorec. Príjem s tým nič nemá. Jedná sa o odvody, ktoré proste ako SZČO musí platiť. Čím viac si platíš, tým máš vyššie príjem (kvázi) tým máš vyssiu materskú, PN a podobne. Ak platí iba základ, potom má minimálnu materskú.
@marlenka222 zatiaľ platí základ ale od októbra bude platiť vyššie odvody skoro 350€ aj preto by som chcela aby šiel na materskú. Aby sme ušetrili na tých odvodoch. Pri 2 deťoch to nebude sranda a ja ešte nemám nárok na materskú. Preto by som chcela zistiť ako sa dá dosiahnuť aby dostal. Materskú z tých odvodov 350€ a nie minimalnych
@xxstanulkaxx ak daňové podával k 6 mesiacu, dokáže ušetriť iba tie mesiace,ktoré nebude platiť vyššie odvody (za prvé), materská za mu vyráta až do ďalšieho zdaňovacieho obdobia z predchádzajúcej (za druhé) Čiže ak by chcel až z tých 350€, musel by ísť až po júni 2020 na materskú ;) vtedy už by mal základ z vyššieho, dovtedy bude platiť stále iba minimalna, aj keď odvody sa ti zdvihli ale v skutočnosti ich zaplatené nemáš. Ako keby ti nemali dať z čoho vyššiu materskú, chápeš? Nič viac si Doteraz nedala štátu, štát ti nič viac ako minimum nedá. Doteraz platil minimum, teda aj minimum si odrátal z daní, to, že platí vyššie odvody sa ukáže až pri ďalšom zdaňovacom období, kedy si ich bude môcť odrátať opäť z daní, (ale budú vyššie oproti daňovému priznaniu 2018) v skutočnosti až ďalšie zdaňovacie obdobie (za 2019) teda v roku 2020 (v júni) umožní čerpať vyssiu matersku. Ak má počty neklamú. Baby, ak je inak, upozornite ma, ale presne to čo autorka som riešila, na úradoch nič nevedeli,na infolinke mi to takto pani vysvetlila. Vždy až za rok, kedy platil odvody. Ušetriť dokážeš iba to, že tie odvody platiť nebude a bude ti jedno či je materská vyššia alebo nižšia (lebo ti zaplatí štát odvody do sociálnej) čiže v skutočnosti bude materská minimálna+ odvody 350, čo zasa až tak málo nie je ak ich máš platiť. I ak presne viem, ako ti je, my sme na Tom boli rovnako. Nakoniec som sa vykaslala úplne na počty, išlo mi o to, aby neplatil odvody, teda materskú sme naplánovali iba na neplatenie odvodov. Buď teda chces platiť 350 každý mesiac a ďalší rok si z nich uplatniť materskú alebo neplatiť každý mesiac ale mať nižšiu materskú. Už čo je pre teba lepšie
@xxstanulkaxx ale teda neviem či si dosť dobre pochopila, že za otca na MD platí odvody štát a je jedno či sú minimálne alebo 350€ (v oblasti sociálnej poisťovne) v zdravotnej je to tiež tak, pokiaľ nepracuje. Ak pracuje, pri ročnom zúčtovaní mu vznikne nedoplatok
@marlenka222
Opätovne sa mýlite
Neplatí, že "VZ sa ráta z 270 odrobenych dní pred nástupom na materskú."
Rovnako sa mýlite v tom, že u živnostníka sa berie daňové priznanie - berie sa VZ pre platenie odvodov na nemocenské poistenie.
Materské sa každému, kto dlhodobo platí odvody (či už u jedného zamestnávateľa alebo ako SZČO), počíta z predchádzajúceho roka.
@marlenka222
A k tomu sa mýlite aj v tom, že je potrebné mať 270 dní "odrobených". Je potrebné mať 270 dní poistenia, čo je rozdiel.
@draik a z čoho za ráta VZ? Zo.zarobku ktorý živnostník priznáva podaním daňového priznania ;) v čom sa mýlim? VZ pre platenie vzniká z čoho? Z daňového priznania lebo jediné tým zistia koľko VZ je. A 270 dní nevznikne nijak inak ako odrobenych, ako inak vôbec MATE 270 dní na to, aby ste mali poistenie aktívne a málo z čoho sa rátať MD? Pozrite ja nie som študovať človek v rámci MD. Ak sa mienite chytať za slovíčka ako vaše kolegyne na úrade, ktoré aj tak nič nevedia- alebo teda nechcú riešiť, skúšajte a píšte, ale to čo píšete vy, je úplne to isté, čo som napísala ja, akurát vy máte svoju pravdu ;)
@draik ak je VZ nula, teda nie je ani 270 dni poistenia, ako vznikne MD? ;) Ak štát platí za poistnika (študentky) už automaticky má MD? Asi ťažko však, prečo? Lebo nemá prácu a teda aktívne poistenie z ktorého by sa jej rátala MD. Áno jasne dá sa dobrovoľne
... Ale to je úplne niečo iné ako sa pýtala autorka. Tak sa vyjadruje k veci. V pozícii autorky sa jedná o aktívne poistenie z doby SZČO manžela od roku 2017, kedy daňová povinnosť vznikla za rok 2017,2018 a vzniká aj tento rok. Autorka však prosí o pomoc aby využila odvody ktoré v r.2019 prislúchajú 350€, s čím súvisí aj odložené povinnosť DP teda aj neskoršie rátanie VZ a prislúchajú a zmena výšky poistného. Ale ad 1 poistenie je aktívne celých 270 dní, z ktorých podmienka nároku na vznik MD vyplýva, ďalej už je iba výška MD. Lebo momentálne stále platí VZ z roku 2017 až do septembra 2019 (v prípade autorky o 3 mesiace neskôr) teda do konca roka 2019 bude stále VZ na minime. Mení sa až v roku 2020 podaním ďalšieho daňového priznania kedy sa opätovne zmení VZ a síce už z 350€ ktoré za rok 2019 uhradí do poisťovne ;)
A ad 2 vôbec nerieši či nárok ma- lebo ma, akurát potrebuje vedieť dátum zmeny VZ v roku 2020 na to, aby vedela využiť výšku VZ v prospech MD. Lebo zmeny VZ prichádzajú v sociálnej poisťovni nie podaním DP ale až v auguste/septembri. Dovtedy platí stále VZ zo zdaňovacieho obdobia predchádzajúceho roka (do septembra 2019 je to zdaňovacie obdobie 2017, od septembra 2019 je zdaňovacie obdobie 2018).
@marlenka222
Jediné, čo som opravil, sú Vaše chybné faktické tvrdenia. Jednak je úplná hlúposť, že rozhodujúcim obdobím, teda vymeriavacím základom pre výpočet materskej je "VZ sa ráta z 270 odrobenych dní pred nástupom na materskú." ako ste tvrdili
Je potrebné mať 270 dní poistenia, čo neznamená mať 270 odpracovaných, ako tvrdíte. Čo taká PN napríklad?
Vymeriavací základ sa nepočíta zo zárobku (z príjmov).
A btw, keď ste už radili ísť na rodičovskú po júni 2020, tak sa znovu mýlite. V danom prípade je jedno, či pôjde 1.1 alebo 1.7,2020...aj tak sa zrejme viac oplatí ísť až v 2021.
@draik lenže aj nárok na pn vzniká iba za aktívneho poistenia ;) ktoré je možné vďaka prac.pomeru. Štát sám o sebe PNku nedáva :D len tak. Áno? Keď ste až natoľko fundovany, viete, že materská trvá určitý cas, ale iba do 3 rokov veku dietata. Čiže 2019,2020,2021- aby ju autorka aj stihla vyčerpať
Ďakujem za všetky odpovede. Takže ak to správne chápem je úplne jedno kedy nástupy. Aj tak dostaneme len minimálnu materskú. Ale oplatí sa nám to viac v období platenia vyšších odvodov. Keďže tam ušetríme na odvodoch.
@marlenka222
Znovu sa mýlite - nemusí byť aktívne poistenie, možno nastúpiť v ochrannej lehote. A do 270 dní sa počíta aj PN, ak pracovný pomer trvá, keď už.
Dieťa bude mať tri roky cca v auguste 2021, čiže si ju otec môže nechať na záver.
P.S. Skutočne je lepšie radiť, ak sa vo veci vyznáte, inak zbytočne môžte popliesť zadávateľov otázky. A v tejto diskusii teda žiarite nepresnosťami.
@xxstanulkaxx áno ;) minimálne odvody neplatis ale pozor na zdravotku lebo ak ostane robiť, tak pri ročnom zúčtovaní vzniká nedoplatok.
@draik hlavne že vy by ste mohli školiť kolegyne ktoré rady dávajú ;) priamo na pobočkách a propo- o sociálnom systéme našej republiky, materskej a zdravotnej viem iba to, čo mi zvestovali Vaše kolegyne. Tak ich pozdravte a poškolte. Isto viete lepšie ako oni ;) pekný večer a ľahké školenie
@draik a inak čítali ste čo sa pýtala autorka? Nepýtala sa na ochrannú lehotu ani ja PN dokonca ani na koniec prác.pomeru. pytala sa na získanie MD a z ktorého roka bude mať najlepšiu na to, aby nemusela platiť odvody alebo keď ich už zaplatí aby jej prišla vyššia materská. Tak na čo riešiť ďalšie veci - len na pomasirovanie vášho egá? Lebo vy máte info a viete presne citácie? Hm v živote sú aj tak na prd, lebo Vaše kolegyne nevedia ani kedy človek môže nastúpiť na MD- áno aj s tým som sa stretla a mňa osobne 3 mesiace naťahovali a rozhodnutie mi prišlo po neuveriteľných 5 mesiacoch takže mne môžte niečo hovoriť o Tom, čo ako má byť ;)
@marlenka222
-nepracujem v sociálnom systéme
-ako som uviedol, opravil som Vaše nesprávne rady
@marlenka222 Pises zavádzajúce informácie. Ak SZCO nastúpi na MD v r.2019 jeho VZ pre MD je VZ, z ktorého platil odvody do SP za r.2018, ak v r.2020 tak VZ z ktorého platí odvody v r.2019. Dalsia zla informácia -nemusi mat platené odvody 270dni, hlavnou podmienkou naroku na MD je mat aspon 270dni NP.
@marlenka222 Ty nemáš svoju pravdu ale pises sprostosti. Bohužiaľ. Suhlas s
@draik
Nemusis mat odrobenych 270dni a ani platenych ako SZČO ako tvrdis-ty mozes byt napr.na PN (cize nepracujes ani neplatis NP) a NP trva, ako NP trvá aj pocas MD ci RD ak trva PP ci NP pre SZČO a odvody neplatis.
Dalsia mylna informacia-tvoj vypocet obdobia VZ pre MD-plati co pise
@draik
Cize ak niecomu nerozumies -ako píšeš-tak neposkytuj zavádzajúce informácie.
A tiež nepracujem v SP ani podobnej inštitúcii ak bysi náhodou chcela pozdravovat aj moje kolegyne 😀😉
Len mam roky praxe,vedomosti a skúsenosti.
@xxstanulkaxx Ak ma manzel odklad bude platiť vyssie odvody neskôr. Ak by išiel na MD v r.2020 tak VZ pre MD bude VZ, z ktorého platil odvody v r.2019-cize sa VZ zpriemeruje. Takže mala by byt o nieco vyssia MD ako z min.VZ.
@marlenka222 A minimálna materska neexistuje.😉
@evittam existuje ;) je na úrovni rodičovského príspevku
@marlenka222 Nie neexistuje. MD môžeš mat aj 10Eur. To o com pises nie je minimálna MD ale doplatok do vysky RP, s ktorym nema SP nič spoločné. Ak chces rozdávať naozaj kvalifikovane rady tak si najskôr naštuduj problematiku. A informácie od tetusiek na SP nie su kvalifikovanými radami. Bohuzial. Cest výnimkám. Inak tu zbytocne zavadzas.
@marlenka222
Aby vám to bolo úplne jasné: Materské sa vypláca už 6-8 týždňov pred očakávaným termínom pôrodu. Ak nie je nárok na materské, tak RP sa vypláca až od pôrodu. Preto sa oplatí aj nižšie materské ako RP. Pretože v takom prípade dostane matka peniaze už za obdobie pred pôrodom a od pôrodu bude nízke materské dorovnané do výšky RP.
Ahojte. Potrebujem radu. V januari mam porod. Moze ist muz prvy na MD? Ci nie? Je SZCO. Plus moze byt on na MD a ja poberat na druhe dieta Rodicovsky? Alebo teda opacne? Ja MD a on RP? Niesme manzelia
@xxstanulkaxx nepomôže ti odklad ani čakať. VZ sa ráta z 270 odrobenych dní pred nástupom na materskú. Môj manžel platil odvody 6 mesiacov predtým ako nastúpil na md 360€ do sociálky , 130€ do zdravotky a materska došla 400€ 🙂 takže asi tak. Vyrátané správne. ;)