Otec - učiteľ na materskej, môže pracovať?

zuzada29
2. sep 2019

Mamičky, máte niekto manžela učiteľa ktorý poberá materskú ale zároveň ostal pracovať? Môj manžel je učiteľ ZUŠ a teda prakticky pracuje len 4-5 hodín denne. Chcela by som využiť aj materskú na neho s tým že by ostal pracovať. Máte s tým skúsenosť ako by bolo potrebné upraviť jeho pracovnú zmluvu, aby to prešlo v Sociálnej poisťovni?

fokuska
2. sep 2019

@zuzada29 Teoreticky: Ina zmluva a ina pozicia a tym padom ina pracovna napln.
Prakticky: Ak realne nepreberie dieta do starostlivosti a bude pracovat, tak SP s tym teraz "robi problemy" a taketo ziadosti zamieta.
Vyhladaj si tu diskusie napr. Otec na materskej - zamietnute pripady. Je tam toho popisane vela.

fokuska
2. sep 2019
zuzada29
autor
2. sep 2019

@fokuska ale ja som zvedavá že ako teoreticky mať inú zmluvu keď tam majú uvedené len že učiteľ? A prakticky sa bude o dieťa starať kým nepôjde do práce. Však aj matka na materskej môže pracovať.

fokuska
2. sep 2019

@zuzada29 Vsetko mas vysvetlene v tych linkoch, ktore ti pridala evittam v prvej diskusii - od marca si ju uz mohla mat precitanu.

Priklad: Mozu mu dat zmluvu na vratnika napriklad. Ale vtedy nebude moct ucit.
A SP teraz take ziadosti neschvaluje.

Da sa to napr. ked skladnikovi daju poziciu zavoznik - oficialne na papieri ma zavoznik, ale v skutocnosti robi stale skladnika.

tykat
15. sep 2019

@zuzada29 u nas isli na matersku tiez nejaki oteckovia, IT sektor. Jediny komu ju zamietli bol zamestnanec ktory mal novu zmluvu, na novu poziciu ale neznizil sa mu plat (zakon nic take ako podmienku nestanovuje ale SP si to vylozila po svojom a caka ci sa niekto bude sudit). Vsetci ostatni ju mali zo SP schvalenu. Takze doporucujem bud si zalozit pocas MD zivnost a pracu fakturovat...alebo novu zmluvu, na inu poziciu, idealne na kratsi cas a za mensiu zakladnu mzdu (da sa to obist a doplatit napr. ako odmena).

tykat
15. sep 2019

@zuzada29 ak maju poziciu ucitel tak pocas materskej moze ist na zivnost a fakturovat.